Slovenija
2786 ogledov

Opozorila niso zalegla, gasilci so imeli polne roke dela

Poplavljena cesta v Ljubljani Gasilska brigada Ljubljana
"Kljub opozorilom žal nekateri še vedno zapeljejo v globoko vodo in tam seveda tudi obstanejo," pravijo gasilci.

Nevihte z močnimi nalivi in vetrom so težave povzročale že v ponedeljek, ko so zajele Obalo, severno Primorsko, osrednjo Slovenijo in Gorenjsko. Popoldan je bil najbolj na udaru zahodni del države, proti večeru pa so se težave začele pojavljati tudi proti vzhodu. 

V prestolnici je zalivalo ceste, podvoze in kleti, a glede na napovedi je bila javna gasilska služba v Ljubljani v polni pripravljenosti že pred prehodom nevihtne celice, ob prvih klicih občanov pa je bil že vzpostavljen sistem vodenja dogodka večjega obsega.

Zadnja napoved kaže, da je na poti k nam spet ogromno dežja. V katerih krajih ga bo padlo največ, preverite na tej povezavi.

Po 18. uri, ko se je nad Ljubljano razvilo močno deževje, so se gasilci hitro odzvali na klice v sili ter priskočili na pomoč prizadetim občanom. "V večini primerov je šlo za vdor meteornih voda v objekte, predvsem kleti. Zalilo je tudi več cestnih podvozov, iz katerih smo na treh lokacijah reševali vozila in osebe v njih. Kljub opozorilom žal nekateri še vedno zapeljejo v globoko vodo in tam seveda tudi obstanejo. Vodotoki so tokrat ostali v svojih strugah in niso povzročali poplav," so danes pojasnili na Gasilski brigadi Ljubljana.

Stanje se je do 21.30 umirilo, do takrat pa so opravili 61 intervencij, večino zaradi deževja, posredovali pa so tudi na dveh prometnih nesrečah in enem požaru. 

Poleg Gasilske brigade Ljubljana je bilo na včerajšnje dogodke aktiviranih še 23 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Ljubljana ter Enote za podporo vodenju. "Ponovno se je izkazala strokovnost in opremljenost javne gasilske službe v Ljubljani, kar je ključno pri obvladovanju tovrstnih izrednih situacij. Zahvaljujemo se vsem prizadetim prebivalcem za razumevanje, sodelovanje in potrpežljivost v teh težkih trenutkih," so še dodali ljubljanski gasilci.

Tudi danes pričakujemo vremensko pester dan, spet bo padlo ogromno dežja. Radarsko sliko spremljajte na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • munja 17:27 29.avgust 2023.

    Samo z opozorili ne boste nič rešili, udarite po žepu s konkretno kaznijo, pa ne bo nihče pomislil, da bi igral "heroja". Samo to zaleže. Ne vem, kaj čakate ali gasilci nimajo dovolj drugega dela, da morajo reševati še te neumne kretene??

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:15 29.avgust 2023.

    "Kljub opozorilom žal nekateri še vedno zapeljejo v globoko vodo in tam seveda tudi obstanejo," pravijo gasilci........Hja, narod je pač zarukan, nekateri bodo še vedno volili Janeza, tu ni pomoči, del prebivalcev pač zbija povprečen IQ....