Slovenija
62 ogledov

Ostali dobili milijon več

Nataša Vaupotič Barbara Leskovar
Slabo poslovanje. Dekanja FNM opozarja na nepravično financiranje.

“Fakulteta ni v rdečih številkah zato, ker ne bi znala poslovati, temveč zato, ker že od nastanka ni ustrezno financirana,” se je za Žurnal24 odzvala Nataša Vau
potič, dekanja Fakultete za naravoslovje in matematiko (FNM) Univerze v Mariboru.

Manj denarja kot drugim

Kot smo nedavno poročali, je upravni odbor (UO) UM na seji razglasil, da sta fakulteta za organizacijske vede (FOV) in FNM lani pridelali velik minus ter da je njuno poslovanje katastrofalno. FOV ima 1,4 milijona evrov minusa, FNM pa je dveletnim rdečim številkam dodala 330 tisoč izgube in ima zdaj skupno 746 tisoč evrov minusa.

Vaupotičevo, ki je zaradi slabih rezultatov z dekanom FOV klicana na zagovor na aprilsko sejo UO, je razjezila izjava UO, da tudi oni poslujejo katastrofalno. “V petih letih od ustanovitve FNM vodstvo univerze še ni uredilo financiranja naše fakultete. FNM je lani na študenta dobila okoli 4.500 evrov, sredstva za študente na drugih fakultetah s področja naravoslovja na UM pa znašajo 6.200 evrov. Dobili smo skoraj milijon evrov manj in kljub “izgubi” torej porabili približno 700 tisoč evrov manj kot primerljive članice,” je dodala dekanja, ki upa, da bo univerza kaj ukrenila za pravičnejše financiranje fakultet.

Nov model v pripravi

Teodor Lorenčič z UM nam je pojasnil, da je nov model delitve sredstev fakultet v pripravi. “Model upošteva potrjena izhodišča vrednotenja študijskih programov in predvideva variabilni del, ki bo spodbujal doseganje odličnosti pri izvajanju študijskih programov in znanstvenoraziskovalnega dela,” je dodal. Kdaj bi lahko bil sprejet, pa se še ne ve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.