Slovenija
2411 ogledov

Neuradno: Tretji dan zapored številka višja kot dan prej

covid-19 UKC UKC LJ
Število potrjenih okužb se je po neuradnih podatkih dvignilo na več kot 800 novih okužb.

Zadnje tri dni smo vsak dan priča višjemu številu potrjenih primerov kot dan prej. Po tem, ko je v torek število potrjenih primerov preseglo številko 700, je v četrtek - neuradno - število potrjenih primerov večje od 800. To predstavlja več kot 120-odstotno povečanje v primerjavo s podatki za prejšnji četrtek. Število potrjenih okužb je v sredo preseglo deset tisoč, število aktivnih primerov pa se giblje okoli pet tisoč. 

Posledično se bo dvignila tudi 14-dnevna incidenca, ki je v sredo znašala 230 na sto tisoč prebivalcev. Pričakujemo lahko tudi večje število hospitaliziranih oseb in tistih, ki potrebujejo zdravljenje v intenzivni enoti. Včeraj je bilo v bolnišnici 222 bolnikov, 40 na oddelkih intenzivne nege. 

Zdravstvo najbolj pesti kadrovski primanjkljaj, ki je vse večji, ob enem pa se veča obremenjenost zaposlenih. Ti so pristojne pozvali k takojšnjemu ukrepanju, sicer se bojijo, da se bo sistem zlomil. Iz zdravstva prihajajo vse glasnejši pozivi ljudem, da bi pripomogli k zaustavitvi gromozanskega vala covida-19, da bi lahko stanje obvladali. "Želimo si, da bi se ta gromozanski val čim prej ustavil in resnično apeliramo na vse, da se dajmo držat ukrepov, saj bomo samo tako lahko to obvladali," je pozvala predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor dr. Nina Gorišek Miksić. "Kot ilustracijo resnosti situacije, bi omenila, da je najmlajši star 39 let, nima pridruženih obolenj, tako da za vse, ki dvomijo v resnost obolenja, je treba povedati, da prizadane vse starostne skupine."

Bojana Beović | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA
Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović izpostavlja še en resen problem, ki smo mu priča v zadnjem obdobju"Imamo en problem, epidemiološka služba več ne sledi kontaktom na delovnih mestih, zato ne morete dobiti odrejene karantene in 80-odstotnega nadomestila za karanteno, upam, da se bomo v nekaj dneh uspeli dogovoriti, da bo lahko opredelil zdravnik medicine dela in boste lahko uveljavljali nadomestilo, da ga ne morete, to je hudo narobe. Če nimate možnosti, da bi se umaknili ali dogovorili za delo od doma, se res pazite, ves čas nosite masko, stojite na razdalji, razkužujete roke in se opazujete, da takoj, ko bi zboleli greste na test."

Veljajo novi ukrepi

Zaradi vse slabše epidemiološke slike v državi, stopajo v veljavo novi ukrepi. Država je trenutno razdeljena na rdeče in oranžne regije glede na 14-dnevno incidenco. Več o tem, kateri ukrepi so stopili v veljavo, lahko preberete tukaj

V povezavi z novimi odloki se zastavlja več vprašanj. Zbrali smo sedem pomembnih vprašanj in poiskali odgovore nanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Decko 10:24 16.oktober 2020.

    Če nihče ne nadzira legitimnost in pravilno izvajanje testiranj , se lhko zmißljujejo v številkah kolikor želijo. Kaj drugega ne bi pričakoval , kot zaroto od našega kosovarja

  • Avatar ovca
    ovca 10:02 16.oktober 2020.

    Joj, joj Beovićka. Okuženih je 800 ljudi. Ok. Meter ti j*ebem nesposobno. Ta podatek ne pomeni NIČ! Torej ga dopolni z verodostojnimi podatki, ki povedo dejansko stanje! Ti bu*talec jajo ni razložil matematike? Ni. Absolutno, je ne obvlada, niti osnovnošolske. ...prikaži več Torej madam Beović, lahko kot, baje, strokovnjakinja objaviš podatke ali jih ne smeš????? Je jajo prepovedal in zapovedal ZAVAJANJE!

  • miho 09:43 16.oktober 2020.

    Ukrepi prejšnjih tednov ne pomagajo čisto nič???