Slovenija
10100 ogledov

Nika Kovač ostro nad vlado in ministra Mesca

Nika Kovač Saša Despot Nika Kovač
Pripravljeni so na dogovore in kompromise, pri tistih, ki živijo pod tveganjem revščine, pa ne bodo popuščali, je še pojasnila Nika Kovač.

Inštitut 8. marec je avgusta lani začel kampanjo “Za otroke gre”, v okviru katere so v državni zbor vložili predlog spremembe dveh zakonov na področju šolske prehrane. Predlog brezplačnih kosil je sicer neuspešno predlagala poslanska skupina SDS manj kot dva meseca pred začetkom kampanje Inštituta 8. marec.

Oba zakona so v DZ predstavili danes. Kot je zatrdila Nika Kovač, se je število otrok, ki so upravičeni do subvencije, v zadnjih letih znižalo iz 26,6 % leta 2018 na 21,5 % danes. "Subvencijo je torej ob porastu draginje izgubilo okrog deset tisoč otrok, otrok iz gospodinjstev pod pragom tveganja revščine in malenkost nad njim. Na to smo opozarjali," je dejala. Okrcala je vlado, "ki se ima za socialno" in ministra za delo, družino in socialne zadeve Luko Mesca, saj da v petih mesecih, odkar so ta problem izpostavili, niso sprejeli nobenega ukrepa, da bi stanje izboljšali.

Pripravljeni so na dogovore in kompromise, pri tistih, ki živijo pod tveganjem revščine, pa ne bodo popuščali, je še pojasnila Nika Kovač.

Nasprotovanja predlogu ni izrecno napovedala nobena poslanska skupina. 

Brezplačno kosilo za vse, brez zunanjih izvajalcev

Mojca Lukan z inštituta je povedala, da so predloga vložili glede na izkušnje staršev, ki so poročali, da otrokom težko plačajo kosilo v šoli. S spremembo zakona o osnovni šoli bi kot pravico za vse šoloobvezne otroke uvedli šolsko kosilo, z novelo zakona o šolski prehrani pa bi to pravico tehnično uredili in denimo prepovedali outsourcing, torej zunanje izvajalce. Zagotavljanje šolskega kosila je zdaj namreč tržna dejavnost.

Predloga so po njenih besedah podprle številne nevladne organizacije in sindikati, tako Slovenska filantropija, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij in zveza prijateljev mladine.

Izdatki proračuna bi se po predlogih povečali za 77 milijonov evrov.

Minister: Predloga trenutno nista izvedljiva v praksi

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je dejal, da na ministrstvu načeloma podpirajo namen predlagatelja v zvezi z zagotovitvijo brezplačne prehrane za učence. Nenazadnje je urejanje tega vprašanja po njegovih besedah del vsebin v koalicijski pogodbi. Vendar je spremembe treba vpeljevati postopoma ob zavedanju, da predlog posega v kadrovske, prostorske in organizacijske zmožnosti posameznih šol, je opomnil.

Predloga zato po njegovem opozorilu trenutno nista izvedljiva v praksi, vendar namerava ministrstvo poskrbeti za to, da vse osnovne šole pridobijo ustrezne prostorske in kadrovske pogoje za njuno izvajanje.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so se v Gibanju Svoboda strinjali z ministrovim opozorilom. Edina pot je dogovor za skupno mizo in dialog s šolami, so menili. Vlada se je sicer takoj po začetku draginje lotila ustreznih ukrepov in zamrznila ceno šolske malice, so spomnili.

Stroške višjih cen hrane in energije, ki bi jih sicer morali plačati učenci in dijaki, je tako prevzela država, so dodali v SD. To je vlada po njihovem pojasnilu lahko naredila, ker je zagotavljanje šolske malice opredeljeno kot javna služba, ceno malice pa je določilo pristojno ministrstvo. Medtem je nudenje šolskega kosila opredeljeno kot tržna dejavnost osnovnih šol, ceno kosila pa določajo šole same.

Seja DZ | Avtor: Državni zbor / Matija Sušnik Državni zbor / Matija Sušnik
Trenutna ureditev pri subvencioniranju prehrane na šolah ni ustrezna, saj povečuje stigmatizacijo otrok, pa so izpostavili v Levici. Po predlogih bi poskrbeli za zdravo prehrano vseh otrok, tudi tistih, ki imajo poseben prehranjevalni režim, menijo. Poleg tega po njihovi ugotovitvi stremita k zdravemu prehranjevanju otrok.

V SDS bi brezplačen obrok zagotovili tudi srednješolcem

Ne samo učencem, ampak tudi srednješolcem bi morali zagotoviti brezplačen obrok, so prepričani v SDS. Tako so v tej poslanski skupini zapisali v svojem predlogu, ki je bil obravnavan jeseni lani, vendar je bil zavrnjen, so spomnili.

V NSi so se strinjali z namenom predlogov, da bo šolsko kosilo brezplačno za vse. A so ob tem opozorili, da bi na pleča občin tako prešlo breme za zagotovitev kadrovskih in prostorskih možnosti, medtem ko občine nimajo teh sredstev. V prvi obravnavi predlogoma ne bodo nasprotovali, ker pričakujejo, da bosta še dodelana.

DZ bo glasovanje o tem, ali sta predloga primerna za nadaljnjo obravnavo, opravil v četrtek v okviru glasovanj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • albert6 07:50 23.februar 2023.

    Ali je ta punca kaj v žlahti z Vilijem Kovačevič

  • mirror 21:42 22.februar 2023.

    Ta je tista, ki nima dlake na jeziku. Če jo pa ima, je pa od prijateljice.

  • mirror 19:33 22.februar 2023.

    Vse kar je povezano s hrano je za Niko važna zadeva.