Slovenija
89105 ogledov

Tri trgovine, enajst enakih izdelkov. Kje je najceneje?

Trgovina, hrana, živila Profimedia
Najbolj občutne so podražitve mlečnih izdelkov.

V tem letu do konca novembra so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 10 odstotkov. Višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so se v medletni primerjavi novembra zvišale za 19 odstotkov, so k letni inflaciji prispevale 3,1 odstotne točke.

Vlada je z namenom zniževanja draginje zagnala spletno stran Naša super hrana, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil v posameznih trgovinah. A trgovci so jim očitali, da primerjajo neprimerljivo, saj je zaradi obilice različnih artiklov različnih blagovnih znamk, poleg tega pa še upoštevanja posameznih popustov in kartic zvestob, prišlo do številnih napak. 

Kaj vse je trgovce zmotilo, si lahko preberete v članku Trgovci s kritičnimi odzivi na primerjalnik osnovnih živil.

Sami smo, nasprotno, zaradi lažje primerjave izbrali zgolj artikle blagovnih znamk, ki jih prodajajo v vseh treh spletnih trgovinah z živili, zato nekaterih osnovnih živil (denimo kruh, surovo meso) ter živil, ki jih prodajalci prodajajo pod lastno blagovno znamko, nismo mogli umestiti na seznam.

Na tej povezavi lahko preverite, kakšne so bile cene junija, na tej pa, kakšne so bile cene marca letos. Prvi seznam ne vključuje olja, zato je možno z vidika skupne cene košarice primerjati le zadnja dva popisa.

V zadnji primerjavi smo ugotovili, da je košarica živil, ki smo jih izbrali, prvič najcenejša v Tušu, sledita Spar in Mercator.

V vseh treh spletnih trgovinah so se podražili alpsko mleko, namaz Nutella, topljeni sir Zdenka, piškoti Domačica in olje Gea.

V primerjavi z junijem se je v Mercatorju košarica izbranih živil podražila za 9 %, v Sparu za 10 %, v Tušu pa za 5 %. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • dusan72 09:11 05.december 2022.

    Glede na izkušnje iz prejšnjih let, močno dvomim, da sta Tuš in Mercator med najcenejšimi. Imam 20 artiklov v moji "košarici", pa se raje ustavim v Sparu, čeprav so zadnje čase tudi tam pobezljali s cenami. Tedensko! Mleko... Njihova blagovna ...prikaži več znamka, polnijo Ljubljanske mlekarne. Par mesecev nazaj je bilo 79 centov, zdaj j 1,29€. Podražitev za 50c !!!! Še najugodnejši se mi je zdel Leclerc, Samo, da upoštevam čas in pot do tja, moram kupiti vsaj za 100€, da se mi recimo izplača.

  • Brnica 21:51 04.december 2022.

    Naj kdo analizira ceno kruha, trenutno so žemlje cenejše kot mali hlebec temnega kruha. Zame to ni normalno. Kruh bi moral biti najcenejši, nadalje mleko, olje, sladkor in moka.

  • Ender3 14:02 03.december 2022.

    Projekt ima namen izzvati tudi konkurenčnost med trgovci, ki se med seboj cenovno dogovarjajo. Pričakovano so dvignili vik in krik ampak, primerjava omenjenih trgovcev s t.i. diskontnimi nima smisla. Kdor želi režijske pribitke k ceni, da se mu pred očmi ...prikaži več nareže salamo, sir...naj to tudi plačuje.