Slovenija
3380 ogledov

Opozicija z interpelacijo: "Računamo na tiste poslance, ki se niso prodali"

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek na tiskovni konferenci o dogajanju v zvezi z novim koronavirusom.
Po pričakovanjih so stranke opozicije vložile interpelacijo zoper Počivalška, kot pravijo, pa računajo tudi na podporo določenih poslancev v koaliciji.

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je pravkar najavil, da bodo stranke opozicije danes vložile interpelacijo zoper ministra Zdravka Počivalška. "Očitamo mu več stvari, predvsem pa izogibanje vsej veljavni zakonodaji, ki velja tudi v kriznih časih. Glede na neukrepanje vseh ministrov v vladi, odgovornost sprejema tudi vlada s premierjem na čelu," je dejal.

Ali potemtakem interpelacija čaka tudi ostale v vladi? "Danes bomo ukrepali samo zoper Počivalška, a odgovornost obstaja na več ravneh. Vlado postavi državni zbor, tudi poslanci, ki so vlado podprli, morajo prevzeti odgovornost," je pojasnil Pavšič.

Na čigavo podporo računajo, še niso pojasnili

Kot je dejal, računajo "na tiste poslance, ki se niso "prodali", ki bodo zastopali etična načela, tudi na koalicijske poslance". Koga točno je s tem mislil, ni pojasnil, je pa znano, da SMC stoji za svojim ministrom, saj so se poslanci opredelili, da je interpelacija politično motivirana. Poleg SDS, za katere je malo verjetno, da bi glasovali proti Počivalšku, opoziciji ostanejo še SNS, DeSUS in NSi. 

SMC kongres Slovenija SMC stoji za svojim predsednikom: "Interpelacija je politično motivirana!"

Opozicija je napovedala tudi ustanovitev preiskovalne komisije. "Vsekakor pa si je minister Počivalšek to interpelacijo pisal sam, s svojimi izjavami in dejanji," je dodala poslanka SD, Bojana Muršič. "Tovrstna dejanja, ko se zaščitno opremo dobavlja preko družinskih vezi, obsojamo. Nabave bomo začeli razčiščevati že jutri, ko se sestane komisija za nadzor javnih financ," je dodala in poudarila, da gre za "vojno dobičkarstvo". 

Miha Kordiš, poslanec Levice, pa je povedal, da "vsakič, ko je Janez Janša na oblasti, gredo provizije v miljione". V Levici naj bi že od prvega dne opozarjali, da bi morali zaščitno opremo nabavljati neposredno. "Najprej mora oditi Počivalšek, za celotno stanje pa je odgovorna celotna vlada, saj stoji za njegovim delom."

Janez Janša Slovenija Gale Janši: Že 15. aprila sem vas želel seznaniti z nepravilnostmi

Maša Kociper, poslanka SAB, pa je povedala, da so "milijoni za vedno izgubljeni", a da bodo zadevi prišli do dna. 

Počivalšek očitke zavrača

Da bodo štiri opozicijske stranke danes vložile interpelacijo Počivalška, je sicer v spletnem pogovoru, ki poteka v organizaciji SD, danes omenil tudi poslanec te stranke Franc Trček.

Interpelacijo je sicer 23. aprila najprej napovedal predsednik LMŠ Marjan Šarec, sodelovanje pri tem pa so po številnih očitkih glede nabav zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, napovedale tudi Levica, SD in SAB. V LMŠ so po oddaji Tarča na TV Slovenija, ki je prav tako 23. aprila poročala o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme, pričakovali tako odstop ministra Počivalška kot ministra za obrambo Mateja Tonina. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je omenil celo možnost interpelacije celotne vlade. A kot kaže, so se za zdaj odločili le za interpelacijo gospodarskega ministra.

Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in navedel, da bo interpelacija priložnost za pojasnila. Vlada tudi pripravlja oz. je v zaključni fazi priprave poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Razpravo o tem naj bi zaključila danes ali v torek, po napovedih premierja Janeza Janše bo poročilo na parlamentarnih klopeh ta teden.

Zdravko Počivalšek krave "Človek obrača ..." Slovenija Tako se z obtožbami spoprijema minister Počivalšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 18:47 06.maj 2020.

    v SMC in Desusu so se prodali vsi poslanci in to za nekaj mesečno plačo. ker ta vlada ne bo videla pomladi............jeseni gremo na ulice in fašiste zbrcamo preko meje daleč na Madžarsko........

  • silvo82 10:02 05.maj 2020.

    Jaz res upam da bo volilni sistem spremenjen da ne bodo proti slovenske stranke prišle v parlament

  • silvo82 10:00 05.maj 2020.

    Marko de bilko036