Slovenija
14533 ogledov

Novi kriteriji za zelene, rumene in rdeče sezname

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Minister Hojs je napovedal posodobitev kriterijev za uvrstitev na sezname varnih in nevarnih držav.

Vsak oboleli okuži manj kot eno osebo

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci vlade dejal, da z zadovoljstvom ugotavljajo, da epidemiološko gledano uspešno obvladujemo okužbe, vsaka bolna oseba v povprečju okuži manj kot eno, natančneje 0,84 osebo.

"Danes smo tretjič zapored našteli 19 novookuženih oseb. V večini primerov v žariščih, ki jih epidemiologi že dlje spremljajo, osebe so bile že prej v izolaciji. Tudi v bolnišnici je 19 oseb, eno so odpustili, umrl ni nihče," je dodal Kacin.

Testiranje na covid-19 Zdravje Novi podatki o okužbah v Sloveniji nič kaj spodbudni

A je poudaril, da nas dogajanje v Hrastniku opozarja, da moramo še večjo pozornost posvečati domovom za starejše občane. "Uspešni bomo le, če bomo preprečili vnose," je povedal. Zato se moramo po njegovih besedah izogniti večjim praznovanjem, obletnicam in družinskim slavjem ter narediti vse, da se izognemo prenosom. Zamejiti moramo tudi vnose iz Zahodnega Balkana. 

Kacina so opozorili tudi, da se v kratkem z maturantskega izleta z otoka na Hrvaški vrača večje število dijakov. Uradni govorec vlade informacij o morebitnih okužbah med dijaki nima, zato sklepa, da do teh ni prišlo. "Dogajanje spremlja naša konzularna služba, sodelujemo tudi s pristojnimi hrvaškimi ministri in javnimi uslužbenci," je pojasnil.

Krajši postopek vročanja karantenske odločbe

Ker je bilo vročanje karantenskih odločb po upravnem postopku prepočasno in premalo učinkovito za ukrepanje, so sistem izboljšali, tako bodo lahko uslužbenci ministrstva za zdravje te odločbe zgolj podpisovali, vročala pa jih bo policija. Na meji bodo policisti skenirali osebno izkaznico osebe, ki mora v karanteno, podatke posredovali uslužbencem ministrstva za zdravje, ti pa bodo policistom nato posredovali podpisano karantensko odločbo. 

meja Spremembe Slovenija Na mejnih prehodih bo odslej gneča najbrž manjša

V nedeljo ob polnoči, v noči na ponedeljek, torej v veljavo stopa nov režim dela na meji. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, da bo proces vročanja karantenske odločbe trajal približno 5-7 minut. Odločbe bodo policisti izdajali na vseh mejnih prehodih, ob vsaki uri. Čeprav bo tako postopek hitrejši, pa vseeno pričakujejo nekaj zastojev na mejah, predvsem za vikende in praznike. Največ gneče pričakujejo na Obrežju in Gruškovju.

"Če bo potrebno, bodo policisti organizirali posebno vstopno kolono za tiste, ki vedo, da jih čaka karantena, da ne bomo po nepotrebnem ustavljali vseh ostalih ljudi," je poudaril Hojs. Želijo tudi pospešiti vročanje karantenskih odločb znotraj države, saj so bili seznanjeni z dolgotrajnimi postopki, po katerih so nekateri ljudje odločbo prejeli šele po tem, ko se je karantena v resnici zanje že iztekla. Zato bodo tudi te odločbe vročali policisti v sodelovanju z NIJZ in ministrstvom za zdravje.

"Policija je dolžna zadržati ljudi, ki prihajajo v Slovenijo iz nevarnih držav, in poskrbeti, da dobijo karantensko odločbo, ker je za te državljane obvezna," je dodatno pojasnil Kacin. 

Spreminjajo se seznami varnih in nevarnih držav

Vlada je na včerajšnji dopisni seji posodobila tudi t. i. zelen, rumen in rdeč seznam držav. Na zelenem seznamu je zdaj tudi Velika Britanija. Več podrobnosti, na katerem seznamu so določene države, si lahko preberete na tej povezavi.

Potovanja in covid-19 Slovenija Po novem v karanteno tudi, če pridete iz teh držav

Hojs je pojasnil, da bo v prihodnjih dneh treba ponovno pretehtati, na podlagi katerih kriterijev bomo uvrščali države na določen seznam. "Magične meje 10 okuženih na 100 tisoč prebivalcev ne bomo spreminjali, bomo pa pripravili model, ki bo upošteval tudi druge dejavnike. Recimo, če je v določeni državi epidemiološko stanje boljše ali slabše kot pri nas, spremljali bomo tudi, od kje prihajajo okuženi v našo državo," je razložil. Po njegovih besedah je namreč bolj tvegano za Slovenijo, če je v nam bližji Bosni denimo 15 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, kot če je tako na Poljskem.

Upoštevali bodo tudi kriterije Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), o čemer je v intervjuju govoril že prvi epidemiolog v Sloveniji Mario Fafangel

Popolne ustavitve si ne morejo več privoščiti

Je pa Hojs poudaril, da si v Evropi nihče več ne predstavlja, da bi lahko popolnoma zaustavili in zaprli države kot v prvem valu. "Nemčija je jasno povedala, da si takšne ustavitve kot marca in aprila ne morejo več privoščiti, zato tudi sami rešujejo zadeve tako, da upoštevajo različna tveganja," je dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Hrvaška obala Covid-19 Svet Hrvaška: Še ne do konca zbrani dnevni podatki vzbujajo velike skrbi
 

Komentarjev 17
  • Gandi123 21:32 17.julij 2020.

    Odkar so prišli sredi marca odsluženi komunisti na ablast, je cela Slovenija rdeče obarvana!

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 18:26 17.julij 2020.

    ha,ha , kako se nasmejim ob komentarjih ploskoglavih levičarskih umetnikov. dva meseca enaki komentarji, pada vlada, zaprite meje itn, pred tem pa diktatura, zakaj zapirate meje, strahovlada, kratite nam svoboščine,,,, ne odnehajte, pišite še naprej, da se lahko malo nasmejimo ...prikaži več na vaš račun in vas imamo za norca. koliko pa potrebujete , da boste razumeli?

  • klemenmo 15:45 17.julij 2020.

    haha, ob jesenskem valu bomo šli vsi po švedskem modelu. Samo s to razliko da smo zapufani 3x več kot oni, na koncu pa bo efekt enak (oboji bomo sprejemali folk iz Afrike...)