Slovenija
25 ogledov

"Položaj delavcev nacionalna sramota"

protest nevidni delavci sveta Žurnal24 main
Položaj Nevidnih delavcev je nacionalna sramota, meni predsednik države, ki jim je obljubil, da si bo prizadeval pospešiti reševanje izpostavljenih problemov.

Predsednik Danilo Türk opozarja na številne kršitve delavcev, ki so izgubili službe, ki so ostali brez nadomestil in so se morali brez nadomestil tudi vrniti v Bosno in Hercegovino, ki so prizadeti zaradi krivičnih pogodb in so jih prizadele številne druge kršitve. "Imamo problem, ki bi ga opisal kot problem človekovih pravic in nacionalno sramoto," je poudaril predsednik. "Narediti moramo nekaj več in delovati precej bolj energično, da se tovrstni problemi rešijo," je dodal po sestanku z delavci, združenimi v gibanje Nevidni delavci sveta (IWW).

Türk pričakuje, da se bodo reševanja problemov lotili tako vlada kot sindikati, pričakuje pa tudi spremembe zakonodaje. Problem nevidnih delavcev je po njegovih besedah podoben problemu izbrisanih. "Imamo problem funkcioniranja nadzornih sistemov, nadzornih služb," je menil in poudaril, da morajo inšpekcijske službe delovati bolj energično in učinkoviteje. Ob tem je izpostavil, da se proces ratifikacije meddržavnega socialnega sporazuma, ki bo med drugim omogočil, da se denarna nadomestila lahko zahtevajo iz Bosne in Hercegovine, že končuje, ter pozval, naj se ta mehanizem aktivno uporablja.

Aktivisti IWW so bili s srečanjem zadovoljni. "Upamo, da bosta tudi vlada in ministrstvo za delo spoznala, da so to resne težave, in da bodo tudi oni začeli resno delati na tem," je dejal Irfan Beširević. Strinjali so se tudi, da je treba resno obravnavati problem delavcev, ki delajo pri izvajalcih pristaniških storitev (IPS) v Luki Koper.

Komentarjev 1
  • privat 13:13 26.september 2011.

    krampe in lopate...pa se združite. Drugače brezveze javkate izkoriščevalcem...Protesti kakor vidimo v mirnem pomenu ne nudijo rešitev!!