Slovenija
861 ogledov

Nova zavrnitev Vilija Kovačiča

Vili Kovačič Anže Petkovšek
Vrhovno sodišče je zavrnilo zadnjo v vrsti pritožb Vilija Kovačiča, ki si želi umik po njegovem mnenju "spornega zakona".

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča zoper poročilo Državne volilne komisije (DVK) o izidu glasovanja na ponovnem glasovanju na referendumu o drugem tiru, na katerem je Kovačič izpostavljal nedemokratičnost ustavne ureditve glede referendumskega kvoruma. Med drugim je Kovačič zatrjeval, da 90. člen člen ustave naj bi bil po njegovih zagotovilih v nasprotju s tretjim členom, ki govori, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Vrhovno sodišče je v odločitvi Kovačiča podučilo, da ni pristojno za odločanje o medsebojni skladnosti določb ustave. Prav tako pa ne zdržijo tudi njegove navedbe, da je predpisani kvorum v ustavi v nasprotju z dobrimi praksami beneške komisije. "Njen kodeks namreč ni neposredno obvezujoč pravni vir in ga ni mogoče upoštevati v nasprotju z zahtevami ustave," še navaja vrhovno sodišče.

Med drugim vrhovne sodnice, ki so v zadevi odločale, zavračajo tudi pritožbe, ki se nanašajo na prvo glasovanje in jih je Vili Kovačič že uveljavljal že v sporu zoper poročilo DVK novembra lani. "Tedaj je s pritožbo uspel, saj je vrhovno sodišče zaradi ugotovljenih nepravilnosti referendumskega postopka razveljavilo prvo glasovanje tega zakonodajnega referenduma," so spomnile v sodbi in dodale, da so bile posledice morebitnih nepravilnosti tako že sankcionirane z razveljavitvijo glasovanja. Pobudnik referenduma se tako tudi ne more sklicevati na kršitve v zvezi s financiranjem kampanje vlade pred prvim glasovanjem.

Vrhovno sodišče je tako potrdilo izpodbijano poročilo, zahtevo za izdajo začasne odredbe glede zadržanja izvajanja zakona do končne odločitve Ustavnega sodišča pa je zavrglo. Zoper sodbo pritožba ni dovoljena, tako da je odločitev pravnomočna.

Vili Kovačič je že napovedal pritožbo na ustavno sodišče, ki jo bo vložil v najkrajšem možnem času.

Usoda zakona, ki zaradi pritožb sploh še ni v veljavi, oziroma način nadaljevanja drugega tira bo sicer v drogah nove vlade. V SDS, relativni zmagovalki volitev, so bili mnenja, da je prav zakon o družbi 2TDK največja ovira projektu drugi tir, pri LMŠ pa so napovedovali finančno revizijo projekta in novo finančno konstrukcijo. Zadnji javnosti znan osnutek koalicijske pogodbe stran, ki skušajo sestaviti vlado pod okriljem Marjana Šarca, sicer nakazuje možne premike v razmišljanju, saj so se zavzeli za nadaljevanje gradnje drugega tira. Vloga projektnega podjetja 2TDK, ki so mu najprej nasprotovali, pa v zadnji različici ni več razvidna.
Komentarjev 5
 • Jana Bejba 15:41 01.oktober 2018.

  Se vidi, kako imamo vse podkupljeno... Od teh oseb, samo da na veliko kradejo... Sej se vidi, slej ko prej, se bo razvedlo.

 • lolekbolek 15:25 18.julij 2018.

  Ne daj se Vili, poskusi z referendumom še enkrat, v tretje gre rado, ... v četrto pa Stanko.

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 14:22 18.julij 2018.

  A ga res ni junaka, ki bi tega prifuknjenega janšista enkrat za vselej razbil?