Slovenija
33 ogledov

Pirc Musarjeva zahteva seznam kršiteljev

41.795 gasilcem, rudarjem, železničarjem in drugim trenutno delodajalci vplačuje Žurnal24 main
Informacijska pooblaščenka je odločila, da mora Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje posredovati seznam delodajalcev, ki so kršili delovnopravno zakonodajo. Seznam je sicer še okrnjen.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je z odločitvijo ugodila pritožbi novinarke Dela zoper odločitev Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), ki je to možnost zavrnil.

Novinarka Dela je na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja sicer zahtevala posredovanje podatkov tako iz evidence delodajalcev z negativnimi referencami na podlagi zakona o urejanju trga dela kot iz evidence na podlagi zakona o zaposlovanju in delu tujcev, vendar je informacijska pooblaščenka v postopku ugotovila, da organ trenutno razpolaga samo z okrnjenimi podatki.
ZRSZ tako v evidencah še ne vodi podatkov o kršitvah delodajalcev na področju davčne zakonodaje, izplačanih plačah in poravnanih obveznih prispevkih za socialno varnost, ker še ni vzpostavljena elektronska izmenjava podatkov med njim in Davčno upravo Republike Slovenije (Durs).


Seznam kršiteljev v prihodnjih dneh

Seznam kršiteljev oziroma pravnomočno zaključenih postopkov o prekrških zoper delodajalce bodo objavili v prihodnjih dneh, so sporočili z ZRSZ.

Gre za seznam delodajalcev na dan 30. 6. 2011, za katere je ZRSZ od Inšpektorata Republike Slovenije za delo (IRSD) v zadnjih dveh letih prejel informacijo o pravnomočno ugotovljenih prekrških, ki vplivajo na zaposlovanje in delo tujcev v skladu z zakonom na tem področju.

Le delni dostop do podatkov

"ZRSZ bo tako izvršil odločbo informacijske pooblaščenke o delnem dostopu do informacije javnega značaja, ki se je nanašala na zahtevo novinarke časnika Delo za posredovanje informacije o delodajalcih – kršiteljih delovnopravne zakonodaje," so zapisali na spletni strani ZRSZ.

V odločbi informacijske pooblaščenke je ZRSZ naloženo, naj v 31 dneh od vročitve odločbe v elektronski obliki posreduje izpisek iz evidence prekrškov po zakonu o zaposlovanju in delu tujcev na dan 30. 6. 2011, in sicer matično številko in naziv podjetja, pravno opredelitev prekrška (naziv zakona in člen) ter datum pravnomočnosti zaključnega postopka .

ZRSZ je v skladu z zakonom o urejanju trga dela vzpostavil tudi evidenco delodajalcev z negativnimi referencami, v kateri se zbirajo podatki o pravnomočno ugotovljenih prekrških delodajalcev, ki jih pridobijo od IRSD. Podatke glede neplačevanja davkov in prispevkov ZRSZ že zdaj pridobiva od Dursa za namen dodeljevanja sredstev aktivne politike zaposlovanja, z njim pa se tudi že nekaj časa dogovarjajo za elektronsko pridobivanje podatkov, saj je to nujno za izvajanje posredovanja zaposlitev. "Ker trenutno podatkov še ni mogoče centralizirano preverjati, to poteka različno dolgo, ZRSZ pa potrebuje takojšnjo informacijo o morebitnih kršiteljih, saj je to ključnega pomena za izboljšanje ustreznosti in pravočasnosti posredovanja delavcev na prosta delovna mesta k delodajalcem," pravijo na ZRSZ.

Komentarjev 1
  • Chilli 17:52 26.julij 2011.

    Ne samo, da bomo delali do smrti, odslej se bodo tudi vse osmrtnice glasile v stilu: ''Do pogreba počiva v pisarni št....''