Slovenija
36851 ogledov

Neuradno: Ukrepi se bodo še zaostrili

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Da bi lahko prišlo do zaostritve ukrepe, je v tvitu v sredo nakazal že premier Janša.

Na Brdu pri Kranju se bo danes sestala vlada, ki bo, kot je to običajno, odločala o tem ali bo ukrepe za boj proti koronavirusu ohranila take, kot so, ali pa jih bo spremenila. Da bi lahko prišlo do zaostritve ukrepov, je že včeraj v tvitu namignil predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da "bodo potrebni dodatni napori, da obvladamo virus, zavarujemo zdravje in življenja ranljivih ter razbremenimo zdravstveni sistem". 

K zaostrovanju ukrepov je v minulih dneh pozival tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Glede na epidemiološko sliko bi po njegovem mnenju morali za 14 dni omejiti nenujne dejavnosti, med drugim tudi javni promet. Vsekakor pa do sproščanja katerega koli od ukrepov po mnenju zdravstvenega ministra v naslednjih 14 dneh ne bi smelo priti. 

Neuradno naj bi minister za zdravje s svojim pozivom uspel. Po neuradnih informacijah 24 ur naj bi se vodje koalicijskih strank dogovorili za dodatno zaostritev ukrepov. Omejitve naj bi bile podobne kot spomladi, ko so delovale samo nujne storitve. Kaj vse bo vlada sprejela, bo jasno zgodaj popoldne, po seji vlade. 

Mešana sporočila

Če minister Gantar, ki je v sredo tvitnill: "Še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne? Za zdavje ljudi gre.", ni optimističen, pa je v zadnjih dneh bolj pozitivno na trenutno stiuacijo gledal vladni govorec Jelko Kacin. "Dejansko stanje se od včeraj na danes ni spremenilo, podatki še naprej kažejo, da se reprodukcijsko število R še naprej umirja, kar je spodbudno. Pričakujemo, da bodo številke še dan ali dva nekoliko višje zaradi spremenjenega načina testiranja, potem pa se bodo vrnile v normalo, tako kot smo imeli stvari pod nadzorom že doslej," je na tiskovni konferenci v sredo dejal Kacin. 

Drugačen pogled na trenutno situacijo kot zdravstveni minister ima tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek"Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij," je zapisal v torek in pojasnil, da v njegovi stanki (SMC) vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji.

Tomaž Gantar COVID-19 V SLO Zdravje Gantar o tem, ali se bomo lahko gibali samo en kilometer od doma

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 48
  • ibrahim 22:34 12.november 2020.

    Potem tudi odovarjajte na družinske poklole,ker to je očitno politični namen da se narod pokolje in ubije medseboj!!!

  • si_rob 15:30 12.november 2020.

    Vse je normalno. Nehajte testirati ljudi, ker jih je ogromno lažno pozitivnih. Sprejmite v bolnišnice tiste, ki imajo respiratorne težave. Drugi bodo to "gripo" preboleli doma kot smo jo ostali drugi. Zanimajo me samo še podatki o umrljivosti za leto ...prikaži več 19 in 20, pa bomo videli v čem je problem. VEDNO BOLJ SE MI ZDI, DA JE PROBLEM DRUGJE. KAJ VI MISLITE??????

  • si_rob 15:24 12.november 2020.

    Nehajte s to epidemijo že enkrat. Poglejte si grafe, ki jih sami objavljate. Graf "okuženih" kaže največ le-teh v mejah od 20-65let. Se pravi - aktivno prebivalstvo, ki se druži( hodi v šolo, dela..), kar ja popolnoma normalno. Drugi graf ...prikaži več "umrlih" ,kaže najvišji smrtnost od 85 let naprej, kar je tudi popolnoma "normalno". Se opravičujem za ta normalno, ampak to je naravno. Tudi v tem rangu je več žensk umrlih od moških, kar je tudi normalno, saj je žensk v tem rangu več od moških.