Slovenija
25275 ogledov

Po toči skoraj same totalke

Toča, razbit avto bralka
Večina vozil znotraj pasu, kjer so bile padavine najbolj ekstremne, je padla čez mejo totalne škode.

"V primeru Črnomlja, ko so bile v nekem pasu padavine res ekstremne, je bila večina vozil znotraj tega pasu poškodovana čez mejo totalne škode," o škodnih zahtevkih po hudi toči, ki je v začetku junija klestila predvsem na območju Črnomlja pravi Lea Cimperman Acman z zavarovalnice Adriatic Slovenica. Samo njihova zavarovalnica ima za primer neurja v Črnomlju ocenjene za približno 350 tisoč evrov škode na avtomobilih in stanovanjskih objektih.

Zaradi spremenjenih vremenskih pogojev, med katere sodi tudi pogostejši pojav toče, v zavarovalnicah beležijo rast zavarovanj. A ker se ponavadi premoženje ne zavaruje le za primer toče, ni mogoče reči, v kolikšni meri je k temu prispevala toča. "Prodaja kasko zavarovanj se je v zadnjih petih letih pri nas povečala za štirikrat," razlaga Vera Kocbek iz zavarovalnice Grawe. "Vendar podatka o tem, ali se je prodaja avtomobilskih zavarovanjih povečala prav zaradi ponudbe zavarovanja prosti toči nimamo, saj je v polnem kasku vključenih več kritij, med drugim tudi toča."

Prodajo premoženjskih zavarovanj v zadnjih letih povečajo za nekaj odstotkov vsako leto. "Na nivoju Slovenije iz podatkov zavarovalnega združenja se je postavka 'zavarovanje požara in elementarnih nesreč', kamor spada tudi toča, povečala iz 73 v letu 2006 na 117 milijonov evrov v letu 2016," navaja Kocbekova. "Premije pod postavko 'kopenska motorna vozila' kamor sodijo kasko zavarovanja se je iz 166 v letu 2006 povišala na 234 milijonov evrov do leta 2016."

Nezavarovanih okoli 40 odstotkov hiš in stanovanj

Pri zavarovalnici Triglav opažajo, da se zanimanje za premoženjska zavarovanja nekoliko poveča v obdobjih neposredno po katastrofalnih škodah. "A kljub temu zavarovanost nepremičnin in premičnin na splošno ostaja na približno enaki ravni kot v preteklosti," pravijo pri Triglavu. "Pri tem opažamo, da ljudje še vedno ne posvečajo dovolj ustreznega pomena kakovostnemu premoženjskemu zavarovanju."

V Sloveniji je po naših ocenah še vedno nezavarovanih okoli 40 odstotkov vseh stanovanjskih hiš in stanovanj.

Luka Pušnik, Zavarovalnica Triglav

2008 je bilo vremensko ekstremno

V zadnjem desetletju opažajo večekstremnih vremenskih pojavov kot pred tem. "Več je toče in viharja, pred nekaj leti nas je presenetil žled, pogostejša je tudi spomladanska pozeba," pravijo pri Triglavu, kjer so samo v lanskem letu izplačali za okoli 30 milijonov evrov škod, povezanih z neugodnimi vremenskimi pojavi. "Največ izplačil za poravnavo škod zaradi vremenskih pojavov smo zabeležili v letu 2008, ki je bilo vremensko ekstremno, saj ga je v Sloveniji zaznamovala predvsem toča, ki je v bila v spomladansko-poletnih mesecih stalnica."

Od 2015 naprej je vsako leto več škodnih primerov povezanih s točo in s tem posledično tudi več izplačil.
Vera Kocbek, Grawe

Da so se zvišali zneski, ki jih zavarovalnice izplačujejo zaradi poškodb, povezanih z vremenskimi pojavi na področju avtomobilskih in drugih premoženjskih zavarovanj, pritrjujejo tudi pri AS. "Točnih podatkov trenutno ni na voljo," pravi Kocbekova iz AS. Pri AS razlagajo, da se izplačila v povprečju gibljejo med tisoč in tri tisoč evri za eno plačano enoto (stanovanje, stavba) ter med 500 in tisoč evri po avtomobilu. "Seveda se v posameznih primerih lahko pojavijo primeri večjih izplačil, odvisno od intenzivnosti padavin na določenem področju," pojasnjuje Cimperman Acmanova. 

Toča, razbit avto | Avtor: bralka bralka

Leta 2014 vključili žled

Zavarovanja med drugim vključujejo točo, poplavo, vihar, meteorne vode in od leta 2014 tudi žled. "Po pojavu žleda in z njim povezane velike škode v letu 2014 smo tudi žled vključili v nabor nevarnosti, ki jih stranke lahko zavarujejo v okviru stanovanjskega zavarovanja Dom AS," razlagajo pri AS. "V okviru produkta Podjetnik AS je žled mogoče zavarovati že od samega začetka sklepanja le-tega."

Pri zavarovalnici Grawe zavarovanj zaradi pogostejših škod zaradi vremenskih neprilik niso spreminjali. "Zaenkrat ponudbe nismo spreminjali," razlaga Kocbekova. "Naša zavarovanja nudijo že sedaj zaščito v primeru tovrstnih škod. Vprašanje pa je, kako bodo takšne vremenske razmere vplivale na ceno tovrstnih zavarovanj v prihodnje." Podobno ugotavljajo tudi pri drugih zavarovalnicah.

Toča, razbit avto Foto Slovenija "Toča mi je povsem razbila avto!"

Možno je zavarovati celo lončnice

Zaradi nevarnosti toče posamezniki sicer ne zavarujejo le stanovanja in avtomobilov, ampak tudi gospodarska poslopja, sončne elektrarne, steklene površine, posevke in plodove ali pa prireditve. Prav tako je, kot razlagajo pri zavarovalnici Generali, možno zavarovati ograje, pergole, igrala, luči, antenske in druge naprave na prostem, plavalne in masažne bazene ter celo lončnice na okenskih policah in balkonih.

"Zavarovanost na področju kmetijstva je odvisna od kmetijske kulture, območja in seveda višine sofinanciranja zavarovalne premije s strani države," razlagajo pri Zavarovalnici Triglav. "To potrjuje tudi podatek, da se je število zavarovanih površin povečevalo med leti 2006 in 2009, ko je tudi država postopoma zviševala delež sofinanciranja vse do 50 odstotkov. V letu 2010 smo sicer v Zavarovalnici Triglav zaznali upad zanimanja za ta zavarovanja, tudi zaradi višjih franšiz, ki smo jih uvedli zaradi visokih izgub. Rast na področju kmetijskih zavarovanj pa beležimo tudi letos."

Se pa se zavarovanci najpogosteje odločajo za stanovanjsko zavarovanje in zavarovanje motornih vozil ter zavarovanja za primer požara. 

Črnomelj po neurju Teden po neurju Slovenija "Naleteli smo na obup, jok, strah"

Škodo takoj poslikajte

V izogib morebitnim nesporazumom pri izplačilih škod v zavarovalnici Grawe zavarovancem svetujejo, da škodo takoj poslikajo in čimprej prijavijo zavarovalnici. "Tudi če gre za manjše vdolbinice na karoseriji vozila ali manjše poškodbe na objektih," poudarja Kocbekova. 

Do nesporazumov, če do njih pride, najpogosteje pride pri določanju višine škode, npr. pri avtomobilskih zavarovanjih, ko gre za totalke. "V primeru toče do večjih nesporazumov med zavarovalnico in zavarovanci ne prihaja, saj je nastanek toče objektivno dokazljivo dejstvo in je v veliki večini primerov vključena v osnovna zavarovalna," razlagajo pri AS. "Kljub temu se lahko v posameznih primerih, zlasti pri vozilih, pojavijo vprašanja predhodne poškodovanosti ter načina odprave škode. V zadnjem času se vse pogosteje pojavlja t.i. hladno popravilo, brez ličenja, kar je tudi za stranko najbolj ugodno. Seveda pa morajo biti za takšno popravilo izpolnjeni določeni pogoji, ki jih je potrebno strankam pravilno obrazložiti."

Samozaščitno delovanje

Da do škode sploh ne bi prišlo, pri Triglavu spodbjajo varno in samozaščitno ravnanje, s pomočjo aplikacie Triglav Vreme. "V njej lahko aktivirate potisna sporočila, ki vas opozarjajo na različne nevarnosti, med drugim tudi na nevarnost toče," opisujejo pri Zavarovalnici Triglav. "Vsi meteorološki podatki kot tudi opozorila na nevarnosti aplikacija pridobiva od Agencije za okolje in prostor (ARSO)."

Komentarjev 7
  • jakec1575 22:30 25.junij 2018.

    kaj imas od zavarovanja, ki to sploh ni? Toca, kot absolutno neobvladljiv zunanji vpliv, bi morala biti obravnavana na novo vrednost in ne na staro. Ker slovenijo obvladujejo lobiji in si zavarovalnice izplacujejo dobicke na racun vseh ljudi, posebej pa ...prikaži več tistih z nizkimi dohodki, je cas da se koga obesi za moda. ena revnejsih regij bo ostala brez voznega parka, ker mora denar iti za nezasluzene nagrade uprav. Sram me je, da zivim v Sloveniji.

  • ASsucks 18:23 25.junij 2018.

    Ljudje, bezite stran od zavarovalnice Adriatic Slovenica, meni je padel sneg na avto iz objekta zavarovanega pri njih in nisem dobil niti centa... To so najvecji nateguni!

  • franc09 14:09 25.junij 2018.

    Članek naj bi bil plačana reklama. Pa se pogleda samo znesek izplačila in celotne škode za celo pokrajino avtomobilov bo zavarovalnica plačala toliko, kot je bilo uničenja na samo par objektih.