Slovenija
34 ogledov

Pavček naj bi imel strateškega partnerja

Protest pred Viator & Vektorjem Anže Petkovšek
Delavci podjetja so absolutno za stečaj družbe, medtem ko Pavček govori o potencialnem strateškem partnerju 7. Premier Pahor medtem predlagal dokapitalizacijo s strani delavcev, ki nimajo več plač in drugih izplačil.

Potem ko so banke podjetju Viator & Vektor rekle ne, sta možnosti prisilna poravnava ali stečaj. "Delavci smo za stečaj," nedvoumno poudarja Marko Vučko, predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez v Viator & Vektorju, predvsem zaradi hitrejše rešitve stanja. "Za prisilno poravnavo sploh ni osnovnih pogojev, nikakor ne pride v poštev," poudarja Vučko in dodaja: "Ko sem se včeraj udeležil končne izjave bank, sem samo dobil potrditev, da so se že pred meseci odločile negativno. Gospod Pavček je vse samo zavajal."

Po zavrnitvi načrta finančnega prestrukturiranja je večinski lastnik Zdenko Pavček sicer zatrdil, da obstaja potencialni strateški partner, a v eventualno dokapitalizacijo Vučko ne verjame. Če bi podjetje dokapitalizirali in se vnovič začeli pogovarjati z bankami upnicami, bi postopki zahtevali svoj čas in bi delavci brez izplačil več mesecev čakali na izide pogajanj. "Iz izkušenj v slovenskem prostoru vemo, da se v tem času zgolj kopiči premoženje in se preusmerja na druge lokacije ... Če se banke v teh mesecih niso poenotile, ne verjamem, da bi se zdaj ..." je prepričan predsednik sindikata.

Strateški partner britansko podjetje?

Strateški partner, na katerega naj bi se zanašal Pavček, naj bi bilo britansko podjetje Hoskyn Child, poroča Pop TV. Podjetje je na svoji spletni strani objavilo, da je začelo sodelovati s slovenskim podjetjem Viator & Vektor. Skupaj naj bi pripravljali nadaljnjo strategijo in načrte za prihodnost. Direktor podjetja Jonathan Wooller je, kot ima zapisano na Twiter profilu, ta mesec dvakrat obiskal Ljubljano. Prvič 19. julija, drugič pa ta torek, ko naj bi "prišel v Slovenijo pomagat pri finančnem prestrukturiranju velike evropske družbe".

Medtem pa naj bi Bojan Novak, direktor Viator & Vektor Logistike, v sodni register danes vpisal družbo z omejeno odgovornostjo Transturist, družbo za prevoz, špedicijo in vzdrževanje, katere stoodstotni lastnik je Novak, poroča Delo. Podjetje ima sedež v Škofji Loki.

Predsednik sindikata Vučko je novico sprejel z začudenjem, saj naj bi mu vodilni v podjetju zagotovili, da v trajanju insolvenčnega postopka ne bodo ustanavljali podjetij, katerih glavna dejavnost je enaka Viatorjevi.

Dokapitalizirajo naj delavci sami?

"Včeraj sem slišal izjavo premierja Boruta Pahorja, da bi delavci dokapitalizirali. Ti nimajo niti plač, kaj šele, da bi nekaj dokapitalizirali. To je sploh neumno," še pove Vučko. Uprava jih že dlje časa zavaja, dosegli so le to, da je dokument o začetku insolvenčnega postopka spisan in je postopek stekel, druge opcije so se v tem času izkazale za neresnične.

Ovadb verjetno še več

Vsakič, ko delavec da opomin pred izredno odpovedjo, avtomatično o tem obvesti tudi inšpektorat. Prve prijave so zaposleni in sindikat podali pred pol leta oziroma že lani. Letos jih je bilo najmanj 30, zgodilo pa se ni nič. Vučko se je sicer pogovarjal s kriminalistom in mu povedal o vseh kršitvah. Ta se je začudil, kako državna inštitucija ni sprožila postopkov naprej. Neki nadzor naj bi opravili, kakšen in kako, pa delavcem ni znano. Tudi po dveh javno podanih ovadbah se še ni zgodilo nič. "Če bi kdo jabolko ukradel s sosedovega drevesa, bi najbrž policija takoj prišla," je razočaran (ne samo) Vučko.

Komentarjev 11
  • privat 09:05 31.julij 2011.

    o čem se pogovarjamo?? O kraji podjetja?? Imamo službe ki spijo naj oni to dokažejo in zaprimo po tem Pavčka!! Naj začnejo kontrole delati ....ali pa naj delovci blokirajo firmo in naj jo prodajajo do popolnega izplačila!! Če države ,pravice,...nimamo ...prikaži več ,ustvarite si jo sami!!

  • Igor Pešec 23:29 29.julij 2011.

    Žalost. To se lahko zgodi samo pri nas. Zakaj noben ne ukrepa. Sem razočaran nad vsem institucijami ki bi morale ukrepati.

  • roscha 23:01 29.julij 2011.

    AK47 ne rabi pravne države... samo še čakam da ga nekdo uporabi...