Slovenija
69 ogledov

Neuradno: Telekom naj se proda Cinvenu

telekom slovenije Anže Petkovšek
V začetku tedna naj bi se sestal nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), na mizi pa naj bi po neuradnih informacijah imel predlog uprave, da se tričetrtinski delež Telekoma proda britanskemu investicijskemu skladu Cinven.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je sicer sredi minulega tedna zavrnil nekatera namigovanja, da je Telekom že prodan. Prodajni postopek je v zaključni fazi, odločitev o prodaji ali neprodaji pa bo sprejeta v nekaj dneh, je napovedal Pirc. Odločitev o prodaji ali neprodaji edinemu kupcu bo sprejela uprava in jo dala v potrditev nadzornemu svetu SDH.

V Dnevniku so medtem poleg neuradne informacije, da naj bi uprava SDH že sprejela odločitev za prodajo Telekoma, zapisali tudi to, da naj bi se ključni akterji v SDH že odločili, da SDH odločitve o prodaji ne bo pošiljal na vlado. Nadzorniki, ki naj bi se sestali v začetku prihodnjega tedna in naj ne bi bili enotni glede vprašanja prodaje, bi sicer lahko zahtevali, da se o prodaji izjasni tudi vlada.

Pirc je sicer v petek za Delo pojasnil, da to, ali bosta uprava in nadzorni svet iskala soglasje vlade, še ni odločeno. Se je pa treba po besedah Pirca zavedati, da gre za naložbo, ki predstavlja velik del premoženja države, in da tudi gospodarske družbe v primeru prodaje večjega premoženja v skladu z zakonodajo iščejo soglasje lastnika.

Napeto v koaliciji

Prav vprašanje o vlogi vlade pri odločitvi o prodaji Telekoma je zvišalo temperaturo tudi v koaliciji. Medtem ko v SD menijo, da bi morali člani vlade sprejeti odgovornost, pa v SMC in DeSUS poudarjajo, da je odločanje v tej fazi v rokah SDH, prav tako odločitev, ali bo odločanje glede Telekoma prepustil skupščini.

Premier Miro Cerar je že večkrat ponovil, da vodenje postopka ni v pristojnosti vlade, zato bo počakal na zaključek postopka in počakal na poročilo SDH. "Če bo holding menil, da mora o svojih odločitvah obvestiti vlado kot skupščino, pa bomo to tedaj obravnavali v skladu s svojimi pristojnostmi," je še povedal sredi aprila.

Prvak SD Dejan Židan pa je nato minuli teden na seji vlade odprl še eno vprašanje. Opozarja, da SDH odloča o prodaji kupcu, ki ni strateški, kar ni v skladu s sklepom DZ o prodaji državnih naložb. Premier je po njegovih besedah finančnemu ministru Dušanu Mramorju naročil pripravo informacije o tem.

Komentarjev 6
  • b3180966 12:00 01.junij 2015.

    Vsem dušebrižnežem kateri tako jokcajo ob predvideni prodaji Telekoma zastavljam popolnoma enostavno vprašanje:"Koliko €€€ bom dobili iz naslova dividend (10€/delnico), če je Telekom zares moj (naš)?" PS- če ne bom dobil nič, zakaj bi me potem moralo ...prikaži več skrbeti, kdo je njegov lastnik? Bo novi lastnik izkopal bakrene kable in porušil bazne postaje, da bomo zopet komunicirali s kurjenjem kresov?

  • Avatar praufo
    praufo 08:34 01.junij 2015.

    Rešitev je socializem ? Ma kakšen socializem ? Kdor krade, bo kradel tudi v socializmu. Socializem smo imeli, preizkusili, ponekod ga še imajo, pa se do sedaj še nikjer ni obnesel. Dokler bo človek grešno ravnal, mu ne pomaga noben ...prikaži več sistem. Tudi slovenci nismo izjema. Zaradi pohlepa je že marsikaj propadlo, potem je tukaj še napuh, lenoba, požrešnost in še kaj bi se našlo. Sprememba sistem ne spremeni človekovih grešnih misli.

  • h3o 15:40 31.maj 2015.

    najprej prodat firme, potem pa naše bajte (če ne bomo mogli plačevat višjih položnic)