Slovenija
1538 ogledov

Ni še konec: Še en sporen posel države z Acronom

koronavirus maske Epa
Portal necenzurirano.si spet poroča o novem dogovoru o dobavi zaščitne opreme, pri katerem bi lahko prišlo do večmilijonskega oškodovanja državnega proračuna. Spet je favorizirano podjetje Acron.

Po tem, ko je zavod za blagovne rezerve tik pred koncem epidemije od podjetja Hmezad TMT kupil 20 milijonov mask za splošno rabo in jih preplačal za skoraj devet milijonov evrov, novinarji portala necenzurirano.si poročajo, da je podoben posel naredil še s podjetjem Acron iz Slovenj Gradca, ki ga je vlada Janeza Janše izbrala za dobavitelja zaščitnih mask za bolnišnice.

Zaslužili bi lahko več kot enajst milijonov evrov

Kako je to mogoče? Pred tednom dni naj bi začasni direktor zavoda Tomi Rumpf in direktor Acrona Samo Lampret podpisala anekse k dvema pogodbama o dobavi skupno osmih milijonov mask FFP2, ki bi jih moral Acron dobaviti najpozneje do konca julija. Kljub temu, da naj bi Acron znižal ceno (osem milijonov certificiranih mask bodo odkupili po ceni 2,65 evra na kos), pa novinarji portala necenzurirano.si ugotavljajo, da je tovrstne maske mogoče kupiti neposredno od proizvajalca za tretjino cene. 

"Iz več ponudb, ki smo jih pridobili od kitajskih ponudnikov, izhaja, da bi za masko FFP2 ob naročilu večje količine skupaj s prevozom odšteli manj kot en evro. Tudi po besedah našega sogovornika, ki ima izkušnje z uvozom zaščitne opreme in je želel ostati neimenovan, bi do kakovostnih mask brez težav prišli za 1,1 evra, njihov prevoz pa bi ceno maske podražil za dodatnih 10 centov," so zapisali. Glede na ponudbe bi lahko Acron v poslu z državo zaslužil več kot enajst milijonov evrov.

maska, koronavirus Očitki Slovenija Tik pred koncem epidemije še ena, največja dobava zaščitnih mask

Ujeli so zadnji dan za nabavo brez davkov in uvoznih dajatev

Tarča | Avtor:
Rokov se v Acronu niso držali, po pojasnilih zavoda naj bi v celoti izpolnili le prvo pogodbo in v roku dobavili tri milijone mask. Direktor Acrona je očitke novinarjev necenzurirano.si zavrnil, češ da gre v primeru občutno cenejših mask za ponaredke ter da so na drugi strani vse njihove maske ustrezno certificirane.

Kljub temu, da so skladišča že polna in da je zavod že izgubil pristojnosti za nabavo, bodo blagovne rezerve v roku meseca dni tako prejele še osem milijonov mask FFP2. Aneks naj bi bil po podatkih necenzurirano.si podpisan šele 17. junija - več kot mesec dni po uradnem koncu epidemije. Javne ustanove že od začetka junija same naročajo maske in druge pripomočke. Poleg tega Acronu sploh ne bo treba plačati uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. Ta ukrep Evropske komisije se izteče konec julija, na isti dan, ko poteče tudi pogodba Acrona z zavodom, ugotavljajo novinarji necenzurirano.si.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • NeAnonimni 09:06 26.junij 2020.

    HAHAHA, nov posel z maskami, nova pravila za nošnjo mask.. fo

  • Naklonsky 12:00 25.junij 2020.

    Kaj bi bilo, če bi bilo ... Še dobro, da ovce verjamejo vsem tem maska-zdraharjem pisunom.

  • Janez 06:21 25.junij 2020.

    Lopovi! Protesti vsak petek upravičeni! Mafijska država , ki jo poganja mafijska vlada!!