Slovenija
3120 ogledov

Počivalšek postal boter v tem slovenskem ponosu

Kobilarna Lipica Saša Despot
Minister za gospodarstvo je ob dogodku povedal, da je vesel in počaščen.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je postal boter prvi letošnji žrebički v Kobilarni Lipica. Letos se bo sicer rodilo 29 žrebičkov, 12 jih je že prišlo na svet, prva med njimi 908 Dubovina XLII 16. aprila, ostalih 18 pa pričakujejo do konca junija.

V Kobilarni Lipica imajo trenutno 427 konj, čreda pa je prevelika, je ob današnjem dogodku povedal direktor Kobilarne Lipica Matej Oset. Zato so pripravili predlog, po katerem naj bi okrog 140 konjev ponudili v odkup.

"To je seveda številka, ki je Lipica ne prenese. Del konjev želimo zato prenesti rejcem, ki že sedaj do neke mere skrbijo za konje, del konjev bo šlo v brezplačno odtujitev, tu gre za starejše in poškodovane konje, za katere novi lastniki skrbijo. Mlajše in ostale konje pa bomo prodali po tržni ceni, avkcija bo potekala na zelo transparenten način," je povedal Oset.

O prodaji so bile sprejete že vse strokovne podlage, sedaj predlog čaka na vladi, da ga bo potrdila in s tem dovolila Kobilarni Lipica načrtovano prodajo. Po Osetovih besedah bo odločitev vlade znana v roku meseca dni, nato pa bodo v Lipici nadaljevali postopke prodaje.

Zdravko Počivalšek Sestanek na Brdu Slovenija Koalicija trdna v podpori Počivalška

Počivalšek kot boter

"Ponosen sem na razvoj, ki ga Lipica dela v zadnjih nekaj letih, ko je skrb za Kobilarno prevzelo ministrstvo za gospodarstvo," je povedal minister Počivalšek, ki verjame, da so vložili in naredili veliko, da bo Kobilarna Lipica spet pridobila staro slavo. Kot človek, ki ima rad konje, pa se veseli "vsakega naraščaja in sem počaščen, da so me povabili, da ob letošnjem jubilejnem letu obeležimo rojstvo prvega letošnjega žrebička", je še dejal minister.

Današnji dogodek je sodil tudi v sklop dogodkov v letošnjem jubilejnem letu, ko Kobilarna Lipica praznuje 440. obletnico ustanovitve.

Zdravko Počivalšek Počivalšek: Slovenija "Nisem delal seznamov in se šel biznis. Drugih junakov ni bilo!"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 20
  • joze05 18:43 14.maj 2020.

    In žrebetu je ime janez

  • Kirka 07:39 14.maj 2020.

    Hecno, ko nekateri komentatorji histerično očitajo drugim histerijo! To je enako, kot v neki kolumni na vladni strani, ko krastača očita žabi, da je žaba.

  • jezero 06:45 14.maj 2020.

    A tudi Lipico bo zasvinjal?