Slovenija
7 ogledov

Popovič Ankarana ne bo dal

Boris Popovič Barbara Milavec
Koprski župan Boris Popovič je s šampanjcem nazdravil dejstvu, da so v Kopru vendarle razpisane volitve. Napovedal je, da Ankarana ne bo dal.

Župan Boris Popovič je na tiskovni konferenci dejal, da je vesel, da je Koper z odločbo ustavnega sodišča postal ustavna občina. Končno bodo lahko izvedli volitve, ki so razpisane za 10. julij.

Ob tem je napovedal, da imajo do leta 2014 čas, da se najdejo rešitve, s katerimi bi preprečili izločitev Ankarana iz koprske občine. Zadevo bodo prepustili pravnikom. Omenil pa je možnost sprejetja ustavnega zakona, s katerim bi koprsko občino ohranili v dosedanjih mejah.

Občino ustanovilo ustavno sodišče
Ustavno sodišče je v ponedeljek sprejelo sklep o razpisu lokalnih volitev v Kopru in sklep, s katerim se ustanovi občina Ankaran, prve volitve v njej pa se izvedejo v okviru rednih volitev leta 2014. "Ustavno sodišče se je odločilo za pristop, ki učinkovito zagotavlja tako pravici do volitev in lokalne samouprave prebivalcev Mestne občine Koper kot tudi pravico do uresničevanja lokalne samouprave prebivalcev Ankarana," so zapisali v obrazložitvi.

Njihova odločitev je dvignila mnogo prahu. Poslanec SD Luka Juri je ocenil, da je odločitev ustavnega sodišča o ustanovitvi občine Ankaran sodni državni udar. Pravnik Rajko Pirnat pa je komentiral, da je ustavno sodišče z odločitvijo o ustanovitvi občine Ankaran delovalo odločno in presekalo protipravno stanje, ki je nastalo ob neskladnem ravnanju DZ z odločbo sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.