Slovenija
5 ogledov

Osrednjeslovenska se bo razdelila

1/2
Žurnal24 main
Vlada bo analizirala izide volitev in v nekaj dneh pripravila nov posodobljen zemljevid pokrajin, je napovedal premier Janez Janša.

 
 

Glede na to, da je zagotovo v vsaj desetih izmed 13 predlogov pokrajin podpora predlogu velika, bo to relativno preprosto. Mislim, da ne bom pretiraval, če rečem, da smo takšen predlog sposobni pripraviti v nekaj dneh in ga poslati v parlamentarno proceduro.

Janez Janša, premier

 
Prvi podatki kažejo, da so volivke in volivci v velikanski večini podprli predlog pokrajin, je v komentarju izidov referenduma dejal Janez Janša . Vlada bo, je pojasnil, izide zdaj podrobneje analizirala, še posebno na ljubljanskem področju, nato pa bo pripravila posodobljen zemljevid pokrajin. Osrednjeslovenska pokrajina, ki na referendumu ni dobila podpore, bo v novem posodobljenem zemljevidu najverjetneje razdeljena v dve pokrajini, kar je tudi predlog tamkajšnjih občin.

Glede nizke volilne udeležbe je dejal, da ima vsak možnost, da se sam odloči, ali se bo udeležil referenduma, sicer odloča tisti, ki nanj pride. "Tisti, ki ostane doma, prepusti odločitev drugemu," je dejal. Po njegovem na referendumu ne bo ključna udeležba, ampak izid, referendum pa bo uspel v vsakem primeru.

 
 

Nizka udeležba na pokrajinskem referendumu je zagotovo jasno sporočilo ljudi, naj takšne stvari uredi politika, se pravi politične stranke, ki so v državnem zboru.

Karl Erjavec, DeSUS

 
Janković: Janša naj odstopi
Ljubljanski župan Zoran Janković je po referendumu o pokrajinah pozval premierja, naj po koncu slovenskega predsedovanja EU odstopi in do volitev vodi tehnično vlado. "Janša je vrgel stran štiri milijone evrov," je prepričan Jankovič.  "Veliko koristneje bi jih lahko porabil v druge namene." Rezultat v Sloveniji je po županovih besedah dovolj jasen, saj očitno tudi volivci SDS in drugih strank koalicije niso šli na referendum, ker bi jih bilo več.

Predsednik NSi Andrej Bajuk se je na Jankovićeve izjave odzval z besedami, da bi moral Janković premisliti, kaj pomeni to, da nekdo v demokratični družbi poziva k bojkotu. "On sam mora premisliti, ali je za demokratično družbo ali ne," je dejal. Nizko volilno udeležbo pripisuje naravi posvetovalnega referenduma.

 
 

Zagotovo pa je na udeležbo vplival tudi krasen dan in ljudje so šli po svojih poteh, saj je že malo dopustniški čas.

Bojan Šrot, SLS

 
Prepričani v zmago
Podpredsednik SDS Milan Zver je v oddaji TV Klub dejal, da referendum o pokrajinah ne glede na udeležbo velja, saj so na njem imeli vsi možnost odločati. Napovedal je, da bodo v vladi voljo volivcev spoštovali. Glede udeležbe na referendumu o pokrajinah je Zver pojasnil, da "tudi v stabilnih demokracijah poznamo sedem- oziroma osemodstotno udeležbo na referendumu" , da pa ti vseeno veljajo.

Predsednik SLS Bojan Šrot meni, da bodo interpretacije nizke volilne udeležbe verjetno tudi takšne, da so ljudje izrazili nezaupnico predlogu. Nizka volilna udeležba je bolj "signal politiki" , da jo imajo ljudje vrh glave.

 
 

Nizko volilno udeležbo bi v enem delu verjetno lahko razumeli kot sporočilo predlagateljem, da niso dobro opravili svojega dela oziroma da so delali račun brez krčmarja.

Gregor Golobič, Zares

 
Nezaupnica vladni politiki
Po prepričanju predsednika Zares Gregorja Golobiča gre pri pokrajinskem referendumu za nezaupnico vladni politiki. Uresničilo se je tisto, na kar so v Zares opozarjali – da bo zelo veliko ljudi svoje nestrinjanje s tem načinom odločanja o pomembni zadevi, ki "ni dovolj pripravljena in očitno zasleduje neke druge cilje, ne samo tiste, ki so na glasovnicah" , zavrnilo z neudeležbo.

Predsednik SD Borut Pahor pa je spomnil, da bi morala vlada pri "tako velikopoteznem projektu" upoštevati različna mnenja v opoziciji in koaliciji. Po Pahorjevem je vlada namreč "na silo poskušala priti do rezultata", čeprav ni bilo političnega konsenza. "Danes je dobila vlada jasen signal s strani volivcev, da je bila ta odločitev napačna," je dejal Pahor, ki je opozoril tudi na to, da v nekaterih referendumskih območjih referendum bržkone ni uspel.

V LDS nizko volilno udeležbo ocenjujejo kot "izjemno pomembno lekcijo tej vladi" , je po neuradnih izidih referenduma zapisala predsednica LDS Katarina Kresal , prvak SNS Zmago Jelinčič pa je prepričan, da so ljudje pokazali, da so proti pokrajinam. "Državljani nočejo, da bi se Slovenija delila, temveč želijo razvoj na drugačen način. Rezultat je klofuta organizatorjem referenduma," meni. Da so ljudje z referendumom izrekli nezaupnico vladi, je prepričan tudi predsednik stranke Lipa Sašo Peče : "Slovenci so jasno povedali, da se s tako neumnimi referendumi ne more z nami igrati nihče in da je bil ta referendum izključno metanje denarja skozi okno."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.