Slovenija
15567 ogledov

Napovedovali so jim propad, a so se hudo motili

trafika
1/7
Saša Despot
Mnogi so pričakovali, da bodo zaradi vse manjše prodaje časopisov trafike propadle, a so se zmotili.

Prišlo smo malo pred deveto, zato hala A v BTC-ju za obiskovalce še ni bila odprta. Opaziti je bilo nekaj zaposlenih, ki so se pripravljali na začetek delovnega dne. Ena izmed njih je bila Irena Proj, ki ima v bližini vhoda v stavbo v najemu trafiko 3dva.

časopis časopisi trafika Slovenija Naš priljubljeni tiskani časnik se poslavlja

Na manj kot osmih kvadratnih metrih poleg širokega nabora časopisov in revij ponuja številne druge storitve, denimio plačevanje položnic, kupovanje srečk, vinjet, telefonskih in predplačniških karic, igranje športnih stav, posredovanje denarja v tujino in še marsikaj drugega. 

Irena Proj | Avtor: Saša Despot Irena Proj Saša Despot
Vse te dodatne storitve so trafikam omogočile preživetje. Med epidemijo covida se je namreč zaprlo več kot sto kioskov v lasti podjetja Delo prodaje. Precej bolje trenutno kaže trafikam podjetja Tobačna 3dva. Poleg naše sogovornice namreč s trafikami 3dva, ki so razpršene po celotnem ozemlju Slovenije, upravlja dvesto drugih posameznikov. V preteklosti jih je bilo celo preko 210. 

Pri podjetju Tobačna 3dva opažajo, da se zanimanje za odprtje trafike v zadnjem obdobju celo povečuje. "Zgodi se, da željo po sodelovanju izrazijo posamezniki, ki si želijo samostojne podjetniške poti, nekateri pa imajo namen trafikantnsko dejavnost združiti z njihovo že obstoječo. Zelo dobro sodelujemo tudi s posameznimi občinami, ki želijo svojim občanom omogočiti dodatno ponudbo. S tem jim tudi skrajšajo nakupne poti," povedo pri podjetju, kjer delujejo po franšiznem sistemu.

Denar, evri, plača odlična novica Slovenija Spar bo zaposlenim zvišal plače

Priznajo, da je iskanje ustreznih poslovnih partnerjev zahtevno, vendar sčasoma za vse proste trafike v ustreznem časovnem obdobju najdejo ustrezne ljudi. Zanimanje za tovrstno poslovno sodelovanje je v največji meri vezano na dejstvo, o katerem delu Slovenije govorimo.

Irena Proj | Avtor: Saša Despot Irena Proj Saša Despot
V Ljubljani tovrstni posel še vedno cveti, nam pove Irena Proj, medtem ko pripravlja trafiko za prve kupce. Razpolaga z manjšim skladiščem, ki se nahaja poleg trafike, sicer pa je njeno delo omejeno na prostor za prodajnim okencem.

Dela ji ne primanjkuje. "Nikoli ni dolgčas. Ves čas se nekaj dogaja, poleg tega je delo zelo razgibano. Posebej zdaj, ko imamo na voljo več storitev," naša sogovornica našteje glavne prednosti poklica. Z njim se je prvič spoznala pred dvajsetimi leti v okviru prakse na srednji šoli in ga hitro sprejela za svojega. V vsem tem času je zamenjala zgolj nekaj lokacij. 

Irena Proj | Avtor: Saša Despot Irena Proj Saša Despot

Prihodnost trafik ni vprašljiva

V zadnjih dveh desetletjih se je korenito spremenila funkcionalnost trafik in s tem tudi njihova zunanja podoba. To preoblikujejo v skladu z modernimi usmeritvami, ki so značilne za to področje. Bistvene spremembe predstavljajo prodajni artikli, po katerih kupci najpogosteje posegajo. Časopise in revije so izpodrinili tobačni izdelki in ostale storitve. 

Irena Proj | Avtor: Saša Despot Irena Proj Saša Despot
Kako pa spol in starost vplivata na izbiro časopisov in revij? "Starejši ljudje še vedno najraje kupujejo revije s trači, mlajše ženske tuje modne revije, moški pa stripe in avtomobilstične revije," nam bralne navade svojih strank razkrije Proj. Do kupcev goji spoštljiv odnos, ki v letih dela preraste v prav posebno vez med njimi. Občasno se sicer najdejo tudi taki, ki jih "zasrbijo prsti" in izkoristijo gnečo pred trafiko. Vendar je teh primerov malo, pove sogovornica.

loterija loto listek KRONIKA Gorenjska Ukradel srečke, zdaj upa, da bo izžreban na lotu

Za prihodnost trafik je ne skrbi, predvsem zato, ker so se dobro prilagodile trenutnim potrebam tržišča. Podobnega mnenja so tudi pri podjetju Tobačna 3dva. "V prihodnost zremo s pozitivnimi občutki. Z neprestanim dodajanjem novih storitev in produktov v našo ponudbo se relevantnost 'trafične dejavnosti razširja in iz tradicionalnega področja prodaje tobačnih izdelkov in časopisnih edicij prehajamo v položaj, kjer našim kupcem ponujamo vedno več storitev," sklenejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Antarenna 00:12 25.februar 2024.

    Vroča dekleta čakajo na vas na ---- Top25.fun

  • SlavkoKrizman 18:57 24.februar 2024.

    @avtorka članka: "ima v bližini vhoda v stavbo ima v najemu trafiko" .... Slovenski jezik je zajeban....

  • lojs 12:37 24.februar 2024.

    škrnicle tobaka lahko kupiš na pumpah ali v trafikah, čiki so vse dražji, prejcej trafik po državi izvaja storitve plačevanja položnic ... provizije na bankah so visoke, vsak ne zna plačevat daljinsko, pa tudi to storitev je itak treba plačat, ...prikaži več komu če ne bankam ... počasi bodo nekateri spoznali tudi to, da obstaja "mali" človek