Slovenija
15 ogledov

"Ne bomo pustili, da nas imajo za hlapce!"

tovornjaki Žurnal24 main
Slovenski avtoprevozniki so še vedno trdno odločeni, da bodo konec tedna pred karavanškim predorom zaprli promet, če ne bo dogovora oziroma odprave avstrijske prepovedi vožnje za tovorna vozila skozi predor Karavanke. Vlačič odgovor še čaka. Policija v pripravljenosti.

Potem, ko je minuli petek v predoru Karavanke začela veljati prepoved prometa za tovorna vozila, so se predstavniki ministrstva
za promet in Darsa dopoldne sestali s predstavniki avstrijskega upravljalca avtocest Asfinag. Glavna tema pogovora so bili ukrepi za varnost prometa v predoru Karavanke, so sporočili iz Darsa.

"V Dars pričakujemo čimprejšnji sestanek upravnih organov slovenske (ministrstva za promet) in avstrijske strani, ki naj sprejmeta usklajene ukrepe za povečanje varnosti prometa v predoru Karavanke. Ukrepe bosta po sprejemu začela izvrševati upravljavca predora, Dars in Asfinag," so še zapisali v sporočilu.

Na Darsu še dodajajo, da "dodatna omejitev tovornega prometa skozi predor Karavanke kaže na to, da so potrebne takojšnje aktivnosti za zgraditev druge cevi", zato pričakujejo ustrezne odločitve slovenskega ministrstva za promet ter dogovor med slovenskim in avstrijskimi državnimi organi.

Po pisni zahtevi prometnega ministra Patricka Vlačiča so danes avstrijski prometni ministrici na Dunaj pisali še z Obrtne zbornice Slovenije (OZS), kjer vztrajajo, da se stanje nemudoma uredi.

"Ne bomo pustili, da nas imajo za hlapce!"

"Prosili smo, naj nam potrdijo, da so pismo prejeli, in če odgovora danes ali jutri po elektronski pošti ne bo, bom ministrico jutri klical osebno. Narediti moramo vse, da ne pride do blokad, a da nas bodo imeli za hlapce, se pa tudi ne bomo pustili. Po drugi strani pa gorenjski mediji že poročajo, da so pripravljeni na blokade ... Kaj so pripravljeni? Nas bodo fizično odstranili?" je bil za zurnal24.si oster Andrej Klobasa, predstavnik Sekcije za promet na OZS.

Policija v pripravljenosti

"Grožnje z zaporo nikoli niso stvar, na katere bi bili nepozorni. Naša uniformirana policija je pripravljena na delovanje, če bo treba, bomo seveda poskrbeli, da bo promet varen, in seveda v mejah mogočega čim bolj olajšali promet ostalim udeležencem v prometu," pa je ob morebitni  blokadi predora ob robu današnjega prikaza vaje specialne enote policije v Šentvidu povedal namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec.

Dodal je še, da so v stikih s policijami vseh sosednjih držav, tudi avstrijskimi. "Glede na odločitve avstrijske vlade oziroma njihovih pristojnih organov, ali bodo vztrajali pri takšni ureditvi prometa, se bomo odločali naprej," je še dejal Šinkovec.

Javni poziv premierju Pahorju

"Še vedno ni nobenih odgovorov in nič se ne zgodi. Ker na ministrski ravni ni nobenih odzivov, javno pozivamo predsednika vlade Boruta Pahorja, naj ukrepa, in če je treba, naj se vplete tudi predsednik Danilo Türk. Poudarjamo, da Avstrija ne sledi trendom Evropske unije, kot navajajo nekateri mediji. Avstrijci kršijo meddržavno pogodbo v 13. členu in pika! In tu je bistvo," je še dodal Klobasa.

Na zbornici so razočarani, da se ukvarjajo z nečim, kar se, kot je še dejal predsednik sekcije, samoumevno ne bi smelo zgoditi. "Že zato je gospodarstvo ovirano, saj delamo nekaj, česar ne bi bilo treba in za to še ni nobenega haska! Če dogovora ne bo, bo absolutno prišlo do zapore. Na zbornici imamo sklep in popolno podporo. Prepričan sem, da je premier zadnje dni prebral, kaj se dogaja, in za božjo voljo, naj že nekaj storijo!"

Komentarjev 7
  • Miran Polič 20:19 06.november 2013.

    križar ti nimas pojma kaj se dogaja na cesti še najmajn pa na jodlarski strani.verjetno se nisi imel prave kontrole v avstrji.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:21 05.avgust 2011.

    Voznik al ne voznik,ne morjo,kar tko,ko se Klobasi dvigne zapirat ceste,brez,da bi prej izrabili vse druge oblike dogovorov ali drugih načinov.Mislim,da tale Klobasa onanira,če mu uspe ena zapora?Dolgoročno so vsi vozniki na izgubi,saj bodo od zapore,če ta bo,podvrženi najhujši kontroli ...prikaži veči avstrijcev,tako,da najhujše šele prihaja,in prav je tako.

  • recesija 16:28 03.avgust 2011.

    Podpirama zaporo !