Slovenija
959 ogledov

V LMŠ trdijo: Vlada je še naprej lagala o ventilatorjih

Koronavirus - respiratorji SB Celje Koronavirus - respiratorji
V LMŠ trdijo, da je bilo 13. marca letos v slovenskih bolnišnicah veliko več ventilatorjev, kot je trdila vlada.

Stranka LMŠ je po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od trinajstih slovenskih bolnišnic zahtevala podatke o številu ventilatorjev, ki so jih posamezne bolnišnice imele letos v času menjave vlade. Pridobili so podatke vseh bolnišnice z izjemo mariborskega kliničnega centra. 

V LMŠ pravijo, da je "vlada z lažnimi podatki o številu ventilatorjev skušala ustvariti vtis izrednih razmer in poiskati alibi za nakup predragih ventilatorjev, ki so jih dobavljali izbrani posredniki, s čimer jim je vlada omogočila bajni zaslužek. S tem pa je omogočila vojno dobičkarstvo. To je storila v več korakih".

V nadaljevanju v LMŠ vladi očitajo štiri stvari. Prvi očitek je ustvarjanje vtisa izrednih razmer. Pri tem navajajo besede podpredsednice SDS in državne sekretrke v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše: "Kot je rekel minister Počivalšek, mi smo bili na nič, nič ventilatorjev. In bilo je potrebno čim prej nabaviti." "Že pred imenovanjem na položaj je tedaj še kandidat za zdravstvenega ministra Tomaž Gantar razlagal, da imamo samo 168 ventilatorjev, od tega le 20 ali 30 prostih. Ti lažni podatki so služili kot alibi za nakup 220 novih aparatov. Neustreznih. Dragih. Preplačanih," pravijo v LMŠ. 

Drugi očitek se nanaša na nepregleden sistem odločanja in naročanja opreme. "Vlada je za naročila in nakupe opreme zadolžila strokovno povsem nepodkovani Zavod za blagovne rezerve. Ponudbe so zbirali na več elektronskih naslovih – in s tem zameglili preglednost. Vlada je ustanovila medresorsko skupino, gospodarsko ministrstvo svojo projektno skupino. Pristojnosti so selili, jih nato še bolj razpršili, pač po načelu 'vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren'," pišejo v LMŠ. "Ta sistem je v naprej načrtovani manever pranja rok.  Sklepamo lahko namreč, da je vlada v zavetju te nepreglednosti lahko nemoteno prikrivala negospodarne posle."

Kot tretje jim očitajo onemogočanje nakupov opreme brez posrednikov. "Več kot očitna negospodarnost so tudi posredniki. V vladi so jim rekli 'slovenski dobavitelji'. In utemeljevali, da veljavna zakonodaja – kar je sicer laž – drugačne poti ne dopušča," pravijo v LMŠ, kjer ocenjujejo, da je to idealen izgovor, če je "cilj nekomu omogočiti zaslužek". 

Vladi očitajo tudi, da je omogočala posle izbrancem in tako "trasirala pot zaslužkarstvu oziroma vojnemu dobičkarstvu". Pri tem navajajo tako posle z ventilatorji kot zaščitnimi maskami. "Iz tega lahko sklepamo, da je nekaj v naprej izbranih subjektov moralo zaslužiti. Da so morali dobiti priložnost za zaslužek." 

Zdravko Počivalšek V živo Slovenija Počivalšek pravi, da toliko laži že dolgo ni slišal

"Minister je odgovoren"

interpelacija Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri vsem tem je po mnenju LMŠ pomembno vlogo odigral minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. "Morda ne kot vodja projekta, temveč zgolj kot izvrševalec, ki je delal po nareku, recimo predsednika vlade. Tako je minister tudi klical na Zavod za blagovne rezerve ter ukazoval: 'Bitenc bo moral posel dobiti. Vi pa plačajte zdaj!'." 

V LMŠ pričakujejo, da bo minister Počivalšek na današnji interpelaciji pojasnil, kaj je počel na lastno roko in kaj po naročilu predsednika vlade, "saj je več kot očitno, da so velike dobičke kovala podjetja, ki so klientelistično in nepotistično  povezana z vplivnimi posamezniki stranke SDS, kar jasno nakazuje vpletenost vrha. Tudi zato je vlada Janeza Janše sprejela tako imenovano vladno poročilo, ki je navaden pamflet poln neresnic, zavajanj, manipulacij in prikrojevanja dejstev ter podatkov, ki nikoli ne bo vreden papirja, na katerem je/bo natisnjen".

"Minister je kriv. Vsaj politično. In to krivdo nosi, vsaj objektivno, tudi celotna vlada. Ta nima več našega zaupanja, zato jo pozivamo, da stori vsaj eno častno dejanje in odstopi. V celoti," še pravijo v LMŠ. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 10:08 12.junij 2020.

    Pri kraji državnega denarja ne gre za politično odgovornost marveč kaznivo dejanje za ki se preganja po veljavni KZ-1 .Torej kdo je na potezi ?

  • Waltter 09:34 12.junij 2020.

    Ja seveda je vlada lagala to bo. Podatki o ventilatorjih se ne pomeni podatkov ki so bili da je samo 165 venitilatorjev bilo primernih za zdravljenje COVID 19. In stevilka 440 ventilatorjev je skupn s 108 dobavljenimi ventilatorji, torej ce ...prikaži več odstejes 108 ventilatorjev ki so bili dobavljeni in se tiste ki niso primerni dobis stevilo 165 primernih. Ce pa gledas danasnje stanje pa je 165+108 primernih. Torej ja vlada je povedala resnico zavajal je LMS in Marjan

  • SVOBODA 13:25 11.junij 2020.

    Smo edina država na svetu, ki po sklepu vlade nima epidemije ! Se iz nas dela norca cel svet ! Imamo pa ukrepe ker sekta želi ukrepe brez pravne podlage (ker ni epidemije), da lahko ustrahuje državljane !

Sorodne novice