Slovenija
19369 ogledov

Policija danes začenja akcijo. Trajala bo kar dva tedna!

Policija in nova vozila
1/4
Andrej Leban
Predvidena globa za voznike, ki jih bodo ujeli pri kršitvi pravil, je 120 evrov.

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo danes začenja nacionalno akcijo, s katero bodo do 28. januarja opozarjali na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Zavzemali se bodo tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju voznikov, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon, so sporočili z agencije.

mejni prehod kontrola policija Obrežje | Avtor: PMP Obrežje PMP Obrežje
A kot kaže raziskava agencije za varnost prometa, med vožnjo kljub prepovedi uporablja mobilni telefon kar 75 odstotkov voznikov v Sloveniji. V lanskem letu je policija izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in 3161 opozoril voznikom, kar je skoraj dvakrat več kot v leto prej.

Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ostaja ena izmed prioritet agencije. Še naprej se bodo zavzemali za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Po njihovem predlogu bi veljala uporaba mobilnega telefona za vožnjo kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi tri kazenske točke.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se namreč zmanjšuje zbranost voznika in njegova pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji, še opozarjajo na agenciji.

policija Akcija Slovenija Filmski lov slovenske in italijanske policije na 25-letno voznico golfa

policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Številne študije, kot tudi znanstveni eksperiment, ki ga je lansko leto z nevroznanstveniki opravila agencija, dokazujejo, da mobilni telefon na voznika vpliva negativno. Vozniku, ki med vožnjo uporablja mobilni telefon, se poslabša reakcijski čas, počasnejše zaznava in reagira na prometno signalizacijo, njegov zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Pepe007 08:16 16.januar 2018.

    1. Če je akcija, potem bi morali biti neki popusti. 2. Kazni so primerne, neprimeren je način ugotavljanja prekrška, ker je premalo učinkovit. Kamere ob robu vozišča, kjer avtomatika ugotavlja sumljive primere, ki jih ročno preveri še operater in pošlje ...prikaži več primerno obvestilo. Ali pa kot v primeru nadzora pravilnega plačevanja cestnine v Avstriji, kjer avtomatika pošlje kazen, če se pritožiš, pa človek pogleda posnetek.

  • Perkmandlc 14:08 15.januar 2018.

    Za : omega_v6 Omenjaš roparje bank, in ostale kriminalce, si dobro prebral, tu piše o UPORABI MOBITELA MED VOŽNJO. DRŽI SE PREDPISOV, pa ne bo nobenih problemov z POLICAJI. Kako hitro se pa nekateri izgovarjate na druge probleme, razen na ...prikaži več na tisto, o ČEMER SE PIŠE. Ali ti tudi telefoniraš, pišeš SMS-e, odgovarjaš na Facebook, pa še kaj? Mogoče boš enkrat povozil otroka, ali pa bo kak takšen STROKOVNJAK POVOZIL TVOJEGA, ali boš še vedno nekaj BLUZIL V TRI DNI, ali boš začel pametno razmišljati?

  • Jožef Koprivnikar 12:00 15.januar 2018.

    Pri nas so kazni simbolične, ponekod v tujini pa lahko ostaneš brez vozniške z visoko globo ter kazenskimi točkami.Pa naj še kdo reče da smo hudobci, posebno ko pride zaradi telefona do nesreče, saj je kriv telefon.Ponekod razmišljajo o funkciji, ...prikaži več da med vožnjo telefon nebi sprejemal klicev kar ne bi bilo nič narobe če nimamo prostoročnega telefoniranja vgrajenega v vozilo.