Slovenija
7211 ogledov

Pasma z neverjetno gosto dlako in modrega jezika

Čov čov
1/2
Gordana Zupanc
So čudovita pasma, ki se ponaša z mehko gosto dlako. Veljajo za precej muhasto pasmo, kmalu jih boste spoznali v živo!

Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali se bo predstavila tudi vzrediteljica Gordana Zupanc s svojo psarno Tin Pan Alley, kjer vzreja čudovite čov čove. Kot je dejala, je svojo psarno registrirala leta 1999, ime pa je izbrala na precej nenavaden način: "Odprla sem knjigo neobičajnih imen, na odprto stran položila prst in … našla sem ga. Ime Tin Pan Alley ima več pomenov, vendar nobenega v povezavi s to pasmo," je dejala. Njena pot vzreje se je začela leta 1987, ko je kupila prvega psa, kasneje pa je pse kupovala na Češkem, Norveškem, v Belgiji, Italiji in Rusiji. V njeni dolgi karieri so njeni psi osvajali raznorazne naslove tako na tujih razstavah kot tudi na domačih.

Festival za ljubitelje živali se bo odvijal 10. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1) od 15. do 21. ure. Poleg psov na festivalu ne bo manjkalo konjev, mačk, godavcev in ostalih zanimivih živali. V primeru slabega vremena bo festival prestavljen na 17. junij.

Čov čov | Avtor: Gordana Zupanc Gordana Zupanc
"Moja vzreja temelji na mladičih domače vzreje in na to sem zelo ponosna. Čeprav na razstave rada hodim, sem prepričana, da za vzrejo ni nujno, da je pes razstavno uspešen," je dejala Gordana in dodala, da je od leta 2001 imela že 11 legel in nekaj manj kot 50 mladičev. Kot zanimivost je še poudarila, da poskuša za vsakega mladiča najti ime, ki je vsaj delno povezano z glasbo.

Prepoznate jih po značilnem modrem jeziku

In čeprav mnogi menijo, da so čov čovi večinoma le rdeče barve, pa ni tako. Čov čovi so lahko črne ali krem barve, srnino rjavi, modri in rdeči, pri rdeči je tudi veliko več odtenkov. "Čov čovi imajo bolj kvadratasto telo, rep imajo zavit preko hrbta. Za to pasmo je značilno, da imajo modro obarvan jezik in ustnice, tudi notranjost ust je črne barve. Imajo škarjast ugriz," je razložila.

 

Ameriška akita - Psarna Ferapede Čuvaj Slovenija Pasma, ki spominja na medveda

Čov čovi so srednje veliki psi, ki v višino zrastejo od 46 do 56 centimetrov. Rastejo do tretjega leta starosti in imajo podlako. Kot je še dejala, je njihova dlaka lahko mehka ali pa trda, kar je odvisno od legla.

Čov čov | Avtor: Gordana Zupanc Gordana Zupanc
Čov čovi imajo nagnjenost k entropiju, to se pojavi, kadar se veka zaviha, ko trepalnice dražijo oko. Vseeno pa Gordana miri, da se to lahko operacijsko odpravi, vendar ni priporočljivo, da se poseg opravi pred enim letom starosti. "Pred 20 leti so nekateri psi trpeli tudi za displazijo, vendar te, sodeč po statističnih podatkih, skoraj ni več. Običajno lahko pri teh pasmah pride tudi do tega, da se jim strga kolenska vez." Obenem opozarja, da so daljši sprehodi do šestega meseca starosti odsvetovani, saj kosti takrat še niso v celoti razvite in lahko pride do nepravilne rasti.

Pasja igra z žogo Pozor! Slovenija Lovljenje žogice: "To je popolna formula za katastrofo."

Zaradi njihove goste dlake je treba čov čove redno krtačiti in tudi kopati. "Mišljenje, da jih ni treba pogosto kopati, je zgrešeno," je dejala Gordana, "pri nas pse kopamo na mesec in pol, da se znebimo umazanije, in da je njihova dlaka urejena. Prav tako ne drži prepričanje, da je pasja dlaka zaradi rednega kopanja nato slabša."

Precej muhasta pasma

Čov čov | Avtor: Gordana Zupanc Gordana Zupanc
"Čov čovi so muhasti za razstavljanje. Če se pes odloči, da ne bo hodil, ne bo hodil. Včasih je dovolj že malenkost, majhna zamera," je dejala Gordana. Čeprav znajo biti včasih muhasti, pa njihova vzgoja ni tako naporna, če skrbnik upošteva navodila in psa temu primerno tudi socializira. "Socializacija je nujna za pravilno vzgojo. Skrbnik mora tudi upoštevati navodila vzrediteljev in ne delati stvari na lastno žogo. Če imamo psa radi, nam ne bo nič težko," je poudarila Gordana.

Obenem se mora novopečeni skrbnik čov čova zavedati, da ne kupuje zgolj psa, ampak družabnika, saj si ta pasma želi biti ves čas ob skrbniku. "Zapomniti si moramo, da ne kupujemo psa samo za božič ali darilo. Kupujemo ga za celo življenje, kar pomeni, da moramo tudi ostale stvari skrbno načrtovati." Pri tem je beseda tekla o načrtovanju dopusta, saj se je treba zavedati, da psa ne moremo enostavno zapustiti, kadar nam je v napoto.

Čov čov | Avtor: Gordana Zupanc Gordana Zupanc
"Čov čovi so zelo zvesti psi, ki so izjemno navezani na svoje ljudi. Življenje z mojimi psi je lepo in nas izpopolnjuje," je še zaključila ter dodala, da si enostavno ne predstavlja življenja brez njih.

dezurni@styria-media.si

Fizioterapija za živali - Humanimal Fizio Slovenija Slovenija "Veliko skrbnikov živali niti ne ve, da obstaja ta način zdravljenja"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.