Slovenija
18 ogledov

Kresalova nepreklicno odstopila

kresal lds Žurnal24 main
Kresalova je nepreklicno odstopila z mesta notranje ministrice. Napovedala je, da bo kot predsednica LDS šla po zaupnico na svet stranke. Pahor jo razume.

Katarina Kresal je nepreklicno odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve. Komisija je po njenem mnenju ugotovila, da se niti ona niti drugi na ministrstvu niso okoristili in da bi se morala izločiti zaradi osebnih stikov s Pogačarjem v preteklosti. "Čeprav se z mnenjem komisije osebno ne strinjam, pa kot zaprisežena zagovornica spoštovanja avtoritete inštitucij pravne države njeno mnenje spoštujem. Še enkrat bi rada poudarila, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri in da je za njimi stala celotna tedanja ekipa ministrstva," je na tiskovni konferenci dejala Kresalova.

Napovedala je tudi, da bo kot predsednica LDS šla po zaupnico na svet stranke. Po besedah predsednika sveta Antona Anderliča naj bi se svet stranke sestal ali konec tega meseca ali v začetku prihodnjega.

Kresalova je odstopila potem, ko sta na nepravilnosti pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) opozorila tako računsko sodišče kot protikorupcijska komisija.

Pahor jo razume

Predsednik vlade Borut Pahor njeno odločitev razume in spoštuje, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. O njenem odstopu bo v zakonitem roku uradno obvestil tudi predsednika državnega zbora Pavla Gantarja.

"Predsednik vlade Borut Pahor se bo v naslednjih dneh, najkasneje do seznanitve državnega zbora z odstopom notranje ministrice, posvetoval in odločil, kako naprej," so zapisali v sporočilu.

Premier sicer v tem hipu ocenjuje, da je osrednji izziv slovenske politike sprejem rebalansa proračuna, ki je po padcu pokojninske reforme nujen za stabilnost javnih financ. Kot pravi, je to predpogoj za mirno in preudarno razpravo o ravnanju vlade in državnega zbora glede nadaljnjega vodenja države.

Le korak h korenitim spremembam

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je reakcijo Kresalove komentiral kot pričakovano, ob tem pa posebej opozoril, da "ta eksces z NPU okrog Katarine Kresal ni niti prvi niti zadnji niti največji".

"Zaskrbljujoče je, da vse to kaže sistem vrednot, predstavo o samopostrežbi z davkoplačevalskim denarjem s strani slovenskih elit, in samo upam lahko, da je ta zadeva, ki se je zdaj razkrila, morda le korak k temu, da se bodo zadeve začele razčiščevati in da vse to vodi v korenite spremembe," meni Kavčič.  

Dodaja še, da potrebujemo nov družbeni dogovor. "To je nujno, potrebna je politična povezava, ki bi v obliki nekega gibanja lahko povezala progresivne dele sedanjih strank in elemente civilne družbe v novo opcijo, ki bo usmerjena v verodostojno zastopanje interesov srednjega razreda. Sicer tega krča, v katerem je Slovenija povsem po nepotrebnem, ne bomo zmogli premagati. Z obstoječimi opcijami, na obstoječe načine ni rešitve," je še dodal Kavčič.

SDS: Odstopila je prepozno

V SDS menijo, da je bil odstop Kresalove edina možna odločitev, ki pa se je "žal zgodila prepozno". Od vlade pričakujejo, da bo čim prej sprejela dogovor glede datuma volitev in v vmesnem obdobju zagotovila čim bolj normalno delovanje vlade. Ob tem so vnovič opozorili na nezavidljiv položaj, v katerem se je znašla država, "ker se je Pahorjeva vlada v tem mandatu več ukvarjala sama s sabo kot pa z vodenjem države".

"Kresalova bo vodja stranke še dolgo"

Aleš Gulič, član izvršnega odbora LDS, je po odstopu Kresalove dejal, da je bila njena reakcija  pričakovana. "Odreagirala je pač na oba dokumenta in mislim, da je ravnala prav," je bil kratek. O tem, kdaj se bodo sestali organi stranke LDS in kako bodo odločali o zaupnici Kresalovi, pa je po njegovem mnenju prenagljeno govoriti.

Na vprašanje, ali ima morda v mislih kakšnega kandidata, ki bi lahko prevzel vodenje stranke, je kratko odvrnil, da ne razmišlja o tem, da bi stranko vodil kdo drug: "Vodja stranke je Katarina Kresal in mislim, da bo še kar nekaj časa."

"Potrebujemo novo alternativo"

Luka Juri iz SD opozarja, da glavni problem – sprememba pogodbe za najem stavbe NPU – kljub odstopu ministrice še vedno ni rešen. "Njen odstop bo zagotovo razrahljal odnos med SD in LDS ter morda približal predčasne volitve, ki jih zagovarjam že od začetka," pravi Juri.

Ocenjuje tudi, da slovenska politika potrebuje nov zagon. "Ni prave alternative ne na desnici ne na levici. Malo več se je treba ukvarjati z rezultati in malo manj s stališči in konflikti," še dodaja.

Želijo sestanek parlamentarnih strank

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik poziva premierja Pahorja, naj skliče sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank. Na sestanku "se je treba dogovoriti, kako naprej tako glede skorajšnjega predloga kandidata za predsednika državnega zbora kot predvsem glede termina predčasnih državnozborskih volitev". Situacijo v vladni koaliciji opisuje kot "privlečeno do absurda", gospodarska situacija pa je po njegovem mnenju takšna, da si "država nikakor ne more privoščiti, da ima skoraj popolnoma neoperativno vlado, katere predsednik državljane kljub temu vsak dan prepričuje, da je vse v redu".

Odstop edini možni izhod

"Verjetno gre za edini možni izhod, kajti če bi ji predsednik vlade še naprej stal ob strani, kot ji je doslej, bi jo zelo verjetno čakala interpelacija v državnem zboru, in bilo bi zelo nenavadno, če bi katerakoli od bodisi starih bodisi novih strank opozicije Kresalovo podprla. Verjetno je pač izbrala pristop, ki ji tako rekoč edini ostane, torej, še vedno je bolje častno oditi, kot pa se pustiti razrešiti državnemu zboru," je ob odstopni izjavi Kresalove za zurnal24.si dejal sociolog Matej Makarovič.

"V tem trenutku druge rešitve ne vidim (kot predčasne volitve, op. a.), saj vlada ni operativna, po drugi strani pa smo v obdobju, ko operativnost vlade potrebujemo," pa je odstop komentiral novinar Ali Žerdin, ki o nasledniku Kresalove na ministrstvu ni želel ugibati. Zdaj pričakuje, da bo premier Pahor sprožil mehanizme. "To je že slepemu jasno ... Dopuščam pa možnost, da sedanja vladna ekipa stvari, ki bi bile razumne, ne bo storila ... meni bi se zdelo znanstvena fantastika, če v tej situaciji ne bi sprožili predčasnih volitev, saj premier nima več orodij, s katerimi bi vladal," je še povedal Žerdin.

"Tudi opozicija bi lahko dosegla predčasne volitve"

Zdaj je odvisno od LDS, ali bo ponudila novega ministra, se pravi, ali bo sodelovala v vladi ali ne. "Možnosti se vedno bolj zmanjšujejo," je pravni strokovnjak Lojze Ude komentiral sposobnost vladnega delovanja v prihodnje. Da bi bivše koalicijske stranke podpirale vladne predloge in istočasno ne bi sodelovale v koaliciji, ocenjuje kot možno, a težko pričakovano. "To dogajanje po mojem mnenju približuje čas predčasnih volitev."

Prav tako se lahko zgodi, da bo šlo vse naprej kot doslej in bo kakšen minister ali sekretar prevzel še eno ministrstvo. "Ne vidim posebnega navdušenja, da bi prišlo do predčasnih volitev," je povedal Ude in dodal: "Vsi neprestano kritizirajo, kadar je pa treba kaj storiti glede tega, pa ni nobeden preveč aktiven, vključno z opozicijo, ki bi predčasne volitve lahko dosegla zelo enostavno – izglasovala bi konstruktivno nezaupnico, izvoljeni predsednik bi odstopil in sprožil postopke. Vzelo bi le nekaj več časa, kakšen mesec."

"Vlada ne bo mogla več delovati, ker je ni več"

Lahko, da bo kdo prevzel notranje ministrstvo, vprašanje je le, če je to zakonita in dopuščena možnost – to bodo povedali pravniki, razmišlja Miro Kline, ki je na vprašanje o nasledniku Kresalove še povedal: "Verjetno v vrsti že čakajo tisti, ki bi radi prevzeli ministrstvo, vprašanje pa je, ali ima to kakšen smisel, če ni to še večja škoda." Za zdaj je po njegovem premalo informacij, da bi predvideval, kaj se bo zgodilo, saj bodo šele septembra, po parlamentarnih počitnicah, v državnem zboru odločali o tem.

Komentarjev 5
  • Schreckensherrschaft Alarm 16:47 20.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!

  • stalker 21:40 15.avgust 2011.

    nj zgine tuki nima nc za delat misl da je pamtna ma kurac je pamtna kdaj bojo kurčeve volitve zanjo ne volm ne za pahoja ne za kerga kol druzga ampak za janz janso pa vrjetn da bom volu k ...prikaži večk on je pa res kralj kraljov ma to je tak car da brezveze govort pa dobr ma dobre palti i neki slabih a to jih ma itak usak sam ta pahora ma sam slabe plati niti ena dobra ni bla do zdj odkar je on kaooo en pametnjakovic na oblasti kao en premijer picke materine ma to bi jih blo use treba prevert use politike razn janz janse pa kahl hjavec-a ce so pod drogam k pahor je ma miljon posto da pod drogo ma jebane materine da je pod drogo

  • trimix 05:29 11.avgust 2011.

    tocno to dusan72! ....dobijo me v stacuni s polnimi zepi bombonov in jaz recem: "ups! tole je blo pa narobe! in grem ven!" A to je moralka tega sistema?!?!...da se lahko po mili volji krade ce se na koncu rece ...prikaži več "upss!" pa se gre!?!?!.....j**mti tako drzavo!!