Slovenija
27147 ogledov

Nasvet Žana Mahniča vas lahko drago stane

Žan Mahnič
1/2
Saša Despot
Žan Mahnič ima za plačnike RTV prispevka nasvet, ki pa vas lahko drago stane.

"Sprašujete me, kaj lahko naredite glede RTV Slovenija. Zadeva je preprosta, stane pa vas približno 15 evrov letno. Sam prisilnega prispevka še nikoli nisem plačal. Enkrat letno mi naredijo izvršbo, ki stane približno 15 €. Predstavljajte si, da bi nas to počelo 100 ali 200 tisoč," je na Twitterju objavil poslanec SDS Žan Mahnič.

Njegov nasvet pa je v resnici precej dražji. RTV lahko za stroške izterjave res zaračuna le deset evrov, a nekajkrat več za sprejem, obdelavo in izvedbo sklepa o izvršbi zaračunajo banke. Pri NLB je tako strošek 40 evrov, pri NKBM 38 evrov in še 11 evrov za izvedbo plačila, pri SKB banki pa 30 evrov in 2,80 evra za vsako izvedeno plačilo.

Temu je treba prišteti še zamudne obresti, ki se nabirajo od roka plačila. V primeru, da bi 153 evrov (to je letni prispevek za RTV) dolgovali od začetka leta do konca maja, bi se jih nabralo 6,65 evra.

Kdor prispevka ne bi plačal ter bi čakal na izvršbo, bi tako plačal približno 50 do 70 evrov več, kar pa je že pol dolgovanega zneska. Če ima račun odprt pri več bankah, pa se ta znesek lahko še bistveno poveča, saj bi lahko RTV sklep o izvršbi poslal na vse banke, pri katerih ima dolžnik odprt račun.

"Se pravi plačaš rtvslo prispevek plus stroške izvršbe... Zvito res.." je Mahničev nasvet komentiral eden od uporabnikov Twitterja, ena izmed uporabnic pa je opozorila na morebitne hude posledice: "Izvršbe na računu so ful fajn. Sploh za tiste ljudi, ki se nekega dne odločijo za najem kredita." Podatki o dogajanju na računu se namreč zapisujejo v sistem Sisbon, do katerega imajo dostop vse banke in hranilnice.

Janez Janša, Žan Mahnič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Podoben nasvet kot Mahnič je pred leti dal tudi njegov šef Janez Janša, tudi takrat smo opozorili na visoke stroške. 

RTV je znova na udaru SDS, ker je ustavno sodišče preklicalo začasno zadržanje zakona o RTV, kar pomeni, da mora vodstvo RTV Slovenija v tem tednu sklicati novi Svet RTV, ki jih bo skoraj gotovo nemudoma zamenjal. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 52
  • expost 09:33 02.junij 2023.

    lojs, to res ni dobra ideja. Ko ti bodo zaradi glavnice (!)150EUR, na podlagi sodne izvršbe v stanovanje vstopili izvršitelji, ti priračunali potne stroške in 100EUR izvršbe, vse opomine, takse, obresti in dotedanje stroške, poleg tega, da boš imel v ...prikaži več Sisbonu "red flag" in ne boš prišel niti do limita na banki... ti bo žal, verjemi in Mahnič ti ne bo pomagal.

  • Kmodri 23:53 01.junij 2023.

    Poslušati mah nič, ni zdravo! Lahko vam resno škoduje vašemu zdravju. Ministrstvo za razmišljanje!

  • expost 16:37 01.junij 2023.

    Ne razumem te ideje. Pač če ne plačaš, te dajo v izvršbo. Prvi korak je zaseg sredstev na bančnem računu. Upnik dobi denar + plačaš še stroške. Torej namesto 150EUR plačam cca. min. 200EUR. Drugi korak izvršba direktno pri plači. ...prikaži več Tretji premičnine. Četrti nepremičnine. Ne samo, da pozivata k nemoralnemu dejanju, celo škodo bi imel. Navsezadnje kaj pridobim s tem? Zase vem, da nimam dovolj, da bi denar metal skozi okno zaradi takšnih neumnosti kot jih govorita JJ in Mahnič...