Slovenija
17 ogledov

Policisti besni zaradi regresov v NLB

policija stavka Nino Verdnik
Policijski sindikat zahteva od ministra Viranta, da uslužbenci NLB in javnih ter gospodarskih družbah delijo usodo javnega sektorja.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) od ministra za notranje in javno upravo Gregorja Viranta zahteva pojasnilo, zakaj javnim uslužbencem z jemanjem že pridobljenih pravic zmanjšujejo maso za plače, da lahko krpajo "sod brez dna oziroma NLB". NLB, ki potrebuje novo dokapitalizacijo, je 3500 uslužbencem izplačala po 783 evrov regresa, opozarja PSS.

PSS, ki je za izplačilo regresa v NLB izvedel v medijih, opozarja, da se v NLB že tri leta nagrajujejo, "kot da ni krize in kot da niso v milijardni izgubi". Sanacijo bančnega sistema pa se po mnenju sindikata poskuša izvesti tako v breme zaposlenih na policiji in ministrstvu za notranje zadeve, kot tudi drugih javnih uslužbencev.

Zato sindikat od ministra zahteva odgovor na vprašanje, zakaj so v njegovih očeh neenaki in se morajo ob že tako nizkih plačah ponovno odrekati, "medtem ko imajo v NLB popolnoma enake plače ves ta čas in si tudi normalno izplačujejo regrese".

Pomebna višina regresa

Ob vsem tem poudarjajo, da v sindikatu nikakor niso proti izplačilu regresa zaposlenim v NLB, želijo pa si, da bi bila višina regresa sorazmerna z regresom pri ostalih javnih uslužbencih.

Prav tako pozivajo vlado, naj v vseh javnih podjetjih in gospodarskih družbah vodstvenemu kadru zniža plače za 30 odstotkov, ostalim zaposlenim pa za osem. Tako bo breme varčevanja po njihovem mnenju enako porazdeljeno.

Ministra Viranta še pozivajo, naj si ministri in poslanci znižajo plače za 50 odstotkov. "S tem boste pokazali, da je tudi politična elita pripravljena na varčevanje," so se zapisali v PSS.

Komentarjev 7
  • mph 14:31 22.april 2013.

    Imajo vso mojo podporo, kot vsi sindikat in reveži. Cel čas silni doktorji ekonomije in drugi bluzerji razpredajo o šparanju, nič pa o PRIHODKIH. Za odpuščanje in nižanje plač zadošča imeti 4 razrede osnovne šole, pa naj na vladi zaposlijo ...prikaži več tak kader. Učinkovitost bo enaka, stroški pa bistveno nižji. Ko pa bo enkrat zakon, da se zapleni vse premoženje tajkunom, politikom, gospodarstvenikom, ... .ki ne morejo dokazati izvora + da bo to veljalo za vsaj 10 ali 15 let nazaj, kar so kao prepisali na svoje sorodnike, .... nima nihče v Sloveniji razloga, da ima posluh za ukrepe vlade, katerakoli, da je.

  • ac-dc 22:33 20.april 2013.

    Država je starš, ki ima ima več otrok. Banka je ljubljenček, ki sicer ne uboga staršev, dela probleme, na koncu pa vedno dobi podporo in sladoled.Javni sektor je grdi raček v družini, kriv za vse in tudi če se ...prikaži večse bo še tako trudil, bo na koncu ostal brez lepe besede in sladoleda. Ker je pač JS.

  • KOJAK 22:32 20.april 2013.

    Policija precej razmišlja, precej več kot ti boschtjan. Če bi spremljal medije bi videl preiskave in pripore, težava pri nas so sodišča in ne policija.