Slovenija
14 ogledov

Od depeš do novega predsednika DZ

Angela Merkel v Ljubljani. Anže Petkovšek
Teden, ki se izteka, je bil v znamenju novih depeš ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki jih je objavil Wikileaks. Slovenijo je obiskala nemška kanclerka Angela Merkel, poslanci pa so spet več ur razpravljali o družinskem zakoniku.

V četrtek je namreč civilna iniciativa za za družino in pravice otrok začela zbirati podpise za referendum o družinskem zakoniku, a je morala že v petek zbiranje prekiniti, saj so poslanci izglasovali ustavno presojo pobude za razpis referenduma.

Razprava v državnem zboru se je spet vrtela glede vprašanja o možnostih posovojitev otrok s strani istospolnih parov, v kampanjo pa se je vključila tudi cerkev.

Zanimivi podatki iz depeš

Dokumenti, ki jih je ta teden objavil Wikileaks so postregli z zanimivimi podatki. Tako je hrvaški veleposlanik po izbruhu afere Sova posredno zagrozil, da bi Hrvaška lahko dala v javnost stvari, ki so se dogajale med letoma 1990 in 1992. Tarča izsiljevanj naj bi pri tem bila vlada Janeza Janše, kar so kasneje v SDS ostro zanikali.

Druge objavljene depeše se dotikajo tudi vloge Janševe vlade pri menjavah v Delu, sodelovanju med Drnovškom in Janšo, pa tudi o Zoranu Jankoviću. V depešah pa uslužbenci ameriškega veleposlaništva v Ljubljani niso mogli mimo nakupov patrij. Kot namreč razkrivajo dokumenti, so bili pri tem ZDA precej skeptične.

Leta 2004 pa je v diplomatski depeši ameriški veleposlanik v Sloveniji Johnny Young ugotavljal, da se slovenski mediji nagibajo v levo, prav tako univerzitetni profesorji, večina sogovornikov pa je po srcu socialno-demokratskih.

Župan potrdil podkupovanje

Iztekajoči se teden bo ostal v spominu tudi zaradi župana Komende Tomaža Drolca, ki je prvič priznal podkupovanje državnih uradnikov. Potrdil je, da je izročil podkupnino v višini 16 tisoč evrov lastnega in ne davkoplačevalskega denarja. Komu je podkupnino dejal, pa ni razkril. O odstopu župan sicer ne razmišlja.

Obisk nemške kanclerke

Veliko zanimanja domače in tuje javnosti pa je v torek požela nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je mudila na obisku v Ljubljani. Po sprehodu po ljubljanskih ulicah in ljubljanskem gradu je znova zatrdila, da je Slovenija zanesljiv partner v nemško-francoskem vlaku.

Libija: uporniki vse bližje Gadafiju

Medtem ko smo se v Sloveniji ukvarjali z depešami in ne precej spodbudnimi podatki o gospodarski rasti, pa so se v Libiji še naprej odvijali spopadi med libijskimi uporniki in privrženci režima Moamerja Gadafija.

Libijski uporniki nadzirajo že večino države, po osvoboditvi Tripolija prejšnji teden pa Gadafiju zveste sile poleg Bani Valida zasedajo še mesta Sirto, Džefro in Sebho.

Komentarjev 1
  • lilihip 09:15 05.september 2011.

    zanima me kaj ima leta 2011 organizacija Cerkev se za vtikat v državne zadeve?!?!?!?!?