Slovenija
717 ogledov

Podjetje, ki je onesnaževalo Dravinjo, za svoje kršitve drago plačalo

Dravinja ARHIV PGD SLOVENSKE KONJICE
Konus Konex ne bo več odvajal odpadne vode v Dravinjo.

Kot so danes sporočili z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor, je njihova inšpektorica že lani s preizkusom s fluorescenčnim označevalnim barvilom ugotovila, da se vse industrijske odpadne vode v družbi Konus Konex iz Slovenskih Konjic ne odvajajo na industrijsko čistilno napravo, ki se po čiščenju odvaja na kanalizacijski sistem in naprej na komunalno čistilno napravo, zato je z odločbo prepovedala neposredno odvajanje industrijske odpadne vode v reko Dravinjo.

Pravna oseba oglobljena za 111 tisoč evrov, odgovorna pa še za 4900 evrov

Kršitelju so izdali dve prekrškovni odločbi, moral je plačati globo, ki je bila zaradi teže prekrška in posledic na okolje višja od najnižje predpisane. Ker ni izvršila odrejenih inšpekcijskih ukrepov, je bila pravna oseba oglobljena za 11 tisoč evrov, odgovorna oseba pa za 1100 evrov. Ker je naprava obratovala v nasprotju z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem, pa je bila pravna oseba oglobljena za 100 tisoč evrov, odgovorna pa še za 3800 evrov.

Zavezo so uresničili

Na inšpektoratu so sporočili, da so kršitelji vse globe že plačali, zavezanec pa je v celoti realiziral inšpekcijsko odločbo. "Vse industrijske odpadne vode je speljal na industrijsko čistilno napravo in jih po čiščenju odvaja na kanalizacijski sistem, ki se konča s komunalno čistilno napravo, in sicer tako iz talne odprtine in umivalnika v prostoru industrijske čistilne naprave, kakor tudi iz zbirnega bazena v skladišču lateksa," so ugotovili.

dezurni@zurnal24.si

koronavirus COVID-19 INTERVJU Gorenjska Čez deset let nas bo, kot danes virus, ogrožalo vreme
Komentarjev 1
  • alen009 15:00 17.februar 2021.

    Ko bi le bilo še več takih odločb.