Slovenija
1706 ogledov

Pomembne spremembe: Tako boste po novem uveljavljali nadomestilo za karanteno!

Vesna Kerstin Petrič Tamino Petelinšek/STA
Delodajalec ali osebni zdravnik bo zaprosil za potrdilo, NIJZ pa vam ga bo poslal po e-pošti. Tako boste upravičeni do nadomestila za odsotnost z dela zaradi odrejene karantene oziroma zaradi varstva otroka, ki je v karanteni.

Epidemiologi ne iščejo več stikov okuženih

Epidemiologi v teh zaostrenih razmerah lahko vzpostavijo stik samo še z na novo potrjenimi okuženimi osebami, katerim razložijo, kako naj ravnajo in tudi kako naj obveščajo tiste, s katerimi so bili v stiku, je na današnji novinarski konferenci vlade povedala v.d. generalne direktorice Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Zato bodo morali več odgovornosti prevzeti okuženi, ki bodo obvestili vse, s katerimi so bili v tesnem stiku. Če imajo nameščeno aplikacijo Ostani zdrav, bodo vnesli kodo in s tem omogočili, da bodo o tveganem stiku z njimi obveščeni vsi kontakti.

O tesnem stiku je treba obvestiti delodajalca oz. zdravnika

"Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni. O tesnem stiku naj obvestijo delodajalca," je povedala Vesna Kerstin Petrič. Delodajalec bo nato poskrbel za potrdilo, ki bo podlaga za uveljavljanje nadomestila, če se dela ne da organizirati drugače. Sicer pa naj se delodajalec obrne na zdravnika medicine dela, s katerim bodo preučili možnosti dela - bodisi na daljavo, bodisi tako, da se na delovnem mestu potencialno okuženega izolira od drugih delavcev.

Samozaposleni, kmetje in družbeniki pa naj se za potrdilo obrnejo na svojega lečečega zdravnika. Ta bo po pogovoru presodil, ali je odreditev karantene upravičena in za potrdilo zaprosil NIJZ. To je možno uveljavljati tudi za nazaj, torej če ste že pred časom zaradi bližnjega stika ostali izolirani.

Vsi bodo potrdilo NIJZ o karanteni dobili preko e-pošte.

Nadomestilo tudi v primeru varstva otroka v karanteni

Nadomestilo za odsotnost z dela lahko uveljavljajo tudi starši, če so njihovi otroci napoteni v karanteno. Seznam otrok, katerih starši potrebujejo potrdilo, bodo v šoli oziroma vrtcu posredovali na NIJZ.

Tudi tisti, ki bodo v karanteno na domu napoteni s strani policije na meji, bodo lahko uveljavljali nadomestilo.

S tem se ureja pereča težava, o kateri smo že večkrat pisali. Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih.

Covid-19 v Srbiji Covid-19 Slovenija Virus v razmahu, rizični kontakti pa še kar brez odločb o karanteni Koronavirus Stiki okuženih Slovenija Težave s karantenskimi odločbami

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • evelux 13:40 23.oktober 2020.

    To da bi ljudje sami obveščali to nebo pilo vode .....