Slovenija
20086 ogledov

Podaljšan vikend: Pride lahko do vremenskega rekorda!

Gozd, par, sprehod, jesen, narava Profimedia
Kako dolgo lahko še pričakujemo suho in toplo vreme?

Čaka nas nekaj suhih in v krajih, kjer ne bo megle ali nizke oblačnosti, zelo toplih dni, napovedujejo vremenoslovci portala. "Lahko se zgodi tudi kak vremenski rekord, kajti Afričan, ki prihaja bo imel izjemno moč za konec oktobra," dodajajo. S tem namigujejo na afriški anticiklon, ki prinaša suho in toplo vreme. Trenutno ima namreč v naših krajih močan vpliv. 

Kot pravijo, bodo na jugu Francije jutri temperature dosegle celo 33 oziroma 34 °C. Težišče nadpovprečno toplega vremena se bo ob koncu tedna preselilo nad naše kraje. Temperature bodo večinoma nad 10 °C nad dolgoletnim povprečjem 1991-2020. Če bi še vedno uporabljali povprečje 1981-2010, pa bi bile temperature ponekod celo blizu 20 °C nad povprečjem, pravijo vremenoslovci.

Jutri bo sončno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost s temperaturami okrog 10 stopinj Celzija, dnevne temperature pa bodo med 16 °C in 21 °C.

Arso vreme | Avtor: Arso/meteo.si Arso/meteo.si

Tudi v petek bo vreme podobno kot jutri, ko se bo megla razkadila, bodo temperature narasle. Najvišje bodo med 16 °C in 21 °C, na Primorskem do 23 °C. V soboto bo še nekoliko topleje, saj bodo najvišje temperature med 18 °C in 23 °C.

V nedeljo pa se bodo temperature nad našimi kraji povzpele do 25 °C. Presenetljivo bo še najmanj toplo ob morju in na Primorskem, kjer je največja verjetnost megle oziroma nizke oblačnosti iz Padske nižine, napovedujejo na portalu Ciklon.si.

Podobno bo tudi v ponedeljek - zjutraj in dopoldne bo po nižinah še megla ali nizka oblačnost, čez dan se bo segrelo. Najvišje temperature bodo med 18 °C in 25 °C.

Preobrat možen šele po 15. novembru

In kako dolgo lahko pričakujemo tako rekordno visoke temperature? "Afričan bo v začetku novembra postopno slabel, vendar večjih padavin zaenkrat še vedno ni videti. Območje nizkega zračnega pritiska nad Britanskim otočjem pomeni ponovno vzpostavitev zahodnega do jugozahodnega zračnega toka. In nadpovprečno vreme naj bi se nadaljevalo nad večjim delom Evrope še naprej. Lepo se vidi zaradi vetra višje temperaturne anomalije na vzhodu Slovenije, medtem ko je na zahodu večja verjetnost za oblačnost in manjše padavine," pravijo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Več možnosti za vremenski prodor s severa se kaže šele po 15. novembru, a je za zanesljivejšo napoved še prezgodaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1