Slovenija
5653 ogledov

Počivalšek še korak bližje svojemu velikemu cilju

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Najprej konsolidacija, nato pa privatizacija.

Slovenski državni holding (SDH) je naposled le dobil zeleno luč Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem Term Olimia. V ponedeljek, 8. marca, je od Nove KBM odkupil dobro petino deleža družbe. Prevzemna cena delnic še ni znana, a naj bi po navedbah časopisa Delo skupaj znašala 8,2 milijona evrov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je tako še korak bližje vzpostavitvi t. i. državnega turističnega holdinga, v katerem bi združil turistične družbe v državni lasti. Projekt, ki ga je odobrila vlada Marjana Šarca v času odhajanja, predvideva "prestrukturiranje hotelskih podjetij v državni lasti, ki vključuje naložbeni načrt in načrt upravljanja" - vsaj tako je navedeno v strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021.

Poleg Term Olimia naj bi bile v turističnem holdingu združeni še Sava Hotels & Resorts (s Hoteli Bernardin Portorož), Istrabenz Turizem, Thermana Laško, Hit Alpinea, Adria Ankaran in Unitur. Omenjena podjetja naj bi na skupno družbo prenesli Slovenski državni holding (SDH), Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Kapitalska družba.

Thermana Laško | Avtor: Thermana Laško Thermana Laško
Najprej konsolidacija ...

Kaj je sploh namen vzpostavitve tovrstnega holdinga? Kot pravijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), vlada meni, "da je za konkurenčnost in zadovoljivo produktivnost slovenskega turizma najbolj pomembno, da je najprej zagotovljeno ustrezno in profesionalno upravljanje hotelskega portfelja, tako v lasti države kot tudi v zasebnem lastništvu".

Ker je lastništvo in upravljanje pomembnih turističnih družb razpršeno med več državnimi lastniki in upravljalci, pa država težje vpliva na uresničevanje ciljev svoje turistične strategije. "Tak cilj je z državno-lastniškimi vzvodi možno doseči le, če se v prvem koraku državno lastništvo oziroma upravljanje skoncentrira na enem mestu," trdijo na MGRT.

... nato pa privatizacija

Konsolidacija lastništva turističnih družb v državni lasti je zato, kot pravijo, zelo pomembna, "po drugi strani pa je to prvi korak, ki vodi do uresničevanja skupaj zastavljenih ciljev trajnostne rasti slovenskega turizma". Mednje štejejo denimo povečanje portfelja turističnih družb, oblikovanje konkurenčne turistične ponudbe z vlaganji v turistične kapacitete in izboljšanje turistične ponudbe, povečanje operativne učinkovitosti poslovanja podjetij, pridobitev ustreznih virov financiranja za stabilizacijo poslovanja družb in naložbe ter povečanje zmožnosti slovenskega turizma, da uspešneje konkurira na globalnih trgih.

"Namen je povezati turistična podjetja v državni lasti, jih konsolidirati in nato preudarno privatizirati," pravijo na Počivalškovem ministrstvu. Kakšen smisel ima podjetja naprej podržaviti, nato pa privatizirati? Počivalšek pravi, da bi tako dosegli za državo najvišjo ceno in da je konsolidacija lastništva le prehodni korak.

Konsolidacija in prestrukturiranje državnega turističnega portfelja bo potekala v več fazah, pravijo na ministrstvu, a natančnih načrtov za naprej ne razkrijejo. "Zaradi epidemije Covid-19 in njenega vpliva na slovenski turizem so zadeve nekoliko zastale, a aktivnosti se bodo nadaljevale," še obljubljajo.

"Na žalost nas ministrstvo ne obvešča o svojih namerah glede holdinga"

A kot kaže, podrobnosti ne poznajo niti ostali deležniki v turizmu. "Na žalost nas ministrstvo ne obvešča o svojih namerah glede holdinga. Vse informacije, ki jih imamo, izvirajo iz medijev, zato ustanovitve holdinga ne morem komentirati," pojasnjuje Gregor Jamnik, predsednik Združenja hotelirjev. "Seveda pa se vsi najbrž strinjamo, da je potrebno v slovenskem hotelirstvu, tako kot v drugih gospodarskih panogah, spodbujati podjetništvo in zdravo konkurenčnost," dodaja.

Prav tako s projektom ustanovitve turističnega holdinga niso seznanjeni v Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS). "Po naših podatkih podobni holdingi v evropskih državah ne obstajajo," pravi direktor Fedja Pobegajlo.

"Kriza traja tako dolgo, da lahko govorimo o popolni odvisnost turističnih podjetij od države"

Imajo pa, kot smo že večkrat pisali, v turizmu po enem letu pandemije ogromno težav. "Glede na kritičnost razmer v turizmu, ko smo ostali brez kakršnihkoli prihodkov, mora država poskrbeti za naš obstoj, za obstoj turističnih podjetij in delovnih mest. Jasno je, da bo turizem zaživel takoj, ko bo to mogoče, a ključno je, da država prevzame naše fiksne stroške poslovanja ter da ohrani delovna mesta s 100-odstotnim nadomestilom čakanja na delo," pravi Jamnik, ki meni, da bi morala država pomagati tudi pri podaljšanju zamrznitve plačila kreditov, ker zalog v podjetjih že zdavnaj ni več.

"Kriza traja tako dolgo, da lahko govorimo o popolni odvisnost turističnih podjetij od države, zato je ključno, da je država s pomočjo hitra in učinkovita. Ko se bo ta zdravstvena kriza končala ali vsaj umirila, bomo priča dolžniški krizi, saj se podjetja trenutno za golo preživetje zadolžujejo," meni Jamnik. Ta t. i. dolžniška kriza bo po njegovem trajala še dolga leta, zato turizem ne bo imel sredstev za nujen razvoj. Računajo pa na evropska sredstva za ponovni zagon in razvoj turizma v prihodnjih letih, da bodo lahko ohranjali konkurenčnost na zaostrenem trgu.

Bogdan Lipovšek Slovenija "Hotelirji bodo prihodnje leto nižali cene"

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Ender3 14:19 15.marec 2021.

    Cilj bo dosežen, iz bademaistra napredoval do ministra interesnih privatizacij. Tudi tajkuni niso več to, kar so nekoč bili.

  • antivakcinar 11:25 15.marec 2021.

    Bo že mafija opravila svoje. Se boste sami med sabo požrli, svinje voluharske.

  • rd2dmk2 09:11 15.marec 2021.

    najprej kupit in dobit provizijo, nato konsolidirat in dobit provizijo in nato prodat in dobit provizijo. jest bi tudi, če bi bi lahko prodajal tujo imovino. naj to dela s svojo kmetijo, pa da vidimo , kako uspešen bo. in ...prikaži večn to v teh kriznih časih, kaj pa vemo kako bo s turizmom, bomo potem prazne hotele vzdrževali državljani, namest da bi jih (tuje) banke. ni bilo 5 milijonov za Adria Airways, pa bi blo zelo hudičevo pomembno jo kupiti, tukaj bo pa šlo desetine miljonov.

Sorodne novice