Slovenija
98 ogledov

Po hudi bolezni umrl Jože Hudeček

Jože Hudeček Sl-Ziga / Wikipedia
Po hudi bolezni je v soboto v 75. letu starosti umrl dolgoletni novinar in pisatelj Jože Hudeček. Hudeček je dolga leta soustvarjal kulturni program na Televiziji Slovenija, uveljavljen pa je bil tudi kot pisatelj.

Jože Hudeček, rojen leta 1937, se je po študiju primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine leta 1960 zaposlil na Televiziji Slovenija in tam soustvarjal kulturni program vse do upokojitve leta 2002. Med drugim je vodil oddajo Kulturne diagonale in nastopal s kritičnimi komentarji o kulturi in kulturni politiki, veliko se je posvečal likovni umetnosti.

Uveljavil se je tudi kot pisatelj in napisal več romanov, esejev in novel. Dvakrat je bil nominiran za Delovo nagrado kresnik za romana Gluhota in Ulice mojega predmestja.

Leta 1976 je prejel francosko odlikovanje vitez reda umetnosti in literature, leta 1987 nagrado zlati ekran, leta 1998 Župančičevo nagrado za literarno delo, leta 2006 pa nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva Društva novinarjev Slovenije Consortium Veritatis/Bratstvo resnice ter viktorja za življenjsko delo.

Komentarjev 2
  • diabolik 18:46 20.junij 2011.

    Gospod Jože Hudeček je legenda, ki bo še živela dolgo. Rad sem poslušal njegove, ko je to bilo potrebno, ostre komentarje. Naj nam ostane v lepem in trajnem spominu.

  • Avatar Zala
    Zala 13:39 19.junij 2011.

    Jože, hvala za vse.