Šport
597 ogledov

Od ponedeljka številne spremembe na področju športa

Vlada na Brdu pri Kranju, Janez Janša Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Janez Janša
Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela odlok o izvajanju športnih dejavnosti v času epidemije novega koronavirusa ter določila podobne omejitve, ki so veljale pred 1. aprilom.

Treningi in tekme bodo od ponedeljka znova dovoljena vrhunskim registriranim športnikom, vadba z določenimi omejitvami pa tudi rekreativnim športnikom.

Dovoljena bodo, brez prisotnosti gledalcev, uradna športna tekmovanja na nacionalni ravni za članske, mladinske in kadetske kategorije, na evropski (evropski pokali ...) oziroma mednarodni ravni (alpska hokejska liga, košarkarska liga Aba, rokometna liga prvakov ...) in velike mednarodne športne prireditve; slednje so bile dovoljene že tudi v času po 1. aprilu.

Odlok, ki ga bo vlada objavila v uradnem listu, bo veljal od 12. aprila do vključno 18. aprila in ga bodo, tako kot v preteklosti, glede na epidemiološke razmere tedensko potrjevali oziroma prilagajali.

Janez Janša Osip mladih Šport Sloveniji grozi izguba generacij, a vladna ušesa ostajajo gluha

Treningi bodo dovoljeni vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, skupaj gre za okrog 550 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost ter bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni. Pa tudi perspektivnim, okrog 650 mladim športnikom, ki so dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate, ter registriranim kadetom, mladincem in članom, ki so člani reprezentanc.

Vadba bo dovoljena tudi poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport. Tu gre za okrog 500 športnikov, ki pa so delno zajeti že med vrhunskimi in perspektivnimi športniki. Treningi športnikov bodo dovoljeni le, če se izvajajo v obliki t. i. mehurčkov oziroma zaprtih oziroma fizično ločenih skupinah.

radenko mijatović Edini v Evropi Šport Bes in ogorčenje: "Absurdov je veliko, ukrepi neprimerni"

Dovoljeni bodo tudi treningi preostalim registriranim športnikom, ki niso zajeti v zgoraj naštetih skupinah, če se bodo izvajali individualno ali pod vodstvom strokovnega delavca v športu, ter brezkontaktna športna vadba v skupinah do deset vadečih. Pri izvajanju vadbe športnikov v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževati vsaj dva metra medosebne razdalje.

Slednja bo potrebna tudi pri strokovno vodeni individualni športno-rekreativni dejavnosti ter brezkontaktni športni vadbi v vadbenih skupinah do deset vadečih.

frizer frizerski salon koronavirus Covid-19 Slovenija Te storitve in trgovine bodo v ponedeljek lahko odprte

Prav tako se bo s ponedeljkom lahko začelo izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu, ki so vpisani v razvid po zakonu o športu, z do desetimi osebami pri posameznem usposabljanju.

Za izvajanje vseh teh športno gibalnih oziroma rekreativnih dejavnosti ter športnih programov se bodo lahko uporabljali vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot so športni centri in drugi tovrstni objekti, vadbeni prostori ter površine za šport v naravi, pa tudi šolski športni objekti.

Odlok prav tako omogoča potovanja športnikom na treninge, priprave in tekmovanja na tujem, organizator športnega tekmovanja pa bo moral zagotoviti, da bodo prisotne le osebe, nujno potrebne za izvedbo.

Pri vseh dejavnostih bo treba upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ljubljana Nov načrt Slovenija Kaj vse se spreminja s ponedeljkom?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice