Slovenija
6168 ogledov

Naraščanje števila migrantov v Ljubljani, policija prilagaja aktivnosti

begunci Saša Despot
Na območju Viča se je število kaznivih dejanj povečalo za 60 odstotkov.

Policija je v Ljubljani v preteklem in tem letu zaznala povečano število kaznivih dejanj drznih tatvin in kaznivih dejanj zoper premoženje. Kaznivih dejanj je največ na območju mestne skupnosti Center in Moste, najbolj pa se je število kaznivih dejan, kar za 60 odstotkov, povečalo na območju Viča.

Eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na varnostna tveganja, povezana z migracijami, je po pojasnilih PU Ljubljana tudi število oseb, ki je nastanjeno v azilnem domu na Viču, čemur sproti prilagajajo varnostno oceno in svoje aktivnosti. Kot je znano, v azilnem domu, kjer je sicer prostora za 350 ljudi, trenutno biva okoli 800 ljudi. Mnogi med njim spijo po hodnikih, po novem pa tudi v zabojnikih in v zunanjem šotoru.

Nadzori tudi v nočnem času

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana pravijo, da so delo na terenu prilagodili tako, da v največji možni meri zagotavljajo varnost ljudi ter "s ciljem, da se zaznana ali naznanjena kazniva dejanja v celoti preiščejo in storilci ustrezno procesirajo." 

"Na območju centra in tudi drugih kritičnih delih mesta, kot tudi na območju Viča, opravljamo stalne poostrene nadzore ter tudi z drugimi oblikami dela, kot so civilne patrulje, patrulje konjenice, vodniki službenih psov, zagotavljamo javno varnost. Več takšnih nadzorov opravljamo tudi v nočnem času, ob zapiralnih časih nočnih lokalov in na mestih, kjer je pričakovati večje število ljudi. Ne gre pa prezreti dejstva, da je med drugim, tudi zaradi povečane prisotnosti policije, večji delež uspešno preiskanih kaznivih dejanj," so med drugim dodali na ljubljanski policijski upravi.

Letos je bilo na naši južni meji obravnavanih 40.000 nedovoljenih prehodov, največ v Rigoncah, kjer je še vedno postavljena ograja. Najpogosteje so letos obravnavali državljane Afganistana, Maroka in Pakistana. Predsednik vlade Robert Golob je včeraj v državnem zboru na poslansko vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert o porastu nezakonitih migracij poudari, da se s problemom migracij ukvarja Evropska unija v izvornih državah. Skrajni desnici je očital tudi, da temo zlorablja in straši ljudi. 

 

Policija nadzor kontrola Slovenija Novo o nadzoru na mejah, to je sklenila vlada

Slovenija le tranzitna država

Število prosilcev za mednarodno zaščito oziroma migrantov se sicer spreminja iz dneva v dan, saj je Slovenija za večino med njimi le tranzitna država, poudarja direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

"Prosilci, ki so že vložili prošnjo za mednarodno zaščito, ostanejo v Sloveniji povprečno 22 dni, tisti, ki še čakajo na vložitev prošnje, pa povprečno manj kot 10 dni," pravi Štrukelj. 

"Prezasedenost azilnega doma za nastanjene osebe pomeni, da je objekt zapolnjen z ležišči (pogradi), tako da prosilci nimajo osebnega prostora ter prostorov za druženje in preživljanje prostega časa. Ob obisku so bili na dvorišču azilnega doma bivalni zabojniki. Razmere v teh varuh ocenjuje za neustrezne, saj je v zabojniku, velikosti 14,4 kvadratnega metra, nastanjenih tudi do šest oseb," ugotavlja Varuh človekovih pravic. Vlado in premierja Roberta Goloba je zato že spomladi pozval, naj storita vse, kar je treba, za zagotovitev dodatnih prostorskih zmogljivosti.

 

 

Komentarjev 65
  • McBobo 18:14 19.september 2023.

    Zanimivo, ko je vprašanje ilegalnih zapečencev pa ni ljubiteljev kovačeve, fajonke, jankoviça itd, razni leoni, enderji nobeden ne komentira na forumu. A ste koga že k sebi vzeli pa vam familijo fura? Seveda da ne, vse naj se drugi ukvarjajo.

  • Pierre 15:12 19.september 2023.

    Me zanima na Viču, navedite KATERA kazniva dejanja ki KDO so osumljenci...a migranti????

  • sandi76 14:01 19.september 2023.

    Kdaj bo končno Evropa doumela, da se nam dogaja novodobna okupacija in bo na to ustrezno odreagirala z vračanjem vseh ekonomskih migrantov nazaj od koder so prišli. Če jih levičarji tako ščitijo, naj pač sami poskrbijo za njih, ne pa ...prikaži več da jih obešajo celotni družbi !