Slovenija
1350 ogledov

Obeta se posodobitev seznama rdečih držav

Potovanje covid-19 Profimedia
V Sloveniji največjo rast primerov beležimo v starostni skupini 45-54 let, manj je vnosov okužb iz drugih držav in več lokalnih virov okužb.

Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na današnji tiskovni konferenci predstavila aktualne epidemiološke razmere v Sloveniji in v Evropi.

Kot je pojasnila, beležijo porast primerov covid-19 po celi Evropi, predvsem v Španiji, Franciji in na Balkanu, intenzivno rast beležijo tudi v skandinavskih državah. 

NIJZ: Gibanje števila okuženih v Evropi | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Tudi incidenca v Sloveniji je zrasla na 68,4. Povečuje se število primerov med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše občane. Do sedaj so opravili preko 210 tisoč testov.

"Največjo rast primerov imamo v starostni skupini 45-54 let. Okužbe se širijo predvsem zaradi druženj (zabave, rojstni dnevi,...) in večjih dogodkov," je dodala Čakš Jager.

NIJZ: Incidenca po starostnih skupinah in spolu | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Sodeč po objavljenih podatkih se krivulja dviguje, je povedala strokovnjakinja. Običajno med vikendi beležimo nižje število novookuženih, med tednom pa spet sledi velik porast. Več je okuženih žensk. 

Število vnešenih okužb iz drugih držav se je znižalo, povišalo pa se je število lokalnih virov okužb. Največ primerov smo do zdaj vnesli iz Hrvaške, sledi Bosna in Hercegovina. V zadnjem tednu pa smo največ primerov vnesli iz Avstrije.

NIJZ: Države, iz katerih smo vnesli virus | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Nekaj primerov smo v tem mesecu zabeležili v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, velik odstotek okuženih pa je tudi med zdravstvenimi delavci in sodelavci.

NIJZ: Odstotek okuženih med učenci, učitelji, zdravstvenimi delavci ... | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Precejšen odstotek obolelih je že imelo odrejeno karanteno, kar pomeni, da je epidemiologom uspelo vsaj delno zamejiti širjenje okužb. Nuška Čakš Jager je pojasnila, da so okrepili epidemiološko službo, pri iskanju rizičnih kontaktov zdaj sodelujejo tudi študenti medicine, predvsem absolventi. "Izražajo ogromno entuziazma, empatije, pripravljenosti na delo," je pojasnila Čakš Jager.

Je pa dodala, da je napovedovanje epidemiološke slike trenutno precej težko, odvisno je od obnašanja ljudi. Podatkov, koliko okuženih je asimptomatskih, zaenkrat nima. Statistika sicer kaže, da je glede na število okuženih manj kritičnih oziroma takšnih na intenzivni negi, a Čakš Jagrova še ne more napovedati, ali je to nov trend.

Avstrija in Madžarska na rdeč seznam?

Glede na to, da število okuženih v Avstriji in na Madžarskem raste, bo vlada posodobila seznam rdečih in zelenih držav. Jelko Kacin še težko napove, katere države bodo poleg teh dveh potencialne kandidatke za rdeč seznam, je pa dejal, da recimo na Hrvaškem "ni še toliko napredka, da jo lahko uvrstimo na zelen seznam, tak ukrep bi bil preuranjen". Spomnimo, Hrvati imajo trenutno 1268 aktivnih primerov okužbe.

koronavirus Hrvaška priporočila Svet Nemci del Slovenije dali na rdečo listo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice