Slovenija
26293 ogledov

Novo: To je glede nadaljnjega sproščanja odločila vlada

Milan Krek Vlada RS
Pet regij že v rumeni fazi.

Trenutno se v bolnišnicah zdravi 621 covidnih bolnikov, povprečje potrjenih okužb v enem tednu pa znaša 606. To pomeni, da na državni ravni še vedno izpolnjujemo pogoje za oranžno fazo, le nekatere regije (Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška) izpolnjujejo pogoje za rumeno fazo.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Dovoljeno strokovno izobraževanje in usposabljanje

Vlada pa je na dopisni seji na Brdu pri Kranju pravkar odločila, da se ponovno sproščajo dejavnosti v skladu z načrtom sproščanja ukrepov. V vseh statističnih regijah se pod pogojem testa dovoljujejo nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).

V rumenih statističnih regijah (Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška) se za goste nastanitvenih obratov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

20 kvadratnih metrov na stranko v rumenih regijah

Dodatno se sprošča število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom: omejitev na 20 m² na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m², medtem ko v t. i. oranžnih statističnih regijah Podravska, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Gorenjska in Primorsko-notranjska ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom enako kot doslej. Pri odprtih tržnicah velja omejitev na 10 m² na posamezno stranko. Odlok stopi v veljavo 3. maja.

Nekateri ukrepi podaljšani

Vlada je podaljšala veljavnost določenih odlokov za sedem dni. Med njimi so odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov; odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2; odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji; odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije; odlok o omejitvi in načinu izvajanja preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav; odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Za podaljšanje teh odlokov se je vlada odločila na podlagi mnenja strokovne skupine za covid, so še zapisali v sporočilu za javnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:43 29.april 2021.

    Predlagam da vlada imenuje koordinatorja za koordinacijo koordiniranih ukrepov. In direktorja direktorata za razlago teh koordiniranih ukrepov.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:54 28.april 2021.

    Zdaj si pa zapomni kaj smeš in kaj ne! So pa nekateri ukrepi tako nelogični, da bi bilo fino, če bi nas strokovna skupina razsvetlila čemu služijo.