Slovenija
20 ogledov

Odstop Kresalove po oceni Türka logičen

Danilo Türk (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Predsednik Danilo Türk ocenjuje, da je bil včerajšnji odstop Katarine Kresal z mesta notranje ministrice logična rešitev. V LDS dejanje Kresalove označili za odraz politične zrelosti.

Predsednik republike Danilo Türk ocenjuje, da je bila odločitev Katarine Kresal, ki je včeraj odstopila s položaja ministrice za notranje zadeve, logična. Ob tem pričakuje, da bo ministrstvo za notranje zadeve še naprej delovalo nemoteno in da bo predsednik vlade kmalu predlagal kandidata ali kandidatko za vodenje ministrstva.

"V teh časih poglabljanja mednarodne finančne negotovosti in političnih dilem, pred katerimi stoji Evropska unija, Slovenija potrebuje premišljeno in zbrano odločanje. Predsednik republike zato poziva vse politične stranke, da se vzdržijo čustvenih ali volilno motiviranih izjav in dejanj," meni Türk.

Nujen je skrben premislek

Čas do septembrske seje državnega zbora je treba izkoristiti za skrben premislek o odločitvah, ki jih potrebujemo za usmerjanje gospodarske situacije, za urejanje socialnih vprašanj, zlasti tistih, ki jih je kriza najbolj prizadela, je še prepričan predsednik. "V teh tednih je treba manj govoriti ter čim več in čim bolje misliti," so še sporočili iz predsednikovega urada.

Po zaupnico na svet stranke

Kresalova je nepreklicno odstopila po tem, ko sta na nepravilnosti pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opozorila tako računsko sodišče kot protikorupcijska komisija. Ob tem je tudi napovedala, da bo šla kot predsednica LDS po zaupnico na svet stranke, ki naj bi se po besedah predsednika sveta Antona Anderliča sestal predvidoma konec meseca.

LDS: Dejanje Kresalove odraz politične zrelosti

Anderlič je v odzivu na odstop Kresalove še poudaril, da v LDS spoštujejo in podpirajo odločitev predsednice stranke. "Čeprav računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije nista predlagala njene razrešitve in da se kot ministrica ni strinjala z ugotovitvami omenjenih organov, je njeno dejanje odraz politične zrelosti in odgovornosti. Še enkrat je s svojim dejanjem dokazala, da načelnost in spoštovanje institucij pravne države zanjo ni prazno politično geslo," je poudaril Anderlič.

Odločitev, da Kresalova ne bo politično obračunavala z državnimi institucijami, ampak bo spoštovala njihovo avtoriteto, pa jo po mnenju Anderliča dela drugačno od nekaterih slovenskih politikov in njihovih reakcij v podobnih primerih. "V Sloveniji se prevečkrat dogaja, da se napadi na sodišča, tožilstvo, policijo in ostale državne institucije uporabljajo za doseganje političnih ciljev. Državotvorna politika odločitve teh organov spoštuje ne glede na to, ali se z njimi strinja ali ne," je v sporočilu še zapisal Anderlič.

Da gre za načelno odločitev in sprejem politične odgovornosti, se strinja tudi evropski poslanec Jelko Kacin. "Svoj ugled in položaj znotraj stranke je po mojem mnenju še utrdila," je prepričan Kacin. Spomnil je še, da je Kresalova z ustanovitvijo NPU uresničila pobudo, vključeno v koalicijsko pogodbo. Za to pobudo je "stal tudi nekdanji državni svetnik Goran Klemenčič", pri izbiranju lokacije pa so z mnenjem ministrstvu svetovali tudi računsko sodišče in ministrstvo za finance.

Pogovori v teku

Tako v kabinetu predsednika vlade kot v LDS so potrdili, da pogovori potekajo in bodo še potekali. Predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkić je dejal, da se v stranki še niso sešli, ampak da razmišljajo, kako naprej. Da je prezgodaj karkoli govoriti, je dejal tudi minister Patrick Vlačič. Pogovori o nastali situaciji tečejo tudi v LDS, a po besedah Anderliča ne gre še za nič uradnega.

Komentarjev 3
  • privat 07:58 21.avgust 2011.

    vsekakor je odraz politične zrelosti ,samo zelo slab odraz...lahko bi že odstopila ko je videla da ta vlada pomeni kapitulacijo-bankrot Slovenije,ne pa da je vstrajala in se celo spuščala v.......

  • Schreckensherrschaft Alarm 16:45 20.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!

  • 1111 13:41 11.avgust 2011.

    ...politična zrelost???????????? to je jebanje ljudi v glavo!!!!!!!!