Slovenija
18 ogledov

"Ne mudi se nam z iskanjem dogovora"

Ne v Luki Koper ne v Taxgroupu, ki je pripravil cenitev za odškodninsko tožbo v Žurnal24 main
V Luki Koper danes peti dan stavke. Pogajanja med žerjavisti in upravo niso prinesla dogovora.

Stavkovni odbor Sindikata žerjavistov pomorske dejavnosti v Luki Koper in predstavniki uprave družbe tudi na današnjih pogajanjih niso prišli do dogovora.

Predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič je po današnjem drugem srečanju med vodstvom Luke Koper s predstavniki žerjavistov ponovno poudaril, da se Luki Koper ne mudi z iskanjem dogovora. Ko bo stavkovni odbor prejel konkretni predlog vodstva, se bodo odločil, kako bodo nadaljevali.

Po mnenju Jovičiča bi morala Luka Koper ohraniti dosedanjo obliko dela, ko na enem žerjavu delata dva žerjavista, ki se vsaki dve uri menjata. Uprava Luke Koper sicer želi, da bi na dveh žerjavih delali trije ljudje, dvourni cikel odmora pa bi se skrajšal za uro.

Hkrati pa je Jovičič poudaril, da žerjavisti ne stavkajo, ker bi želeli dobiti več pravic, temveč želijo ohraniti sedanje stanje. Prav tako ne vidi nikakršnih ekonomskih razlogov, da bi v upravi nasprotovali ugoditvi njihovih želja, saj reorganizacija dela po njegovih besedah ne bi bistveno povečala stroškov.

Dodal je, da je lahko bistven zadržek uprave, da s pogajalci ne sklene dogovora, prav zaradi pravic delavcev, ki v Luki Koper delajo prek podizvajalcev.

Postopki za odpoved

Uprava je sicer do včeraj zavračala pogovore, saj menijo, da so stavkovne zahteve nezakonite – včeraj so celo sprožili postopke za izredno odpoved delovnega razmerja vsem 23 članom stavkovnega odbora.

Peti dan stavke

Danes poteka že peti dan stavke, kljub temu žerjavisti vsak dan zagotavljajo pretovarjanje v popoldanske peturne izmene, izven tega časa pa zagotavljajo tudi pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi. Uprava ocenjuje, da je do zdaj nastalo že več kot za pol milijona evrov neposredne škode.

Na pomoč pozivajo Türka

Nevidni delavci sveta (IWW) so se glede razmer v Luki Koper obrnili na predsednika države Danila Türka. "Prav tako kot ostali stavkajoči delavci so podvrženi raznolikim pritiskom s strani države, uprave same Luke in svojih delodajalcev, a so v bistveno težjem položaju," so ga v pismu opozorili na razmere, v katerih delajo delavci v Luki, še posebej tisti, ki delajo preko različnih podizvajalcev.

Izpostavili so dejstvo, da je država večinska lastnica Luke Koper, ki je "sočasno odgovorna za vzpostavitev okvira, znotraj katerega je tovrstno izkoriščanje sploh možno". Prepričani so, da se je prav zato država dolžna odzvati na nastalo situacijo in prispevati k njeni ureditvi.

Türka so pozvali, naj v okviru svojih pristojnosti posreduje in prispeva k začetku reševanja nastale situacije. "Delavcev, zaposlenih pri podizvajalcih, in njihovi zahtev, namreč nihče noče poslušati. Vaš položaj in vloga pa bi lahko veliko pripomogla k reševanju stiske teh delavcev," še menijo Nevidni delavci sveta.

Delavci bijejo ključni boj

V IWW opozarjajo, da je zgodba delavcev podizvajalcev tista, kjer poteka ključni boj, "ne samo za pravice delavcev v Luki, temveč za vse nas!" Kot so dejali, vztrajajo pri tem, da "ne bodo več trpeli izkoriščevalskega režima dela, ki prinaša velike profite njihovim šefom in luškim gospodarjem, njim pa krati osnovne delavske pravice". Glavna zahteva stavkajočih je: enaki pogoji dela in enako plačilo za enako delo za vse.

Malo po dvanajsti uri so stavkajoči skupaj s podporniki opozorilno blokirali vhode v Luko. Kot napovedujejo, bodo manever še ponovili.

Šli tudi do urada varuha človekovih pravic

Delegacija IPS, sindikata, v katerem so združeni stavkajoči delavci iz Luke Koper, ki delajo preko podizvajalcev, je uradu varuha človekovih pravic predstavila problematiko kršenja delavskih pravic v Luki Koper. Delavsko delegacijo je sprejel namestnik varuhinje. V razgovoru, ki je trajal dobro uro, so delavci izčrpno popisali prakse sistematičnega kršenja delavskih pravic v pristanišču. Namestnik je med drugim dejal, da bo urad varuha inšpektorat za delo povprašal o razlogih za njihovo nedejavnost v primerih kršenj delavskih pravic v Luki. Delavce je tudi pozval, da varuhinjo redno obveščajo o delu pristojnih državnih inštitucij, ki bi morale skrbeti za uveljavljanje delavskih pravic. Prav tako je bilo govora o odgovornosti Vlade RS in ministra za promet Vlačiča. Delavci se bodo obrnili na ministra, urad pa bo ministra povprašal o konkretnih ukrepih za uveljavitev delavskih pravic v Luki Koper.

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:55 02.avgust 2011.

    Pa koji tebi qurac ni jasno,ti prišleki so podizvajalci del v luki Koper,in kaj ima sedaj opraviti z njimi vodstvo Luke?Rešuje naj jih tisti,ki jih drži na delu s pogodbami,inšpekcija naj ukrepa proti tem delodajalcem,država naj izžene podizvajalce in te ...prikaži več delodajalce,ki so jih zaposlili.sem pa siguren,da na ta dela podizvajalcev čaka za vsako delovno mesto 15 kandidatov,tako,da tile,ki se sedaj puntajo ne bodo dobili ničesar,edino brez služb bodo ostali!

  • 1111 21:49 02.avgust 2011.

    mali veselkič kar dobro laja, koliko cajta še....kot izgleda tudi spi v luki, njegovega đipa ni v garaži ali se boji....hehehehehe....gnida mikina pokvarjena....nabira everčke, da bo lift naredu v bloku...hehehehehe...

  • privat 21:09 02.avgust 2011.

    kaka sramota za Slovenijo...danes je žal nič vredna fašistična ...iskoriščevalka!! Kak Turk,kak pahor,čigavi varuhi,vsi ti bi že lahko uregirali in postavili pogoje da do tega sploh ne pride. Nekateri pa so še tihi delničarji takih ali podobnih podjetij,ki iskoričajo,...ni prava ...prikaži veča beseda-zasužnujejo prišleke