Slovenija
44 ogledov

Novi nadzorniki v Pošti Slovenije

Pošta Nik Rovan
Pošta Slovenije ima po današnji skupščini nove člane nadzornega sveta.

Na skupščini so se seznanili z odstopom prvega nadzornika Klemna Grošlja, ki je svojo odstopno izjavo podal 20. julija. Članica Mojca Golc Goropečnik je svojo odstopno izjavo podala že 15. aprila letos. Na predlog Agencije za upravljanje kapitalskih naložb pa so zaradi potencialnega konflikta interesov odpoklicali tudi Miloša Šenčurja, ki je zaposlen na ministrstvu za gospodarstvo.

Na njihova mesta so kot nadomestne člane imenovali Davorina Kračuna, Petra Premka in Sama Sanzina. Trojica je dobila mandat do 7. oktobra 2014. NS Pošte Slovenije sicer sestavlja šest članov. Štiri imenuje ustanovitelj, dva pa izvoli svet delavcev. V nadzornem svetu je poleg novoimenovane trojice še Barbara Gorjup, kot predstavnika delavcev pa v njem sedita Bernarda Keše in Božidar Pograjc.

Uprava Pošte Slovenije z Alešem Haucem na čelu in nadzorni svet sta za delo v poslovnem letu 2010 prejela razrešnico.

AUKN napoveduje, da bo tudi v prihodnje skrbel za tako sestavo nadzornih svetov, ki bo zagotavljala kakovosten nadzor in bo heterogena. Poleg zakonskih meril bodo od članov zahtevali še izpolnjevanje naslednjih meril: osebna integriteta in poslovna etičnost, izobrazba, delovne izkušnje in ustrezno strokovno znanje, pri svojem delu upoštevajo dolgoročni interes družbe, da so časovno razpoložljivi, niso ekonomsko, osebno ali kako drugače tesneje povezani z družbo ali njeno upravo, nimajo potencialnih konfliktov interesov, imajo dobro ime.

Določili višino plačil

Po novem tako člani nadzornega sveta prejemajo 275 evrov bruto za udeležbo na seji NS, na seji komisije in dopisni seji pa 80 odstotkov višine sejnine. Skupna višina sejnin pa v posameznem poslovnem letu ne sme presegati 50 odstotkov osnovnega plačila za opravljanje funkcije. 
Poleg sejnin člani NS prejmejo tudi osnovno plačilo za opravljanje funkcije v višini 13 tisoč evrov bruto letno. Predsednik nadzornikov je upravičen do doplačila v višini 50 odstotkov, njegov namestnik pa do doplačila v višini 10 odstotkov.

Predsednikom komisij nadzornega sveta pripada doplačilo v obsegu 50 odstotkov osnovnega plačila opravljanja funkcije člana nadzornega sveta, članom pa v obsegu 25 odstotkov. V nobenem primeru pa doplačila za opravljanje funkcije v komisijah ne morejo preseči 50 odstotkov osnovnega plačila za opravljanje funkcije v nadzornem svetu, čeprav je posameznik član ali predsednik v več komisijah.

Člani nadzornega sveta in komisij so za svoje delo upravičeni tudi do povračila stroškov, ki jih imajo v zvezi z opravljanjem dela v nadzornem svetu in komisijah, v obliki dnevnic, prevoznih stroškov in stroškov za prenočišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.