Slovenija
6353 ogledov

"Pomagali bomo, tako kot bolniku, ki ni upošteval našega nasveta"

Bojana Beović Saša Despot
Beovićeva je soglašala s preklicem epidemije, če se nadaljujejo zaščitni ukrepi. Boji pa se odpiranja meja.

Strokovna skupina ministrstva za zdravje, ki jo vodi Bojana Beović, preklica epidemije ni obravnavala, se je pa Beovićeva osebno s tem strinjala ob zagotovilu, da zaščitni ukrepi ostajajo. Ti se bodo nadaljevali na osnovi zakona o nalezljivih boleznih, je dejala. O odpiranju mej, ki po njenem pomeni tveganje za vnos okužbe, pa niso bili obveščeni.

Alojz Ihan Koronavirus Zdravje Alojz Ihan na enostaven način razložil razliko med gripo in covid-19

Glede odpiranja mej je za nacionalno televizijo RTV SLO dejala: "To je zaskrbljujoče samo po sebi, tudi Evropska komisija svetuje, da se meje odpirajo glede na raven tveganja in s sodelovanjem epidemioloških služb."

Vlada ukrep sprejela včeraj pozno zvečer

V strokovni skupini so bili po besedah Beovićeve seznanjeni s preklicem epidemije, za katerega se je vlada odločila v četrtek pozno zvečer, a se o tem niso mogli pogovoriti v skupini, saj je bilo premalo časa.

"Če bo šlo kaj narobe, smo seveda pripravljeni pomagati, tako kot pomagamo bolniku, ki sicer ni upošteval našega nasveta."

Bojana Beović, za RTV SLO

Nujno je nadaljevanje ukrepov

Ko pa so se v četrtek zvečer o tem pogovarjali, so se strinjali, da se epidemija kot ukrep za celo državo, ki je podlaga za določene posege in ukrepe, prekliče, da pa je "nujno zagotoviti nadaljevanje ukrepov, ki preprečujejo širjenje bolezni in ukrepov, ki so potrebni za vzdrževanje zdravstva in pripravo na morebitni oziroma kar realno pričakovani jesenski drugi val", je poudarila.

Janez Janša Koronavirus Slovenija Vlada sprejela nov odlok o omejitvi gibanja na prostem

Ukrepi se bodo tako po njenih navedbah nadaljevali na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Kot je pojasnila, preklic epidemije ni preklic vseh ukrepov, ampak se bodo ti spreminjali glede na situacijo.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Epidemija kot ukrep ni več smiselna

Epidemija kot ukrep, ki drži državo v nekem posebnem stanju, po njenem prepričanju ni več smiseln glede na število potrjenih primerov v zadnjem času "in še posebej glede na to, da so praktično vse dejavnosti v državi že začele delovati, sicer na nek spremenjen način, ki bo trajal, ampak vendarle stanje ni več tako, kot je bilo pred mesecem dni", je dejala.

Bojana Beović Slovenija Beovičeva: mi o tem sploh nismo razpravljali, zelo me skrbi

Ob tem je opozorila, da gre za novo bolezen. "Po zakonodaji je epidemija takrat, ko se pojavi krajevno in časovno večje število primerov kot običajno. Pri novi bolezni ne vemo, kaj je to običajno stanje, tako da je težko oceniti strogo iz pravnih aktov, kdaj bi lahko epidemijo preklicali," je pojasnila.

"Pričakujemo posamezne izbruhe"

Po njenih napovedih bo v prihodnjih mesecih prav gotovo prišlo do posameznih izbruhov. "Podobno kot v drugih državah lahko pričakujemo, da bo do njih prihajalo pretežno zaradi vnosa bolezni iz drugih držav, kjer je bolezen še bolj aktivna," je pojasnila.

Novi koronavirus Koronavirus Zdravje Virologinja, ki je v Jugoslaviji izkoreninila črne koze: Drugega vala ne bo

S tem je povezana tudi vladna odločitev, da Slovenija odpre meje, o kateri pa strokovna skupina ni bila nič obveščena in ni prejela nobene pobude za presojo. "Mi smo pred nekaj dnevi poslali na ministrstvo mnenje glede odpiranja mej, ki je bilo bolj konzervativno," je dejala. Tveganje vidi v tem, ker je marsikatera država, iz katere bodo prihajali potniki v Slovenijo, v slabšem epidemiološkem stanju kot Slovenija. "Tako je verjetnost, da bo prišlo do vnosa okužbe, ker bo ta prehod v bistvu nekontroliran, kar precejšnja," je dodala.

Zaveda se pritiskov na odpiranje meja

Kot je pojasnila, je njihovo mnenje temeljilo na priporočilih evropske komisije, in sicer da mora biti odpiranje mej usklajeno med posameznimi državami članicami EU. Prav tako mora biti ocenjeno tveganje, ki mora biti v obeh državah sorazmerno nizko in primerljivo, je navedla. To je bilo takrat njihovo mnenje, naprej pa se o tem niso pogovarjali, je pojasnila. Dodala pa je, da razume, da je treba upoštevati tudi družbeno klimo in da se zaveda pritiskov na odpiranje meja, predvsem s Hrvaško.

Jelko Kacin Komentar Slovenija Kako ukineš epidemijo tako, da se nič ne spremeni

Na vprašanje, ali je epidemijo že preklicala še katera druga država, je Beovićeva odgovorila, da razglas epidemije v različnih državah lahko pomeni zelo različno. Nekatere države denimo sploh niso razglasile epidemije na način, kot smo jo pri nas, to je odvisno od zakonodaje in se ne da primerjati, je pojasnila.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je napovedala, bodo oni, predvsem pa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), spremljali epidemiološko sliko v prihodnje. Epidemija se lahko po njenih navedbah "vsak trenutek" vnovič razglasi, če bo prišlo do nekontroliranega širjenja virusa. So pa razmišljali tudi o uvajanju lokalnih ukrepov za zamejitev virusa, za kar pa morda ne bo potrebna razglasitev epidemije, je dodala.

Koronavirus in duševno zdravje Preklic epidemije Slovenija Pojasnila. Maske še obvezne? Kaj pa zbiranje ljudi?

Krek: Ni več potrebna pomoč CZ, policije in vojske

Tudi direktor NIJZ Milan Krek je za oddajo 24ur ocenil, da je preklic epidemije ustrezen, saj smo prešli v fazo, ko se situacija umirja. Kot je pojasnil, se v prvi fazi epidemije srečamo z virusom, če ga ne moremo obvladati, zaprosimo državo za razglasitev epidemije, kar pomeni, da se aktivirajo vse druge strukture v državi, ki nato pomagajo izključno zdravstvu. V fazi umirjanja pa imamo še vedno prisotne bolnike, a razglasitev epidemije ni več potrebna, saj zdravstvo lahko obvladuje situacijo. Prav tako ni več potrebna pomoč civilne zaščite, vojske, policije in podobno, je še dodal Krek.

šola koronavirus učenci Slovenija Kdo gre v šolo in kdo ne? Ministrica pojasnjuje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • francl12 08:13 16.maj 2020.

    janšistični hitler je moral ukiniti epidemijo zaradi dostave turistov v hrčkarijo! Sloveniji pa kot ponavadi ostane samo kakec in smeti.

  • SVOBODA 19:30 15.maj 2020.

    Če je ukinjena pandemija od 1.6.2020 ne veljajo nobene omejitve vec ker ni pravne podlage