Slovenija
24146 ogledov

Kaj vse se spreminja s ponedeljkom?

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Vlada je včeraj pozno zvečer sprejela nov načrt sproščanja ukrepov, ki med drugim predvideva ukinjanje policijske ure v vseh fazah, razen v črni, za nobeno fazo več pa ne predvideva popolnega zaprtja šol – celo v črni fazi bodo šole odprte za prvo triado.

S ponedeljkom bodo v Sloveniji veljali ukrepi, kot veljajo za rdečo fazo po novem vladnem semaforju. To pomeni, da bodo v celoti odprti vrtci in OŠ, srednje šole pa po modelu C. Na fakultetah bodo dovoljeni izpiti in seminarji do deset oseb. Odprle se bodo knjižnice, muzeji in galerije. Dovoljene bodo brezkontaktne športne aktivnosti v skupini do deset ljudi na priporočeni razdalji, nekatere servisne storitve in trgovine, odprti bodo dijaški domovi ter izvajal se bo individualni pouk v glasbenih šolah ter balet in sodobni ples.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Odpirajo se tudi številne trgovine in storitve, več podrobnosti lahko preberete v članku Te storitve in trgovine bodo v ponedeljek lahko odprte. Športna vadba je znova dovoljena za registrirane in rekreativne športnike, podrobnosti v članku Od ponedeljka številne spremembe na področju športa.

Poleg tega je vlada podaljšala epidemijo do 17. maja.

Še ena pomembna novost se nanaša na uporabo zaščitne maske na prostem. Uporaba maske na odprtih javnih krajih je odslej obvezna le, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra - ukrep je že stopil v veljavo.

Nove izjeme za vstop v državo brez napotitve v karanteno

Spremembe pa je vlada predvidela tudi na mejah. Izjeme za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega rezultata PCR testa odslej vključujejo še akreditirane novinarje na službeni poti v tujini in osebe, ki vstopajo iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje ali nastanek materialne škode, in se vračajo čez mejo v roku 12 ur po prehodu meje.

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu, a s predložitvijo negativnega PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni od dneva odvzema brisa, dovoli tudi čezmejnim delovnim migrantom, ki imajo delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, za kar imajo dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot delovni migrant, in se vračajo v petih dneh po prehodu meje; osebam, ki so napotene na ali z čezmejnega opravljanja storitev v eni od držav članic Evropske unije ali schengenskega območja in se vračajo najkasneje v petih dneh po prehodu meje; osebam, ki so dopolnile 15 let in dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja; osebam, ki prevažajo dnevnega šolarja (ne glede na njegovo starost) in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem prevozu; osebam, ki so naročene na zdravstveno storitev v Sloveniji in se čez mejo vrnejo takoj po opravljeni storitvi ter državljanom države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihajajo iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer so opravljali varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga imajo v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vračajo v 12 urah po prehodu meje.

Nove izjeme tudi za prehajanje med regijami

Policijska ura je odpravljena, a prepoved prehajanja med regijami, zbiranja in prireditev ostaja v veljavi. So pa za omejitev prehajanja med statističnimi regijami na novo dodane tri izjeme: za vzdrževalna dela in sezonska opravila, za tranzit čez regijo in za nujno vzdrževanje groba.

Prehajanje med statističnimi regijami je ob upoštevanju priporočil NIJZ dovoljeno tudi posamezniku, ki predloži negativni rezultat testa PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa; potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolel COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca COMIRNATY Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca COVID-19 Vaccine AstraZeneca najmanj 21 dni.

Brez shodov, praznovanj in porok, razen z dovoljenjem ministra

Še vedno pa je začasno prepovedano zbiranje ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.

Prav tako so začasno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke, razen z dovoljenjem ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Smučišča, knjižnice in cerkve se odpirajo

Novi odlok ponovno dopušča obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ob predložitvi negativnega hitrega ali PCR testa, ki ni starejši od sedem dni, razen za otroke do 12. leta starosti, prebolevnike in cepljene.

Odpirajo se tudi knjižnice, muzeji in galerije ter storitve ponujanja dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.

Maše in ostale verske dejavnosti so dovoljene le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik med udeleženci, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask, prepoved petja in razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

Število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih, se omeji na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov zaprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Veljavnost vozniških dovoljenj se podaljša

Spet bodo lahko delovale avtošole, in sicer pod pogojem tedenskega testiranja tako udeležencev kot inštruktorjev, razen, če so covid že preboleli ali so polno cepljeni.

Veljavnost vozniških dovoljenj, ki so zaradi protikoronskih ukrepov potekla v obdobju od 1. do vključno 11. aprila letos, se podaljša do 9. maja. Enako se podaljša veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, in certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga, ki so potekla v obdobju največ 30 dni pred 1. aprilom do vključno 11. aprila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • radovednica 18:11 10.april 2021.

    Ja na to ubogo prepoved prehajanja kamorkoli, torej preko statističnih regij, bodo pa kar spet pozabili nekaj mesecev. Bodimo zabetonirani doma in glejmo, kako nas na TV futrajo s tem, kako oh in ah je povsod. Pa na seznam za ...prikaži več cepljenje, nekoč, nekdaj, če... se prijavite, pa potem v vrsti stojte....pa seveda z najcenejšim cepivom za reveže, 1.78 €/dozo, izbirati ne moreš, ker ni dovolj dobrega cepiva (15 - 20 €/dozo), ker so ga gospoda že porabili zase!

  • radovednica 18:06 10.april 2021.

    Sprošča se odpiranje knjižnic, galerije...torej bližnjih srečanj ljudi, odpirajo se cerkve, ker se pač morajo..gospoda farji so pritisnili na Janšeka in Hojseka, pa še koga. A v sosednjo občino, ki je že druga regija, samo 5 km od doma, pa ...prikaži več ne smem. Virus ve, da sem v drugi regiji?

  • bi_ba 14:14 10.april 2021.

    Da se jim še vedno ljubi izmišljati nove in nove bedarije, ki ne služijo prav ničemur in se jih normalni ljudje sploh ne držijo, butasti bodo pa v maskah še spali.