Slovenija
5660 ogledov

"Počutimo se kot drugorazredni ljudje"

Pošta Slovenije Saša Despot
Krajani Blejske Dobrave so ogorčeni. Česa takega niso pričakovali.

Pošta Slovenija s ponedeljkom zapira vrata pošte na Blejski Dobravi. Krajani so ogorčeni. Prepričani so, da je to z vidika napredka in zagotavljanja blaginje nesprejemljivo, problematično pa je tudi z vidika razvoja turizma. 

Kot pojasnjuje predsednik Krajevne skupnosti Blejska Dobrava Anton Hribar, je bila pošta v njihovem kraju več kot 100 let. Krajevna skupnost ima več kot 1500 prebivalcev in skoraj tretjina jih je starejših od 70 let, zato jim je pošta zelo pomembna. "Pred letom in pol se je že ukinila trgovina, nato še bife, zdaj se ukinja še pošta, ostaja nam le še pokopališče," je izpostavil.

Ob tem je dodal, da se z Občino Jesenice trudijo za turistični razvoj območja, kjer je tudi vstopna točka v sotesko Vintgar. Zato nameravajo v prihodnje urediti vso potrebno infrastrukturo za obiskovalce, ki jih je iz leta v leto več, saj na tem območju deluje tudi kamp. Z ukinitvijo pošte pa se izgublja pomemben del storitev tudi za obiskovalce, opozarja Hribar.

Poštar | Avtor: Klemen Razinger Klemen Razinger

Pošta vztraja pri svoji odločitvi

Pošta Slovenija je ukinitev pošte na Blejski Dobravi napovedala že lani, 23. januarja letos pa je obvestila župana, da se bo to zgodilo 12. marca. Po tem je svet krajevne skupnosti zaprosil župana za sklic sestanka s Pošto Slovenije, ki je bil 7. februarja. Na njem so družbi predlagali, naj podaljša delovanje pošte do konca leta, do takrat pa bi z občino skušali najti nekoga, ki bi prevzel dejavnost kot koncesionar.

Vendar, kot je pojasnil jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, kljub predstavljenim argumentom in pobudam Pošta Slovenije vztraja pri svoji odločitvi. "Žalosti nas, da ne spoštuje priporočil občine in krajevne skupnosti. To je odločitev pošte, ki mora za to prevzeti tudi vso odgovornost," je izpostavil župan, ki se zaveda, da na Blejski Dobravi s pošto izgubljajo tudi pomemben prostor druženja.

Pošta Slovenije Slovenija "Kje je moja pošta? Še reklam ne dobivam."

Kje je zdaj politika?

"Naša politika se rada oglaša o zagotavljanju blaginje prebivalcem, vendar takšno delovanje Pošte Slovenija k temu nikakor ne prispeva," je izpostavil Hribar, ki meni, da bi bilo treba nekako zagotoviti sredstva in subvencionirati obstoj pošt tudi v manjših krajih.

"Počutimo se kot drugorazredni ljudje," pa je dodala članica sveta krajevne skupnosti Štefanija Muhar, ki je prepričana, da Pošta Slovenije na ta način ne omogoča enakih storitev vsem. Verjame, da bi se lahko odločila tudi za drugačno pot, bila bolj inovativna in poiskala rešitev. Tako pa krajani ocenjujejo, da ji gre zgolj za dobiček.

Prejšnji mesec, 19. februarja, je Pošta Slovenije zaprla tudi pošto v Sorici, kjer odslej storitve krajanom prav tako zagotavlja prek pismonoše. V rednem sestavu Pošte Slovenije pa ostaja pošta v Mojstrani, za katero so lani prav tako napovedali, da jo bodo zaprli, na kar so se krajani takoj burno odzvali.

poštar pošta | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pošta: Naglo upadanje storitev na okencih je razlog za optimizacijo

Na Pošti Slovenija, ki bo odslej na Blejski Dobravi poštne storitve prebivalcem zagotavljala s pismonoško pošto, medtem pojasnjujejo, da so se za ukinjanje določenih poslovalnic odločili zaradi naglega upadanja storitev na poštnih okencih, kar je razlog za optimizacijo omrežja z uvajanjem pogodbenih pošt in v manjši meri tudi z zmanjševanjem števila pošt.

"Kljub temu še naprej ohranjamo ustrezno dostopnost poštnega omrežja za uporabnike in predpisano kakovost univerzalne poštne storitve vsem prebivalcem," poudarjajo na pošti in dodajajo, da odpirajo tudi nove kanale, preko katerih s svojimi storitvami prihajajo do strank, in da bo vse manj situacij, ko bodo morale stranke fizično obiskati pošto, da bi opravile neko storitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Pepe007 09:49 12.marec 2018.

    Vsaj eno državno podjetje, ki se trudi poslovati kolikor toliko racionalno. Ne rečem, da mi je prodajalna znotraj pošte všeč, ampak pošta se zaveda, da so časi njene osnovne dejavnosti (prenos pisemskih pošiljk in tiskovin) stvar neke preteklosti.

  • Marka Skace 21:53 11.marec 2018.

    Danes se splača samo še krasti.Ukradeš miljon, dobiš 2 leti vikend zapora. Zaradi primernega obnašanja te spustijo po šestih mesecih,denarja ti ni bilo treba vrniti. Vzameš potni list greš v tujino in uživaš v miljončku. To je naša politika.

  • lotus 16:36 11.marec 2018.

    Leon je točno ugotovil in komentiral ne samo glede pošte ampak se nanaša na vsesplošno stanje,skratka,u kurcu smo

Sorodne novice