Slovenija
16 ogledov

Nižja ocena za NKBM in NLB

Nova KBM, NKBM Žurnal24 main
Bonitetna hiša Moody's je za 87 evropskih bank v 15 državah napovedala znižanje bonitetne ocene. Med njimi sta tudi Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM).

Moody's je napovedala znižanje bonitetne ocene na podrejeni dolg, nižji podrejeni dolg in dolg, ki sodi v najširši količnik kapitalske ustreznosti Tier 3. Gre za bolj tvegane oblike zadolževanja, saj v morebitnih insolvenčnih postopkih njihovo poplačilo pride na vrsto po drugih višje uvrščenih instrumentih.

Moody's se je za revizijo, ki bi lahko pripeljala do znižanja ocene za podrejeni dolg za eno stopnjo, za drugi dve obliki dolga pa za dve stopnji, odločil zaradi vse večje verjetnosti, da države zaradi fiskalnih omejitev ne bodo več mogle ponujati pomoči lastnikom tega dolga.

Države so zaradi varčevanja v primerih težav bančnega sektorja v vse manjši meri pripravljene priskočiti na pomoč upnikom bank, še posebej tistim, ki imajo v lasti bolj tvegane oblike dolžniških instrumentov. V smeri manjše zaščite lastnikov teh oblik dolga se premika tudi evropska zakonodaja, v kratkem pa je pričakovati nove predloge Evropske komisije, s katerimi naj bi bili še bolj izpostavljeni.

Znižanje ocene za omenjene oblike dolga se v največji meri obeta za banke v Španiji, Italiji, Franciji in Avstriji, med njimi tudi Santander, BNP Paribas, Unicredit, Intesa Sanpaolo in Raiffeisen. Na seznamu sta tudi največji švicarski banki UBS in Credit Suisse.

Med bankami, za katere obstaja možnost znižanja ocene, Moody's navaja tudi obe največji slovenski banki – NLB in NKBM.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.