Slovenija
35 ogledov

Favorit za Koper izgubil Ankaran

Letalo z napisom Srečno občina Ankaran Barbara Milavec
Volitve. Koprčani bodo 10. julija lahko volili; favorit naj bi bil župan Popovič.

“Popolnoma jasno je, kdo bo zmagal, vprašanje je le, s kakšno razliko – ali bo Boris Popovič kot župan dobil več kot 80 odstotkov, njegova lista pa več kot 60 in bodo podrli rekord s prejšnjih volitev,” meni Sebastjan Jeretič, ki sodeluje v Popovičevi ekipi pri kampanji za julijske lokalne volitve. Ustavno sodišče (US) je včeraj namreč dovolilo volitve 10. julija v Mestni občini Koper, kjer bodo še zadnjič volili tudi Ankarančani.

Jeretič ima med drugim za sabo uspešni kampanji za Boruta Pahorja in SD na zadnjih državnozborskih volitvah ter za Petra Bossmana na piranskih lokalnih volitvah. Tokrat se bo prvič bojeval proti stranki SD, ki z drugimi strankami na politični levici podpira Janeza Starmana. “Mislim, da je to popolnoma naraven razvoj dogodkov glede na to, kar se dogaja s stranko,” komentira.

Za Popoviča tudi Grad
Po izgubi predčasnih lokalnih volitev v Izoli (2008) in referenduma o samostojni občini Ankaran (2009) so se v javnosti pojavili komentarji, da se za Popoviča začenja pot navzdol. Darko Grad, predstavnik liste Izola je naša, ki je na omenjenih volitvah v Izoli premagala Popovičevo listo, kljub temu meni, da se zgodba v Kopru ne more ponoviti: “Izola je Izola in Koper je Koper, kjer je edini favorit Popovič. Ta bo zmagal, saj si to tudi zasluži.”

Računajo na drugi krog
Starman, skupni županski kandidat strank LDS, Oljka, SD in Zares, je z odločitvijo US zadovoljen, saj se na volitve pripravlja že od lanskega poletja. “Mislim, da je drugi krog realen,” pravi in dodaja, da javnomnenjske raziskave o njegovi podpori še potekajo. Popovič pa je bil včeraj za komentar nedostopen.

Ga lahko razprodajo?

“Ankarančani smo zelo veseli in počaščeni; Ustavno sodišče (US) Republike Slovenije ni samo ustanovilo občine Ankaran, ampak nam je povrnilo spoštovanje in dostojanstvo, ki sta bila kršena v državnem zboru (DZ),” Gregor Strmčnik komentira včerajšnjo odločitev US, da ustanovi občino Ankaran, prve volitve v njej pa bodo izvedene na naslednjih rednih volitvah čez tri leta.

“Lahko bo kriza”
Odločitev ustavnega sodišča, da uveljavi svojo voljo kljub nasprotovanju DZ, nekateri pravni strokovnjaki pozdravljajo, drugi menijo, da je sporna, vsi pa se strinjajo, da odpira številna vprašanja. Lojze Ude (ta odločbo podpira) in Aleksij Mužina se sprašujeta, kaj se lahko zgodi, če koprska občina do ustanovitve ankaranske občine čez tri leta proda vse občinske parcele na območju Ankarana. S kakšnim premoženjem bo nova občina tedaj razpolagala?

Andraž Teršek meni, da gre pri tem za stopnjevanje sankcij z ustavno-sodnim aktivizmom, ki ni sporen, da pa se lahko zgodi ustavna kriza, če se DZ odloči, da bo vztrajal pri svojem. Marko Bošnjak meni, da je US s tem prekoračilo svoja pooblastila in da gre za zelo resen precedens. “Mestna občina Koper (MOK) ima na voljo pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice, prav tako pa lahko da pobudo za sprožitev različnih pravnih postopkov v Sloveniji,” dodaja
Bošnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice