Slovenija
2965 ogledov

Od danes je nedelja klasičen nakupovalni dan (za zdaj)

supermarket trgovina Profimedia Fotografija je simbolična.
Vračajo se vsi trgovci.

Nakupovanje živil ob nedeljah, kot so ga bili potrošniki vajeni pred epidemijo covida-19, se je znova vzpostavilo. Potem ko so se prejšnjo nedeljo za odprtje odločili v Mercatorju, Tušu, Hoferju in Eurospinu, danes trgovine odpirajo še Spar, Lidl, Leclerc in Jager.

Vrata bodo danes odprla tudi nakupovalna središča pod okriljem SES: ljubljanski Citypark, Aleja in center Vič, celjski Citycenter ter mariborski Europark.

Vlada je odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikov, s katerim je v času epidemije covida-19 omejila delovanje večine dejavnosti, spremenila prejšnji teden. Prvič po epidemiji so bile trgovine lahko odprte prejšnjo nedeljo.

S spremembo je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa trgovin z živili in prepoved obratovanja ob nedeljah. Zdaj so sproščene vse omejitve iz odloka, prepoved velja le še za obratovanje diskotek in nočnih klubov.

Jeseni sledi vnovično nedeljsko zaprtje?

V državnem zboru so sicer pred kratkim opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Tretjo obravnavo predloga bo opravil na naslednji seji.

Trgovina Nedeljski čas Slovenija "Še vse poletje za lobiranja in pritiske"

Po predlogu bodo morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, razen prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo glede na trenutni predlog lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oz. prokuristi v teh osebah sami in - po sprejetem dopolnilu SMC - skupaj z njimi tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

Poslanci bodo imeli tretjo in s tem zadnjo obravnavo pred sprejemom zakona na prvi naslednji redni seji po poletnih počitnicah, obeta pa se še vroča razprava.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Preprostež 10:38 02.avgust 2020.

    Če že morajo biti trgovine odprte ob nedeljah, naj se vsaj uvede obvezen dela prost dan ali dva za vsakega zaposlenega. Preveč je teh delavcev, ki so prisiljeni delati vse dni v tednu!