Slovenija
40561 ogledov

Policija potrdila incident pred šolo, prosijo za pomoč

Prehod za pešce Saša Despot
Policisti so potrdili, da je neznani moški ogovarjal otroka, iščejo od 40 do 50 let starega moškega, ki je vozil črnega passata karavan,

Policija je potrdila incident pred Osnovno šolo Kolezija, do katerega je prišlo v sredo in o katerem smo poročali. "V okviru varstva osebnih podatkov posebej varstva podatkov otrok lahko potrdimo da smo bili, 29. 11. 2023, obveščeni o dogodku kjer je v bližini  osnovne šole Kolezija (pri trgovini nasproti šole) na območju Viča do sedaj neznani moški ogovarjal otroka. Po do sedaj zbranih obvestilih je otroka ogovarjal na daljavo in do neposrednega stika med njima ni prišlo. Policisti vse okoliščine dogodka ter razlog in namen ogovarjanja še preverjajo in o tem zbirajo obvestila. Prav tako v sodelovanju s šolo in roditelji ter drugimi deležniki izvajajo ukrepe za zagotovitev varnosti otrok v širšem šolskem območju," so nam na naša vprašanja odgovorili z ljubljanske policijske uprave.

"Za razjasnitev vseh okoliščin dogodka pozivamo vse ki bi karkoli vedeli o dogodku, da to sporočijo na št 113, Policijsko postajo Ljubljana Vič na  (01) 470 09 60 ali anonimno na 080 1200. Hkrati pozivamo  neznanega moškega starega med 40 in 50 let,  srednje postave, visokega med 175-180 cm,  kratkih rjavih las, ki je bil oblečen v črno majico in je govoril z ljubljanskim naglasom, ter je uporabljal vozilo  znamke Volkswagen passat, črne barve, karavan izvedbe, ljubljanskega registrskega območja, da pokliče policijo ali se zglasi na Policijski postaji Ljubljana Vič, Tbilisijska ulica 65, Ljubljana," prosijo policisti.

Na policiji zagotavljajo, da bodo vedno odreagirali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen ogovarjanja otrok oziroma ali je do dogodka sploh prišlo.

Policija: Ne širite nepreverjenih informacij

"Na splošno svetujemo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na številko 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na št. 080 1200. Pomembno je tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje, preden policisti preverimo dejansko stanje," svetujejo policisti.

Dodajajo, da policisti veliko časa namenijo osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. "Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive," svetujejo.

"Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih. Poleg tega redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti," so še dodali.

Kot smo poročali že v sredo, so ugrabitve otrok pri nas izjemno redke, v zadnjih dvajsetih letih je prišlo do ene ugrabitve, ugrabitelj je deklico na območju Kamnika ugrabil, ker naj bi mu bili njeni starši dolžni denar. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:41 01.december 2023.

    Najprej preveriti alibije vsem registriranim pedofilom in neregistriranim faroškim uslužbencem .