Slovenija
26291 ogledov

Podražitev položnic: Toliko več boste plačevali po novem

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Položnice bodo s prvim marcem višje.

Člani Sveta ustanoviteljev javnih podjetij so že na prvi seji obravnavali in potrdili cene storitev gospodarskih javnih služb ravnanja s pitno in odpadno vodo, cene obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov ter cene zbiranja komunalnih odpadkov za leto 2023. Potrjene cene bodo v veljavo stopile 1. marca letos, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL).

Za storitve gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo ter ravnanja z odpadno vodo spremenjene cene za občane občin družbenic (Ljubljana, Brezovica, Dobrova – Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Medvode, Škofljica in Velike Lašče) predstavljajo med 11,7 % do 14,2 % višje stroške.

Skupni učinek vseh postavk na položnici se bo za uporabnike, ki živijo v enostanovanjskem objektu, priključenem na kanalizacijo, zvišal za 3,7 evra na mesec (iz sedanjih 26,02 na 29,72 evra, kar je 14,2 % povišanje) za uporabnike, živeče v enoti večstanovanjskega objekta, za 2,04 evra na mesec (iz sedanjih 17,44 na 19,48 evra, kar je 11,7 % povišanje), za uporabnike z malimi komunalnimi čistilnimi napravami in greznicami, pa se bo skupni znesek na položnici zvišal za okvirno 3,02 evra na mesec. Zneski vključujejo okoljsko dajatev in DDV.

Javni holding Ljubljana je moral sicer poravnati ugotovljeno izgubo družbe Voka Snaga v višini 2,37 milijona evrov in ugotovljeno izgubo družbe LPP v višini 4,90 milijona evrov, zato sta omenjeni družbi poslovno leto zaključili brez izgube. 

Izvolili so tudi predsednika Sveta ustanoviteljev javnih podjetij, to bo župan MOL Zoran Janković, njegov namestnik pa bo župan Občine Brezovica Metod Ropret.

Vsi sklepi so bili sprejeti soglasno, so še sporočili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:52 23.februar 2023.

    Enako število oseb, enaka poraba kot lani januarja je letos za januar vsaka položnica poskočila od 70% do 120%. Pohlep je dobil krila!

  • srecnii 21:45 22.februar 2023.

    v 1 tednu dvig položnic, ko je treba plače dat in ostalo pa zavlačujete

  • indigokid 19:50 22.februar 2023.

    edino pravilno, saj folk itak ne zna delati z naravnimi viri in samo troši vse v maloro ... še dosti dražje bi morale biti tovrstne položnice, da ne bi bila voda preveč samoumevna. žalostno, da mora biti tako, a vem, da imam prav.