Slovenija
44 ogledov

Občino bi zastopal na sodišču

Janez Starman, volitve, Koper Barbara Milavec
Janez Starman. Na volitvah izzivalec koprskega župana Borisa Popoviča.

Nobena predvolilna raziskava ne napoveduje drugega kroga, kaj šele da bi zmagali. Imate še upanje?
V Kopru ni dobro javno izpostaviti svojega mnenja in malo nas je, ki smo za to tvegali glavo. To je sporočilo, ki bi ga rad dal. Naj pridejo ljudje na volitve in pokažejo pogum, ko bodo sami z glasovnico. Da povedo, kaj mislijo. Naša občinska oblast se vede, kot da je z zmago na volitvah dobila monopol nad odločanjem in vsem znanjem, realna slika pa je, da se 6.300 ljudi vozi delat iz Kopra, saj je tu struktura gospodarstva taka, da omogoča plače od 500 do 600 evrov na mesec.

Kaj bo z vašo odvetniško pisarno, če bi šli za župana?
Stvari bi tekle dalje. Sam zagotovo ne bi več zastopal strank, bi pa kot župan lahko na sodišču zastopal občino. Prav bi mi prišle tudi moje mediatorske izkušnje. Mislim, da bi občini s tem lahko prihranil precej stroškov.

Ste premožni? Imate drage obleke, avtomobile?
Premožen sem predvsem zaradi svoje družine in prijateljev. Sam pomolzem kozo vsako jutro. S tem dajem vzor, da tudi če si lahko privoščiš in kupiš mleko, je pomembno, kaj ješ in kaj piješ ter da imata delo in mleko enako vrednost. Kupil sem avto višjega cenovnega razreda, a je hibrid, lexus. Obleke pa imam vse znamke Mura, številka 52.

Zakaj si želite v politiko?
Menim, da je za politiko pravi čas takrat, ko se uveljaviš v osebnem in poklicnem življenju. Z vidika posla je lahko ta moja odločitev do določene mere tvegana, a sem se odločil in se pogovoril z ženo, da bomo preprosto znižali merila. Brez tveganja in poguma ne moreš pričakovati rezultatov.

Koper je z županom Popovičem vidno napredoval. Vi zastopate levico, ki je bila pred tem na oblasti in ni bila tako učinkovita.
Trenutni župan je postavil zelo visoke standarde. Tudi meni ne manjka energije, edina razlika je, da se nameravam osredotočiti na dejanske potrebe. V zadnjih osmih letih je bilo približno 85 odstotkov vseh investicij izvedenih na kratkem pasu ob mestnem jedru. Naj še povem, da nisem član nobene od strank, ki me podpirajo, prav tako nisem pripadnik njihove politične ideologije. Imamo pa veliko stičnih točk, vezanih na trajnostni razvoj.

Vaš oče je član stranke NSi, mati je članica SDS, starejši brat je blizu SLS, mlajši brat je sodeloval s Popovičevo KJN, vi zdaj združujete levico. Menite, da volilca to ne zmede?
Mislim, da je to samo dokaz, kako morajo stvari delovati. Politična opredelitev je lahko različna, to je zgolj nadgradnja odnosov. Če se, recimo, ne strinjam z očetom, kar je pogosto, se pogovoriva in greva naprej. Sem bil pa sam tudi presenečen, ko je levica prišla k meni. Konkretno so poslali Andreja Erzetiča.

Od družine torej glasov ne pričakujete?
V družini uživam veliko podporo. Si pa lahko predstavljate, kakšna so naša nedeljska kosila – je kot v parlamentu. Odločitev za mojo kandidaturo je vsekakor dobra. To, kar se zdaj dogaja v Kopru, je na dolgi rok pogubno. Ko se pogovarjam z vrstniki moje najstarejše hčerke, mi razlagajo, da je dovolj, da imaš denar, Q7, veliko odvetnikov in da ti nihče nič ne more. Te vrednote, ki so se v zadnjih osmih letih ustvarile v Kopru, so meni tuje. Mislim, da morata biti župan in občinska oblast vzor v vsem; v načinu izražanja, v odnosih do ljudi, sodelavcev, novinarjev, javnosti. In spoštovati 
morata pravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.