Slovenija
13624 ogledov

Neuradno: Milan M. Cvikl ovaden zaradi nasilja v družini

Jerca Legan Cvikl
1/2
Osebni arhiv
Iz neuradnih, a preverjenih virov smo izvedeli, da naj bi bil Milan Martin Cvikl, nekdanji minister, generalni sekretar Pahorjeve vlade, poslanec in član evropskega računskega sodišča, zdaj pa viceguverner Banke Slovenije, kazensko ovaden zaradi nasilja v družini, ki si jo je ustvaril z antropologinjo in publicistko dr. Jerco Legan. Razšla sta se lani pred poletjem.

O kazenski ovadbi in natančnejših razlogih zanjo smo se obrnili na oba: Jerca Legan je dejala, da ničesar ne komentira, Milan M. Cvikl pa se je pozno popoldan odzval s pisno izjavo, ki jo lahko preberete tukaj. 

Je pa Leganova v februarskem intervjuju za revijo Jana razkrila, da je bil zakon nevzdržen. "Ko te partner po 15 letih iskrene lojalnosti in ljubeče pozornosti začne v javnosti blatiti z razočarano gospodinjo in permisivno materjo, potem ko mu podariš mladost, dva zdrava otroka in ponudiš vse svoje življenjske vire ... Ko te sinova jokajoče prosita, da že nekaj ukreni, in rotita, da z očetom ne želita več sedeti za isto mizo ali oditi skupaj na izlet ... Ko te postane strah, kateri krožnik bo narobe odložen, in navkljub selitvi iz spalnice nikjer v skupnem domu nimaš več mirnega spanca ... Ko ob vsakem stiku poslušaš, kako zanič kuhaš, kako slabo si videti, kakšen brezvezen poklic in bedne prijateljice imaš ... a hkrati za novo leto brezsramno nadleguje eno izmed njih ... Ko ti v družbi pred vsemi brutalno jemlje besedo ... Ko se s svojo nejevoljo pokroviteljsko spravlja na tvoje starše in prijatelje ter edini babici celo prepove stike z vnukoma ... Ko te sosedje na cesti sprašujejo, ali potrebuješ pomoč ... Ko iz tablice letijo žgečkljive fotografije in osladna sporočila z drugimi ženskami ... Ko v družinskem avtomobilu naletiš na sledi neznanega pudra, cenene vonjave in odpadle dolge svetle lase ... Ko ob sebi prepoznaš nekoga, ki zaradi lastne nemoči in nezmožnosti uvida, da izgublja vse, ki so ga imeli radi, za seboj zapira vsa vrata, saj ni pripravljen ničesar priznati, si poiskati strokovno pomoč in se spremeniti...,“ je takrat odgovorila na vprašanje, kdaj ni več rešitve za skupno življenje.

Navedbe označil za neresnične in žaljive

Cvikl je v odzivu na intervju zapisal, "da so navedbe v celoti neresnične in žaljive ter škodujejo ne le meni osebno, temveč zlasti mladoletnima otrokoma, ki ju tudi na ta način Jerca Legan namenoma odtujuje od mene. Zoper Jerco Legan bom v zvezi z lažnimi obtožbami sprožil ustrezne kazenske in druge postopke. Slednja je s tem intervjujem in objavo neresničnih dejstev v tisku prešla meje dopustnega in izpolnila znake več kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, kot tudi znake kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka"

Ter naprej: "Poudarjam, da so vsi postopki med mano in mojo soprogo na sodišču tajni, na kar sva bila oba posebej opozorjena, zato jih ne smem podrobneje komentirati, saj bi v nasprotnem primeru izpolnil iste znake kaznivega dejanja kot ona. Prav tako se bom v tem trenutku nadaljnjih komentarjev v zvezi z neresnično in lažno vsebino vzdržal, kot oče, predvsem zaradi zaščite mojih mladoletnih sinov. Prepričan sem, da so tovrstne objave, ki jih lahko prebirata moja mladoletna sinova, za njiju izredno škodljive."

Odgovora tožilstva in Banke Slovenije

Kakor smo neuradno izvedeli, so bili dokazi o nasilju v družini predloženi ustreznim ustanovam, torej predvsem centru za socialno delo, te pa so jih morale po uradni dolžnosti posredovati policiji, v tem primeru policijski postaji Ljubljana Center. Ovadba naj bi torej romala na tožilstvo, kjer so nam pojasnili: "V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočam, da nimamo pravne podlage za razkrivanje podatkov o tem, ali je zoper poimensko določeno osebo v teku predkazenski postopek, zato vam na vaše vprašanje ne moremo odgovoriti. Podatek o tem, ali se zoper določeno osebo vodi predkazenski postopek, je varovan osebni podatek. Ustaljena sodna praksa potrjuje, da v primeru, ko se vprašanje nanaša na točno določeno osebo, tudi s prikrivanjem imena osebe v odgovoru ni mogoče zagotoviti njene anonimnosti. Sporočanje zaprošene informacije bi zato pomenilo kršitev varstva osebnih podatkov."

Na naše vprašanje se je odzvala tudi Banka Slovenije: "V Banki Slovenije imamo ničelno toleranco do kakršnega koli nasilja. Prav tako od zaposlenih tako v službenem kot zasebnem ravnanju pričakujemo visoko mero etičnosti in osebne integritete, k čemur nas zavezuje tudi kodeks. Naslavljanje problematike konkretnega primera, ki ga omenjate, pa sodi pod pristojnosti drugih državnih inštitucij, ki nas o postopkih niso dolžni obveščati."

Dolgotrajni ločitveni postopek

Ločitveni postopek, ki se je začel junija lani, še vedno poteka, kar je ob vsesplošnih opozarjanjih na ničelno toleranco do nasilja v družbi – čeprav v tem primeru uradno domnevnega - težko razumljivo. Milan M. Cvikl in Jerca Legan z otrokoma verjetno prav zato, ker premoženje še ni razdeljeno, po naših informacijah še vedno živijo pod isto streho. 

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 20:16 16.marec 2023.

    podarila mu je 15 let in 2 zdrava otroka. ko to berem vem kaj si moram mislit. pika. nima se še kaj razlagat.

  • firbec1 15:11 16.marec 2023.

    Cvikl pač nima pojma o ženskah, kar ne pomeni, da je kriv. Take babe se ne s palico ne dotaknem.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 13:49 16.marec 2023.

    Ta Cvikl bi bil dostojen član SDS....Saj verjetno nekoč bo, ampak mora prej v zapor, da se kvalificira...