Slovenija
22650 ogledov

Novo v primeru poskusa goljufije z odrezano roko

Sebastian Colarič Mediaspeed
Obtožnica zaradi poskusa zavarovalniške goljufije z odrezano roko je pravnomočna. Adlešičevi so spet podaljšali pripor.

Obtožnica zaradi poskusa zavarovalniške goljufije z odrezano roko proti Juliji Adlešič, Sebastienu Abramovu ter njegovim staršem Tinki Huskić Colarič in Gorazdu Colariču je pravnomočna. Okrožno sodišče je v petek zaradi ponovitvene nevarnosti po razveljavitvi pripora s strani vrhovnega sodišča Adlešičevi ponovno podaljšalo pripor.

Zadnji dan julija je tožilstvo vložilo obtožnico zoper vse vpletene. Kot izhaja iz obtožnice so Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva obtoženi po pet kaznivih dejanj goljufij, Gorazd Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Grozi jim do osem let zaporne kazni, so navedli mediji.

Ljubljansko okrožno sodišče je kmalu po tem Abramovu in Adlešičevi pripor podaljšalo za dva meseca.

roka povoj Slovenija Spregovorila mama 21-letnice, ki si je odrezala roko

Odločali o priporu

Odvetnik Adlešičeve Boris Grobelnik je nedavno na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je izpodbijal odrejen pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, ker naj bi bili razlogi za podaljšanje pripora diskriminatorni in pavšalni. Po njegovem mnenju glede na veliko medijsko odmevnost zadeve, ki je znana vsem zavarovalnicam, vpletene osebe ne bi mogle več skleniti kakršnega koli posla.

Vrhovno sodišče se je z argumenti odvetnika v četrtek strinjalo, razveljavilo pravnomočni sklep o podaljšanju pripora in zadevo poslalo v vnovično odločanje okrožnim sodnikom, od katerih so pričakovali prepričljivejšo obrazložitev, zakaj naj bi bil pripor neizogibno potreben ukrep. Med drugim so jih tudi vprašali, kakšna je možnost, da bi obdolženka na prostosti ponovila istovrstno kaznivo dejanje ter na kakšen način bi lahko ogrozila varnost ljudi.

Tričlanski senat okrožnega sodišča se je v petek ponovno odločil za podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti, saj bi lahko premoženjska kazniva dejanja storila tudi na drugačen način. Kako daleč sta pripravljena iti naj bi dokazala s tem, ko sta žrtvovala njeno roko, je po pisanju Slovenskih novic še menil senat prvostopenjskega sodišča.

Sebastian Colarič Slovenija Fantu, ki je prepričal dekle, da si odreže roko, denarna pomoč države

V priporu lahko do dve leti 

Pripor lahko traja dve leti od vložitve obtožnice, na predlog tožilca pa ga na vsake dva meseca lahko podaljša sodišče. Glede na to, da gre pri tem za priporno in s tem prednostno zadevo, sodišča običajno razpišejo predobravnavni narok v najkrajših možnih rokih, pojasnjuje Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Adlešičeva si je januarja odrezala levo roko, da bi prejela visoko odškodnino od zavarovalnic. Trdila je, da je šlo za nesrečo. Njen partner Abramov jo je življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. V primeru hude invalidnosti bi ji pripadlo več kot 1,2 milijona evrov odškodnine. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ode 22:21 25.september 2019.

    Mora biti v priporu do zaključenega sojenja, če kdaj sploh bo in po obsodbi takoj na prestajanje kazni. Ima(ta) vse naštudirano, da bo, tokrat brez napak, storila še večjo pyzdarijo, če jo le za trenutek spustijo ven. Nima kaj izgubiti.

  • Mombly Pilot 13:01 25.september 2019.

    Na žalost Jankovič ni EDINI veliko jih je takšnih tudi DENARJA OD OROŽJA ni v državni blagajni....

  • marsal 12:31 25.september 2019.

    koliko je vredna odrezana roka 1,2 miljona evrčkov !? To ni veliko denarja v primerjavi z lumparijami Jankovičev ! Koliko rok in nog bi moral porezati Jankovič svojih in svojih potomcev za 30 miljonov , pa še v čuzi ni !?